Att välja färg till sitt hus

Att välja färg till sitt hus

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Infinity 1284 Svolvär, detaljer i 1001 Eggvit och altan i DEMIDEKK Terrasslasyr 9072 Naturgrå.

Att välja färg till huset är roligt!

Planerar du att måla om huset i år? Att välja färg och måla om sitt hus är nästan som att ge sig ut på en resa. Det är lika kul att planera och titta på olika färgalternativ som det är att till slut få ett harmoniskt färgsatt hus, som om du väljer DEMIDEKK Infinity håller sig lika vackert under många, många år.

Har du en idé om hur du vill att det ska se ut när det är färdigmålat men tycker att det är svårt att välja färg på fasad och detaljer? Här går vi igenom vad du bör tänka på för att få ett harmoniskt intryck med mycket ”wow-känsla”!

DEMIDEKK 8025 Skodde

Här ser du klädskaparen Valerie Aflalos varmgrå villa, målad med DEMIDEKK i 8025 Skodde. Läs mer om Valeries hus här. 

Välj en husfärg som passar med omgivningen

När vi ser och upplever färg påverkas vi av alla färger runt omkring. Därför är det viktigt att tänka igenom vad du ser mer när du tittar på ditt hus. Vilka färger har dina grannar på sina hus och vad har du för färg på ditt tak? Hur ska detaljerna målas? Om du har tänkt byta färg på huset kan det även vara bra att kolla upp med kommunen så att det är ok.

Börja med att kontrollera vilka färger dina grannar har målat sina hus i. Om du har ett vitt hus som närmsta granne och själv vill ha ett vitt hus är det bra att fråga vilken kulör grannen har använt. Om grannen har målat sitt hus i en varmare vit färg kan det vara en god idé att själv välja en varmare vit. Om du istället väljer en kall vit färg så finns risken att ditt hus drar lite åt blågrått och grannens hus lite åt smutsigt gult när man ser husen samtidigt. Det kan bli en tråkig överraskning för båda. Det är viktigare än man kan tro att grannhusen harmonierar med varandra – ni kommer ju faktiskt att ha utsikt mot varandra. 😉

DEMIDEKK Infinity - vår bästa utomhusfärg

Väggar och detaljer målade med DEMIDEKK Infinity 1105 Villavit.

Vilken färg har taket?

Vad har du för färg på taket egentligen? Taket är en stor yta och de flesta tak syns ihop med fasaden. Det kommer också att påverka hur man uppfattar färgen på fasaden. Många tak är ofta antingen i rött tegel eller svartmålad plåt och då fungerar de flesta utomhusfärger men om man till exempel har ett ljusgrått tegeltak så kan en varmare grå färg på fasaden få taket att se blåaktigt ut. Tala om vad du har för tak när du köper färg så du får rätt nyans på den grå, gröna, rosa eller röda färgen du vill ha.

Färg upplevs annorlunda utomhus

En färg upplevs annorlunda utomhus än inomhus, även om det på pappret är exakt samma färg. Utomhus kommer färgen att upplevas ljusare och mer kulört, alltså se mer färgstark ut. Därför är utomhusfärger ”smutsigare” och mer dämpade på ett färgprov eller i en färgburk när det gäller utomhusfärg. De kan vid en första anblick kännas lite tråkiga.

Utomhus kan färg också upplevas kallare än den egentligen är. En gul färg kan till exempel kännas lite stickig och dra åt grönt om man väljer en kall gul och en rosa färg kan dra lite åt lila om det är för mycket rött i den. Vi rekommenderar därför alltid att du provmålar färgen innan du bestämmer dig – antingen direkt på fasaden, eller på lösa brädor som du kan flytta runt huset.

 JOTUN Kulörprov exteriör

JOTUN Kulörprov exteriör

 • Tryggt kulörval.
 • Rätt kulöråtergivning.
 • Torkar snabbt. Övermålningsbar inom 2 timmar.

Fasad målad med DEMIDEKK Infinity 1465 Demigul, detaljer i 1453 Bomull.

Dags att välja husfärg

När du har stämt av med grannarna, kontrollerat färgen på taket och tänkt igenom vilken färg som kan passa ditt hus och omgivningarna, är det dags att fundera över vad som ska målas och i vilken färg. Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränser men vill du ha ett vackert hus som upplevs som harmoniskt, är det några saker du måste tänka på:

