Hitta rätt kulör till din terrass

Hitta rätt kulör till din terrass

Sol, värme och lata dagar… Äntligen kan vi ta tag i uterummet igen. Det är en härlig känsla att ta fram utemöbler och blomkrukor, plantera blommor och göra det fint på uteplatsen inför säsongen…

Ditt eget lilla Italien

Det är bara kreativiteten som sätter gränser för hur ett uterum kan se ut. En kombination av kulörer, växter och möbler bidrar till att skapa rätt stämning. Kanske vill du skapa ditt eget lilla Italien, med varma rustika kulörer, bågnande druvrankor, olivträd och vackra lyktor? En bra utgångspunkt för härliga och lata sommardagar – för att inte tala om långa, ljusa nätter – är semester och goda vänner.
Lugna kulörer skapar en bra inramning. Terrasslasyr i Jotun 9074 Nordiskt Trä eller 9072 Naturgrå är mångas favorit. Se kulörkartan för DEMIDEKK Terrasslasyr här. Snygga till populära, lugna fasadkulörer som 1001 Eggvit (Sveriges mest sålda kulör), 0343 Antikvit, 1105 Villavit och 0731 Demivit, men även fin till gyllene, varma beige nyanser som 1037 Sandsten, 1108 Fyn och 1859 Sanddyna. Till mörkare kulörer som 0734 Brunsvart och 0546 Vika bildar de ljusa terrasskulörerna en tuff kontrast till det mörka.

Finn riktig farge til din terrasse

Här ser du 9074 Nordiskt Trä tillsammans med 1105 Villavit. Villavit är en helt ny kulör från Jotun. P.S. Ska du måla huset i en vit kulör? Då bör du titta här.

Frodig oas

Kanske har du gröna fingrar och fyller terrassen med grönsaker, frukter och kryddörter? I år kommer terrasser över hela landet, stora som små, att fyllas av just detta, och fenomenet sprider sig över hela jorden; från skyskrapor i miljonstäder till livliga, urbana platser och lantliga stråk. Vi ska vara självförsörjande på grön, sund och närodlad mat. Det är en viktig tendens i tiden.

Gult hus

Till gula fasadkulörer kan man understryka det gyllene genom att välja den traditionsrika kulören Jotun 0623 Burmateak – eller en mer dämpad men varm känsla med 90000 Terrassbrun. Det är kulörer som också är fina i områden med mer vegetation där man har vild natur och träd ända fram till terrassen. Perfekt för dig med brunlaserad stuga och terrass som du vill ska fungera harmoniskt med både natur och fasad.

Finn riktig farge til din terrasse

En av de mest traditionsrika kulörerna, Jotun 0623 Burmateak

Sätt färg på omgivningen

Sätt färg på omgivningen genom att måla dina utemöbler i spännande kulörer – det är ju underbart att omge sig med lite ENERGI i form av kulörer! Se bara på våra bilder på nymålade orange möbler eller vår knallgula bänk som lyser upp trädgården – blev de inte läckra?

Knallfarger på utemøblene

De är målade i kulörerna Jotun 2825 Effekt (orange) och 10462 Livlig (gul).

De bästa grå kulörerna till terrassen

Kanske vill du ha strama linjer och dämpade toner av grått som bildar en fin bas för skarpa kontraster och råa material? Många har fallit för det gråa, och Jotun 9073 Skimmergrå har seglat upp som en klar vinnare i kulörstatistiken de senaste åren. Denna kulör ger en relativt ren grå och neutral kylig känsla.

Vakker blir terrassen med 9073 Shimmergrå

Den är läcker till många av dagens mörka gråtoner, som Jotun 1434 Labrador, 1462 Grå Skiffer och 1378 Kontur som många väljer på fasaden. Jag hoppas att fler får upp ögonen för mörkare gråsvarta lasyrkulörer! Det kan vara en tuff kontrast till våra många vita trädgårdsmöbler och detaljer. Kulörer som 9710 Terrassgrå, 90001 Fjällbris och 90002 Gråsvart är då att rekommendera. Dessa kulörer är också tuffa till våra bästsäljande ljusa gråtoner, som Jotun 1391 Ljus Antikgrå, 1973 Antikgrå och 8025 Skodde.

Gråsvart terrasse

Så här väljer du rätt kulör till terrassen

Terrassen är en viktig del av husets kulörmässiga helhet och därför är det viktigt att man tar med den i beräkningen tillsammans med vägg, dekorationer och grundmur. När du ska välja lasyrkulörer till terrassen bör du alltså tänka på helheten – vad passar just vårt hus bäst? Vilken fasadkulör du har är naturligtvis viktigt, men tänk också på vilka andra kulörer som din terrass kommer att synas med. Kanske har du kall, grå beläggningssten? Eller varm, jordfärgad sten? Då krävs det troligen två olika terrasskulörer. Ta ett steg från huset och betrakta allt som en helhet. Är din fasadkulör gyllene och varm i tonen så är chansen stor att den fungerar bäst ihop med gyllene och varma terrasslasyrkulörer. En kylig, grå terrass kan fort uppfattas som blå och kall intill en varm fasadkulör, medan den intill mörkare grå hus eller kyliga gråblå kulörer är pricken över i:et.

Testa kulören!

Vi rekommenderar alla att testlasera några lösa bitar av golvplank om man är osäker på kulörvalet. Lägg den laserade biten på terrassgolvet, gärna intill husväggen, så ser du snabbt om du tycker om kombinationen eller inte. Kom ihåg att du måste titta på kulörer som ska användas utomhus i dagsljus ute och inte under en lampa inne. Då får du fel bild av kulörerna.

Det är som sagt bara kreativiteten som sätter gränser för hur just ditt uterum ska se ut. En kombination av kulörer, växter och möbler bidrar till att skapa rätt stämning.

Med DEMIDEKK Terrasslasyr räcker det med en strykning! Den har suveräna egenskaper som ger golvet skydd, en hållbar kulör och ett fint utseende i upp till tre år!

Njut av livet utomhus i sommar!

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Var med när @krickelin fräschar upp sin altan

Dags att tvätta altanen? Ta del av våra bästa tips och häng med när entreprenören och kreatören Kristin ”@krickelin” Lagerqvist…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Ny exteriörfärgkarta för 2023

Var med och färgsätt hela huset med Jotuns nya exteriörfärgkarta! Hela 72 vackra och tidlösa exteriörkulörer presenteras tillsammans med rekommenderade…

Slipp flisor på trappan och altanen

Visst ser denna trappa väldigt len och skön ut ut? Här är det inga bekymmer att gå barfota, varken för…

Så laserar du altanen steg för steg

När vårkänslorna kommer vill vi börja pyssla om vår uteplats. Plantera växter, ta fram utemöblerna och förbereda grillen. Men glöm…

Undvik terrasstabbarna!

Utomhussäsongen är snart här och det är dags att börja se om uteplatsen. Många sätter igång utan att först ta…

Go to top