Ingunns vackra trädgård

Ingunns vackra trädgård

När man första gången ser Ingunns trädgård tar det nästan andan ur en! Innanför den lilla vita porten uppenbarar sig en drömträdgård eller rättare sagt en privat park. Här har Ingunn Anvik, med god hjälp av maken Rune, under 15 års tid gradvis skapat det vackra uterummet.

Trädgårdshuset under lärkträdet

Det första man ser innanför porten är trädgårdshuset, som ligger svalt och vackert i skuggan av det stora lärkträdet. – Det var min farmor som planterade trädet för ungefär 50 år sedan, berättar Ingunn. Idag ger det skön skugga vid varma sommardagar och dem är det som regel många av utanför Stavern, Norge.

Trädgårdshuset består av en äldre del som tidigare fungerade som ett gästhus och som senare fått ett orangeri tillbyggt. Farmors gamla lärkträd har också givit inspiration till Ingunns bror, Halvor Bakke. Han har designat servisen Lerk för Magnor, som har motiv av de små vackra lärkkottarna från det här huset.

Ingunns vackra trädgård

Gårdshuset

Det tjusiga huset byggdes för mindre än 20 år sedan, men det passar perfekt in i de lantliga miljöerna och ser ut som om det har stått där i evigheter. De har målat med JOTUN 0092 Herrgård och ger en solig karaktär till det moderna schweizerhuset.

DEMIDEKK Ultimate Täckfärg 0092 Herrgård

Gårdshuset är målat med DEMIDEKK Ultimate Täckfärg i färgen 0092 Herrgård.

 DEMIDEKK Ultimate Täckfärg

DEMIDEKK Ultimate Täckfärg

 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Suverän glans och kulörstabilitet
 • Ser nymålat ut länge
 • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

Fokuspunkt i trädgården

Ingunns stora trädgård är inte skapad utifrån en detaljerad plan eller skiss utan har utvecklats under hand. Huset har sjöutsikt och vätter mot horisonten i söder. Huset och trädgårdens nedre nivå knyts samman av en trappa som gjordes tidigt i processen. Så snart trappan var på plats såg Ingunn att den behövde knytas ihop med en fokuspunkt längre ner i trädgårdsrummet. Hon ritade därför en paviljong som hennes pappa har svetsat ihop. Paviljongen har nu blivit förlängd med en pergola efter inspiration frå engelska trädgårdar. Allt är omgärdat av rosor och klematis i många olika varianter som slingrar sig upp längs järnstängerna.
Den lilla oasen används flitigt och är inte bara för syns skull, berättar Ingunn.

Ingunns vackra trädgård

Här njuter man gärna eftermiddagskaffet i romantiska omgivningar

Ingunns vackra Trädgård

Vackra trädgårdsrum

Utanför stigen som leder ner till paviljongen finns det en rad olika rum och zoner i trädgården. Rummen är vackert avgränsande med buxbomsplantor som allt eftersom blir till tätare häckar.
Det är kul att se att trädgården utvecklar sig och växer, säger Ingunn. Plantorna var ganska små när jag köpte dem, så det tar lite tid. En glädje med trädgården är precis dettta, att allt inte behöver gå så fort och vara färdigt och uppväxt på en gång. Det är fint att känna den långsamma harmonin av saker som växer och gror, och variationen genom de olika årstiderna.

Ingunns vackra trädgård

Några av trädgårdsrummen har grus på marken medan andra har gräs. Och, det blommar i otaliga bäddar och krukor. För Ingunn är varje trädgårdsrum som ett unikt rum som ska inredas. Hon vet precis var det saknas något och hittar alltid en plats till en ny ros – eller ett nytt magnoliaträd… som planterades dagen innan vi kom på besök.

Ingunns vackra trädgård

Så länge det finns en viss symmetri och huvudlinjen i trädgården är i ett system, är det helt okej med lite oordning, innanför dessa ramar.

Plantor med historia

Särskilt kul är det att skapa och forma perenner som delas med vänner eller planteras ut i nya bäddar i trädgården, berättar Ingunn. Många av plantorna har sin egen historia, som rosorna efter farmor eller en perenn som har kommit hit från en god väninna. På detta sätt blir trädgården ännu mer kär och personlig.Ingunns vackra trädgårdIngunns vackra trädgård

Ny inspiration

Plantor flyttas och byts ständigt, och ny inspiration hämtas på resor med trädgårdsvännerna.
Det är bra att ha en stor bil när vi åker någonstans, ler Ingunn. Vi kallar det kruk-tur, när vi fyller bilen med vackra krukor och blommor på våra inspirationsrundor. Det finns alltid något nytt att lära sig eller inspireras av, som till exempel en ny sammansättning av blommor, örter eller ett speciellt sätt att skapa avgränsningar på.

Själv har hon hämtat inspiration både från England, Sverige och Danmark, som har många fina besöksträdgårdar och växter som också fungerar bra i norska trädgårdar.

