Hitta rätt färg till hela huset – ny färgkarta 2018

Hitta rätt färg till hela huset – ny färgkarta 2018

Aldrig har färgvalet varit enklare

Ett riktig bra färgval är grunden för att trivas i sitt hem. Nu lanserar Jotun en helt ny färgkarta med 72 utomhusfärger, speciellt utvecklade och utvalda av Jotuns dedikerade färgexperter. Till varje huvudfärg ges konkreta tips på matchande färger till detaljer, muren och terrassen. Aldrig har det varit enklare att ge huset en harmonisk helhet.

DEMIDEKK färgkarta

Huset överst i inlägget är målat med DEMIDEKK Ultimate i färgen JOTUN 0734 Brunsvart – en av Jotuns mest använda utefärger. I färgkartan hittar du matchade färger.

Färgsätt ditt hus digitalt – ladda ner appen Jotun ColourDesign. Lär mer här.

72 mest populära husfärgerna

– När vi ska måla utomhus vill vi skapa en harmonisk helhet där fasadfärgen passar väl tillsammans med kulörerna på husets olika detaljer som fönster och dörrar, samt grundmur och terrass. Att välja färg till ett helt hus är därför ett stort beslut för de flesta, berättar Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk kulörchef på Jotun. Att välja färg till ett helt hus är därför ett stort beslut att ta för de allra flesta. För att göra färgvalet enklare, har Jotun samlat sina 72 populäraste utefärger i en ny färgkarta för hus, mur och uteplats.

Jotun 1462 Grå Skiffer

Det här huset är målat med vår bästa utomhusfärg DEMIDEKK Ultimate i färgen JOTUN 1462 Grå Skiffer – en gulaktig grå ton. Den upplevs som klassiskt grå och stabil i uttrycket. Matchande färger till Grå Skiffer:

Skandinaver är traditionella i sina färgval

Färgkartan ger en klar överblick med konkreta färgförslag och kombinationer som gör färgvalet lättare. – Skandinaver är traditionella i sina färgval utomhus, säger Klæboe Mørkve. – Våra mest sålda färger går över hela färgspektrumet. Från ljusa och beigea toner, över mot brunt, grått, blått och vidare till en variation av gröna, gula och röda färgtoner.

Val av utomhusfärg handlar om estetik, inte om mode.

Utomhusfärger handlar mindre om trender och mer om estetik, hållbarhet och långa traditioner. Detta tar vi på allvar när vi utvecklar färger och produkter för hus och hem, säger Klæboe Mørkve. – Vi vet att de flesta har en uppfattning om vilken huvudfärg de vill ha till huset, fortsätter hon.  – Låt oss säga att du funderar på att måla huset grått. Med vår nya färgkarta kan du studera en rad olika grå nyanser, från de kalla och neutrala till de varma och lugna. Till varje huvudfärg rekommenderar vi matchande färger till detaljer, grundmur och terrass. Genom att följa våra rekommenderade färgkombinationer kommer huset att få ett harmoniskt utseende, försäkrar hon.

Måla huset vitt? Då ska du läsa mer om vår självrengörande färg, DEMIDEKK Brilliant White.

DEMIDEKK 1465 Demigul

Väggen är målad med DEMIDEKK Ultimate Täckfärg i färgen JOTUN 1465 Demigul – en av våra mest sålda gula toner som står sig fint mot trädgårdens grönska. De vita detaljerna är målade med DEMIDEKK Ultimate Fönster i den klassiskt gyllene vita JOTUN 1001 Eggvit och fönstren är målade med DEMIDEKK Ultimate Fönster i den behagligt dämpade gröna kulören JOTUN 8413 Herrgårdsgrön.

JOTUN 1465 Demigul.JOTUN 8413 Herrgårdsgrön.JOTUN 1001 Eggvit.

Färgguide till fönstren

Nya murfärger

För att kunna göra kompletta färgrekommendationer till våra 72 mest populära utomhusfärger, har vi även tagit fram nya färger till grundmuren. De 12 bästa murfärgerna visas också i färgkartan. Grundmuren bör målas i en kulör som förankrar muren med grunden den står på samt kompletterar husets huvudfärg. – En nymålad grundmur lyfter helhetsintrycket av huset, menar Klæboe Mørkve.

Muren är en detalj som man bör ha i åtanke om man önskar sig ett enhetligt och harmoniskt uttryck.

För att uppnå ett harmoniskt helhetsintryck har varje huvudfärg rekommenderade terrassfärger, och därmed är färgvalet komplett. – På Jotun arbetar vi med färger varje dag, och vi har en unik kompetens inom färgsättning av hus och hem, berättar Nina Klæboe Mørkve. – Varje utefärg är noga utvald för att passa skandinavisk arkitektur, natur och kulturlandskap.

Här ser du färgkartan:

Använd kulörprover

Om du är osäker över ditt färgval, kan du måla upp färgprover på till exempel lösa plankor, tipsar Klæboe Mørkve. – Sätt plankorna mot väggen och se hur de ser ut i både dagsljus och eftermiddagssol. Du kan även hämta stora färgprover hos någon av våra återförsäljare, säger hon.

Noga testade

De stora variationerna i det skandinaviska vädret ställer stora krav på både färg och produkt. Jotun lägger därför stora resurser på testning och utveckling.  – Jotun testar sina färger i speciellt utsatta områden och alla våra färger är noga testade i vårt laboratorium, berättar Sigve Fjelde. Han är en senior ingenjör hos Jotun och har arbetat med utveckling av utomhusfärger i åratal. När vädret är som värst, är det viktigt att veta att du har valt en färg som skyddar huset. Läs mer om Jotuns färgtester.

Jotuns kulörer och produkter är både estetiska och hållbara; ett hus målat med Jotuns färger förblir vackert länge. Detta är också bakgrunden till namnet på den nya färgkartan: DEMIDEKK – Vackra och hållbara utomhuskulörer.

Färgkartan – finns nu även digitalt

Färgkartan finns även i en digital version på utefarger.jotun.se. Här kan du se flera målade i de aktuella färgkategorierna, läsa färgbeskrivelser, se informationsfilmer och olika förslag till färgkombinationer.

Lycka till med färgvalet!

Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Huset kommer från Trivselhus. Fotograf: Kjell…

Valeries bänk blir grön

Varför inte fräscha upp dina utemöbler med lite färg! Här har modedesignern och influencern Valerie Aflalo målat barnens bänk i…

Drömstuga på Hvaler

Följ med hem till denna tjusiga stuga på Hvaler, Norge! Färgen är DEMIDEKK Infinity 4252 Kimrök Dämpad, en färg som…

Ingunns vackra trädgård

När man första gången ser Ingunns trädgård tar det nästan andan ur en! Innanför den lilla vita porten uppenbarar sig…

Lev livet ute i sommar!

Linda Elmin är inredningsstylist och driver nätbutiken Hviit.no. Hon hälsar oss välkomna till sin vackra altan i hennes hus i Lørenskog. Altanen…

Staycation på skön sommaraltan

Altandröm med nylaserat golv! Färgen är DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå. Soffa med grå kuddar och svart marmorbord: Furniturebox.no, flätad korg:…

Go to top