Hur snart kan en ny altan laseras?

Hur snart kan en ny altan laseras?

Det är tid att göra i ordning uteplatsen för en lång och (förhoppningsvis) solig sommar! Det här golvet är laserat med DEMIDEKK Terrasslasyr 0683 Sotgrå och planket med 90001 Fjällbris.

En nylaserad altan ramar in ditt uterum och bidrar till att saker som möbler, plädar, kuddar och blommor lyfts fram på ett fint sätt. Har du en helt ny altan är det viktigt att ge den rätt behandling – vid rätt tidpunkt. Då får altanen de bästa förutsättningarna för en lång livstid! Och har du behandlat altanen sedan tidigare, är det dags för en uppfräschning. Här får du en snabb introduktion i hur du snabbt fixar till din altan.

Så gör du – ny altan

Har du byggt en ny altan, bör altangolvet behandlas så snart materialet har torkat. Nya, impregnerade material måste få torka upp innan behandling. Det tar 4-6 veckor, beroende på väder. Fråga gärna din byggvaruhandel om hur länge materialet har torkat.

TIPS! Kom ihåg att på våren och hösten kan det vara låga nattemperaturer som gör att torktiden förlängs. Det är klokt att kontrollera väderleken innan du startar.

Så gör du:

 1. Har altanen stått obehandlad i flera veckor bör den tvättas. Damm och smuts tas bort med JOTUN 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion.
 2. Slipa bort fiberresningen med slipverktyg och förlängningsskaft.
 3. När träet är rent, fast och torrt kan lasyren påföras. Lägg på ett lager DEMIDEKK Terrasslasyr. Ta 1-2 plankor åt gången och var noggrann med att torka av överskottet. Lasyren ska inte bilda film på ytan utan tränga in i träet.

Se film om hur du laserar altanen här.

DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart

För en exotisk stil kan du välja en mörkare färg som DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart.

Lasera tidigare behandlad altan

Har du en altan som har stått några år finns det ofta ett behov av en grundlig rengöring innan du behandlar på nytt. Rengöringen bidrar till att få tillbaka det friska träet.

Så gör du:

 1. RENSA: Fukta underlaget med kallt vatten. Påför DEMIDEKK Terrassfix med pensel monterad på förlängningsskaft. Låt produkten verka i 15-20 minuter. Följ bruksanvisningen!
 2. TVÄTTA: Efter 15–20 minuter skrubbar du lätt över altanen.
 3. SKÖLJ: Skölj ordentligt med vatten – gammal lasyr lossnar enkelt!
 4. LASERA. Påför DEMIDEKK Terrasslasyr när träet är torrt. Påför terrasslasyr över två plankor åt gången. En strykning räcker. Terrsslasyren ska läggas på tunt och överskottet stryks av med en luddfri trasa. Lasyren ska inte bilda en film utan tränga in i träet. Se film om hur du laserar här.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Extra skydd mot beväxning
 • Torkar snabbt
 • Motverkar sprickbildning
 • Lång hållbarhet med bara en strykning

Hitta rätt färg till altanen

För att göra ett bra färgval till din altan är det en god idé att som utgångspunkt välja bland färger som passar till huvudfärgen på huset eller stugan. Se också vilken färg som passar omgivningen och arkitekturen – så får du en fin helhet. Det viktigaste av allt är att du ska trivas med färgen du väljer. Den ska skapa den rätta atmosfären för sommarens uteliv.

DEMIDEKK 90029 Naturligt Silvergrå

Spana in den nya färgen DEMIDEKK 90029 Naturligt Silvergrå! Det här är en varm och naturlig grå färg som passar fint till många av Jotuns mest populära husfärger!

DEMIDEKK Terrasslasyr finns i många färger så att du enkelt kan hitta en färg som harmonierar med både hus och omgivningar. Färger som 9050 Strå och 9074 Nordiskt Trä är färger inspirerade av naturen och dessa harmonierar fint med naturliga omgivningar. Vill du ha en mer exotisk och mörkare stil på din altan kan 9052 Exotiskt Trä eller 90002 Gråsvart vara fina val.

Vilken altanfärg passar hos dig?

Om du är osäker på vilken färg som passar till ditt hus, kan du hitta många tips i vår digitala färgkarta!

Besök gärna din närmaste färghandel eller byggvaruhus. De har uppstrukna prover som visar färgurvalet och kan bidra med goda råd och tips.

Du kan också bläddra i DEMIDEKK terrassfärgkartan här.

Hur snart kan du lasera din nya altan?

Den här altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i färgen 9073 Skimmergrå.

Barbro
Barbro

Barbro – Digital redaktör

Barbro har lång erfarenhet av interiör och färger. Hon arbetar med utveckling av Jotuns många färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och inredningsprogram, skapar hon inspiration till förnyelse av ditt hem.

Ny färgkarta för terrasslasyr!

Vi önskar oss vackra uterum för långa ljusa dagar utomhus! I vår nya färgkarta för terrasslasyr hittar du vackra lasyrfärger, som…

När innelivet flyttar ut – färgsättning av terrassen

När våren och värmen kommer flyttar innelivet ut. Vi kan äntligen inreda uteplatsen och göra oss redo för ännu en…

Enkelt att ändra färg på terrassen

Nya DEMIDEKK Terrassfix gör det enkelt att ändra färg på altanen. Den här altanen är laserad med en av säsongens…

Undvik terrasstabbarna!

Sommarsäsongen är snart här och det är dags att pyssla om uteplatsen. Många sätter igång utan att först ta reda…

Ska du lasera terrassen? Här får du svar på vanliga frågor

Ska du lasera terrassen? Härligt. Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring vad man ska tänka på när man…

Så här laserar du terrassen

Är det dags att lasera terrassen, men vet inte hur man gör? Vi hjälper dig! Följ vår steg-för-steg guide för…

Go to top