 • Är huset tillbyggt? – Måla då alla delar i samma färg för att få ett sammanhållet intryck.
 • När du väljer färger till detaljerna kan det vara bra att inte skapa för starka kontraster. Ofta blir det bättre med en mjukare vit nyans istället för en kritvit till en mörk fasad om du vill ha vita knutar eller foder runt fönster.
 • Om du målar knutbrädor och vindskivor i en avvikande färg så bör det passa arkitekturen. Det kan vara bra att tänka igenom det och inte slentrianmässigt välja vita knutar eller knutar i en annan avvikande färg.
 • Fönstren är husets ögon. Fönster uppfattas oftast som mörka ytor. Om du väljer foder i en ljusare färg än fasaden kommer fönstren att kännas mindre och tvärtom, om du väljer fönsterfoder i en mörkare färg än fasaden så kommer de uppfattas som större. Läs mer om färgsättning av fönster.
 • Mörka hus ser mindre ut än ljusa.
 • Vattenavrinning som hängrännor och stuprör kan med fördel målas in i den färg de angränsar mot. Det ger ett sammanhållet och harmoniskt intryck.
 • Glöm inte bort att välja färger till grundmuren och terrassen som passar ihop med fasadfärgen. Här kan du få bra hjälp av den nya färgkartan.

Här kan du se våra nyaste detaljkulörer!

Röda kulörer extra känsliga

Väggar målade med DEMIDEKK Infinity 2746 Mörk Rubin, detaljer i DEMIDEKK Infinity 1378 Kontur och fönster i DEMIDEKK Infinity Details 1453 Bomull.

DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart

Fasad målad med DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart, altan målad med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger

Tips från stylisten Daniella Witte

Daniella Witte, en av Sveriges främsta stylister, berättar här hur hon tycker att man ska tänka kring färgval utomhus.

Daniella Witte berättar om hur du kan tänka vid färgsättning utomhus.

Färgkartan hjälper dig

Om du tycker att det här med färgsättning av huset är svårt, och det gör de flesta, så kan du ta hjälp av den nya utomhusfärgkartan. Där finns många vackra fasadfärger som blir fina utomhus och förslag på färger till detaljer, grundmur och terrass som passar ihop med respektive fasadfärg. Fasadfärgerna är också grupperade så att de fungerar ihop.

Har du behov av mer personliga kulörråd och hjälp med färgsättning av ditt eget hus – ställ din färgfråga till våra färgexperter på kulorrad.jotun.se (eller klicka uppe till höger i menyn). Här kan du ladda upp en bild på ditt hus och få hjälp, kostnadsfritt.

Måla hela huset på en gång!

Måla allt när du ändå är igång. Ofta behöver man en byggnadsställning eller en skylift för att nå alla ytor på sitt hus. Då är det ekonomiskt att samtidigt måla vindskivor, knutbrädor, takutsprång mm på samma gång. Det ger också ett prydligt och fräscht intryck om allt är målat samtidigt.

Vägg och detaljer målad med DEMIDEKK Infinity 1105 Villavit, altan målad med DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå.

Ett långsiktigt färgval

Ett genomtänkt och harmoniskt färgval är värt att lägga ner tid på. Med DEMIDEKK Infinity kommer färgen att hålla i många många år och då blir det extra viktigt att välja färg med både hjärta och huvud, och bortse från trender. Det viktiga är att du tycker om färgen, att den passar in i omgivningen och att den passar ditt hus, för den kommer hålla länge:)

JOTUN KULÖRTRYGGHET

Visste du att alla våra färger utvecklas med unika recept speciellt anpassade till Jotuns 
produkter? När du väljer våra produkter, lovar vi att färgen blir som färgen du valde från 
våra färgkartor eller Jotun inspirationscenter ute. Med Jotun Kulörtrygghet kan du vara 
säker på att du får precis den färg du har bestämt dig för.
Avatar
Avatar

Annika Lindskog – Kulörrådgivare

Annika arbetar med färgsättning och hjälper andra att få en genomtänkt och harmonisk färgsättning. Hon älskar när folk hon hjälpt blir nöjda och känner den harmoni som rätt färgsättning kan skapa. Annika brinner för färg och form och pratar och skriver gärna om detta.

Gula hus sprider glädje i grannskapet

Gula hus går aldrig riktigt ur tiden. De gula husfärgerna har långa traditioner i Sverige, både starka gula toner och…

Dewy Green – en smakfull och dämpad grön nyans

Dämpade gröna nyanser är fantastiska utomhus. Här ser du en behaglig kombination av fasadfärgen Jotun 8426 Dewy Green och grundmur…

Enhetliga färgkombinationer lönar sig

Denna vita, ljusa kombination av kulörer sätter det naturliga uttrycket i fokus. Det är mjuka övergångar mellan den vita fasaden…

Guide: välj rätt husfärg!

Att välja rätt husfärg är allt annat än lätt. Men du har turen på din sida, vi hjälper dig! Det…

Fräscha upp huset med nya, inspirerande detaljkulörer

Detaljkulörerna hjälper dig att skapa färgfyllda blickfång, och ger ett modernt lyft för hus och uterum. Med enkla medel kan…

Överlägset skydd med DRYGOLIN Nordic Extreme

Med DRYGOLIN Nordic Extreme får du ett vackert hus som håller. Fasaden är målad i kulören JOTUN 9918 Klassisk Vit….

Go to top