Ny exteriörfärgkarta för 2023

Ny exteriörfärgkarta för 2023

Var med och färgsätt hela huset med Jotuns nya exteriörfärgkarta! Hela 72 vackra och tidlösa exteriörkulörer presenteras tillsammans med rekommenderade kombinationskulörer för hela huset – på så sätt garanteras du ett vackert helhetsintryck!

Bilden ovan: Med DEMIDEKK Infinity får gröna toner ett silkematt utseende och en extrem kulörhållbarhet. Fasaden är målad med Jotun 7653 Stockholmsgrön.

Färgsätt hela huset

Vi på Jotun jobbar med färger och kulörer varje dag. Nya kulörer designas och utvecklas, samtidigt som vi tycker det är viktigt att ta tillvara på populära och tidlösa utomhuskulörer. I denna exteriörfärgkarta har vi samlat trygga, vackra huskulörer från våra kulörexperter. Alla kulörer presenteras med rekommenderade kombinationskulörer för hela huset – till grundmur, terrass, fönster, dörr och detaljer. En vacker, komplett kulörpalett tillsammans med högkvalitativa produkter ger ett vackert hus som håller länge. Våra duktiga färgexperter jobbar med färger och kulörer varje dag. Nya kulörer designas och utvecklas, samtidigt som vi vet vikten av att ta vara på de tidlösa utomhuskulörerna som aldrig går ur mode.

Hus malt med Jotun Stockholmsgrønn

Skärgårdsvilla i grönt! Så fint, tycker vi. Detta utseende på fasaden kan du få med kulören Jotun 7653 Stockholmsgrön. Väljer du DEMIDEKK Infinity får du ett bra skydd och en extrem kulör- och glanshållbarhet som håller länge. Detaljerna får samma vackra utseende och hållbarhet med DEMIDEKK Infinity Details. Vill du ha samma uttryck på bilden, måla detaljer med DEMDEKK Infinity Details i kulören Jotun 1024 Tidlös.

Sju harmoniska kulörpaletter

I Jotuns nya exteriörfärgkarta hittar du våra mest populära kulörer utomhus – med förslag om fina kulörkombinationer från våra dedikerade kulörexperter. Rekommendationerna ger en harmonisk framtoning, oavsett vilken kulör eller glansgrad du föredrar. En vacker och personlig kulörpalett, i kombination med högkvalitetsprodukter, garanterar ett vackert hus som du och din familj kan glädja er åt över lång tid.

Jotun Egghvit husmalingFasaden är målad i Jotun 1001 Eggvit och dörren har fått kulören Jotun 9938 Naturligt Svart. Terrassens utseende kan du få genom att lasera med DEMIDEKK Terrasslasyr i 9073 Skimmergrå. Med en supermatt färg får du ett sobert och lugnt uterum, och slipper bländande ljus från vita hus under de fina soliga dagarna. Målar du med vår nyhet DEMIDEKK Infinity Pure Matt uppnår du denna effekten.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*

Så använder du färgkartan

Den nya exteriörfärgkartan är utvecklad för att skapa en holistisk färgsättning enklare. Din kulörpalett väljs utifrån fyra steg:

 1. Välj huvudkulör.
 2. Alla huvudkulörer har två rekommenderade kombinationskulörer.
 3. Alla huvudkulörer har en rekommenderad kulör för grundmuren angiven med en siffra. Längst till höger hittar du kulörerna.
 4. Alla huvudkulörer har en rekommenderad terrasslasyrkulör. Kulörerna kan du se på uppstrykningsprover i din butik eller i färgkartan för DEMIDEKK Terrasslasyr.

En vacker och personlig kulörpalett, i kombination med högkvalitetsprodukter, ger ett vackert hus som du och din familj kan glädjas åt länge.

Mann foran vegg malt med Snyggt med svart hus tillsammans med en gul bänk som poppar! Målar du med DEMIDEKK Infinity Pure Matt får du ett supermatt utseende på fasaden. Väggen är målad i Jotun 1434 Labrador, bänken i Jotun 1124 Skagengul, pergolan i Jotun 0734 Brunsvart, och uteköket är laserat i Jotun 9805 Sotad Svart. Vill du ha samma utseende på ditt utekök, lasera med DEMIDEKK Terrasslasyr.

Supermatt fasade med DRYGOLIN Nordic Extreme SupermattVacker uteplats! Gröna nyanser upplevs mer lugna och sobra i supermatt färg. Det resultatet uppnå du med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Väggen är målad i Jotun 7053 Lärdal, bänken i Jotun 7653 Stockholmsgrön, grundmuren i Jotun 1491 Slipsten och terrassgolvet i Jotun 90028 Skuggbrun.