Ingunn Anvik

Ingunns bästa trädgårdstips

Det råder ingen tvivel om att denna driftiga kvinna har en god känsla för det estetiska och har många tips på lager! Här delar hon med sig av sina bästa råd för att planera en trädgård:

 1. Starta gärna med häckar och få upp huvudlinjerna i trädgården.
 2. Häckar måste inte ha samma höjd överallt! Skapa en spännande form och inramning av trädgården genom att klippa dina häckar lite olika och i olika nivåer.
 3. Ta reda på om växterna tål sol eller skugga och plantera dem där de trivs bäst. Ser du att en planta inte trivs och växer, hitta en ny plats som passar bättre för den.
 4. Ett större träd ger skugga och gör att växterna håller fuktigheten bättre.
 5. Perenner kan delas och flyttas – och bytas mellan trädgårdsvänner. Gamla perenner som hosta, hasselört, bergenia, vinterglans osv.., fungerar bra att ta skott från.
 6. Blanda gärna in några exotiska element i din trädgård. Tuvor med lavendel är fint – eller varför inte ett fikonträd? Exotiska växter som Agapanthus (även kallad Afrikas lilja) eller små palmer kan sättas i krukor men måste tas in om vintern.
 7. Dela gärna upp din trädgård i olika rum som kan ha olika uttryck till exempel med hjälp av gräs, grus eller sten. Det skapar rum för olika användningsområden och flera upplevelser av trädgården.
 8. Välj blommor som blommar vid olika tider så har du blommor hela säsongen – från tidig vår till sent på hösten.DEMIDEKK Ultimate Täckfärg 0092 Herrgård

Den vackra huvudbyggnaden är målat med DEMIDEKK Ultimate Täckfärg i färgen 0092 Herrgård.

Symmetri och planering

Det finns lite ogräs här också, påstår Ingunn. Så länge det är en viss symmetri, så att huvudlinjerna i trädgården är i ett system, är det helt ok med lite ”oordning”, berättar hon vidare.

Även om Ingunn är familjens största trädgårdsentusiast råder det ingen tvivel om att trädgården är ett gemensamt projekt. En snäll och tålmodig man som klipper häckar och gräs, och hjälper till med grovarbetet är en ovärderlig hjälp som hon uppskattar mycket.

Ingunns vackra trädgård

Öppen trädgård

Utöver att arrangera Öppen trädgård har Ingunn under 2019 haft en liten trädgårds- och inredningsbutik i trädgårdshuset som har varit öppen vid utvalda helger under sommarsäsongen. Ingunn erbjuder också konsultation för privatpersoner som behöver hjälp med trädgård- och inredningsplanering.

Se gärna @ingunnshage för mer inspiration eller information om öppettider i hennes trädgård i år!

Ingunns vackra trädgård

Årstiderna

Trädgården ger mig avkoppling under hela året. Från det att de första lökarna blommar på våren, till långt in på hösten när allt lugnar ner sig i sommarbyn Stavern. Trädgården är också i vacker skrud på vintern med snö och rimfrost. Då används ledig tid till att läsa trädgårdsböcker och planera nästa projekt och nästa säsong. Trädgården är själafrid, avslutar Ingunn

Tusen tack för att vi fick besöka dig, Ingunn, och tack för fin inspiration och goda råd! Vi har fått ett nytt ord i vår vokabulär – kruk-tur – och bubblar nästan över av inspiration att sätta i gång hemma i egen trädgård!

Ingunns vackra trädgård

Gårdshuset är målat med DEMIDEKK Ultimate Täckfärg i färgen 0092 Herregård.

Foto: Dag Nordsveen.

Följ oss gärna på Jotun Sverige 

Barbro
Barbro

Barbro – Digital redaktör

Barbro har lång erfarenhet av interiör och färger. Hon arbetar med utveckling av Jotuns många färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och inredningsprogram, skapar hon inspiration till förnyelse av ditt hem.

Dags att måla om sommarstugan?

Funderar du på att måla om sommarstugan? Det finns många alternativ till utvändig färgsättning av sommarstugan – oavsett om den…

Populärt med grå och svarta hus

Att måla huset i en grå eller svart nyans är populärt. Huset på bilden ovan är målat med DEMIDEKK Infinity i…

Tänk på miljön när du målar utomhus

Att tänka hållbart när du ska måla om huset innebär framför allt att tänka till ordentligt redan innan du startar…

Så skapar du en mysig uteplats

Härlig uteplats för hela familjen. Med enkla medel kan du förnya och fräscha upp barnbordet. Här använde vi kulören Jotun…

Drömmer du om ett rött hus? Här är våra tips!

Ett rött hus ger värme och energi till omgivningarna. Hitta den perfekt röda färgen till ditt hus!   Bild ovan:…

Friskt med blågröna detaljer ute

Med nya, blågröna detaljer kan du skapa en helt ny atmosfär utomhus. – Läs mer om hur du kan friska…

Go to top