Hur väljer man huvudkulör till huset?

Att måla huset utvändigt är en stor och omfattande process. Med kvalitetsprodukter från DEMIDEKK, som säkrar ett vackert utseende och överlägsen kulörhållbarhet, går det som tur är lång tid mellan att du behöver ta fram penslarna igen.

Att välja huvudkulör på huset är inte ett enkelt val i sig självt, men det är några regler att lägga på minnet som kan underlätta beslutet:

– Ljusa hus ser större ut än mörka. Har du ett stort och högt hus kan du med fördel välja en mörkare huvudkulör. Kom också ihåg att vita hus utgör en stor kontrast till omgivningen med natur och växtlighet. De ljusa, kritvita tonerna gör sig därför bäst i öppna landskap, säger Jotuns kulörchef Birgit Torkildsby.

Höga hus i anslutning till växtlighet lämpar sig bäst med mörka kulörer. Här ser vi arkitekten Andreas Martin Löfs trädkoja målad i kulören Jotun Jotun 9938 Naturligt Svart. Det matta utseendet får du med DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

Den nya färgkartan innehåller kombinationskulörer till varje huvudkulör. Här ser vi huvudkulören Jotun 1274 Frostig på väggen tillsammans med Jotun 5445 Delicate Blue på dörren, Jotun 1624 Lätthet på bänken och Jotun 90029 Naturligt Silvergrå på trappan.

Inngangsparti malt med Jotun Kjønnrøk dempetHar du ett stort hus, överväg hellre mörka kulörer än ljusa. Här är väggen målad i Jotun 4252 Kimrök Dämpad. Med DEMIDEKK Infinity Pure Matt blir kulören extra elegant och sober. Dörren, som är målad i Jotun 4477 Deco Blue, kan få en högre glansgrad med detaljfärgen DEMIDEKK Infinity Details och bidra till att skapa en elegant kontrast.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

Supermatt utomhusfärg som håller längst*
 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Glansgraden påverkar kulörupplevelsen

Valet av glansgrad påverkar kulörupplevelsen även utomhus. Alla Jotuns huvudkulörer är tillgängliga i två glansgrader: silkematt och supermatt. Läs mer om hur glansgrader påverkar utomhuskulörer.

Jotun Mørk Rubin husmalingHärliga Jotun 2746 Mörk Rubin på väggen och 90029 Naturligt Silvergrå. En vacker kombination! Väljer du DEMIDEKK Infinity får du ett vackert, lugnt och silkematt uttryck.

För de som önskar en supermatt yta helt utan reflektion är nyheten DEMIDEKK Infinity Pure Matt lösningen.

– Färger som rött, gult och grönt kommer få ett uppsving med en supermatt finish, eftersom de ger ett mer sobert och lugnt uttryck, och på så sätt bli ett alternativ för ännu fler, säger Birgit.

–  Många kommer nog också att överväga en supermatt finish på sitt vita hus, då detta kommer att förvandla uterummets uttryck, och exempelvis ge mindre reflektion från solen och bidra till en mjukare kulörupplevelse. I tillägg ger det fantastiska möjligheter till att verkligen kunna modellera uttrycket på husets fasad, genom att måla de stora väggytorna med supermatt färg i kombination med blankare färg på listerna runt fönster och dörrar, säger Torkildsby entusiastiskt.

Hus malt med JotunHärliga pastellkombinationer säkerställer ett unikt och personligt utseende! Detta fina husen har fått kulören Jotun 7653 Stockholmsgrön. Den gula dörren, i Jotun 1908 Sisal, är en spännande detalj som kompletterar den gröna fasaden. Detaljer är målade i kulören Jotun 1024 Tidlös. Få ett silkematt utseende med DEMIDEKK Infinity.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Glöm inte detaljerna

För att huset ska harmonisera är det viktigt att alla husets detaljer passar in med både stil och huvudkulör. En bra accentfärg tillför uterummet det lilla extra – samtidigt som det kompletterar huvudkulören.

Utemöbler och dörr är bra exempel på detaljer där du kan tillföra färger som du inte vill måla på en hel fasad. På så sätt kan du göra uterummet mer personligt, inbjudande och intressant!

En fin accentfärg tillför uterummet det lilla extra – samtidigt som det kompletterar huvudkulören.

Den vackra kulören Jotun 2006 Husmansröd passar väldigt fint till varma, brungrå toner. Här är fönsterkarmarna målade i kulören Jotun 10254 Brun Jord och fönsterfodret i Jotun 1284 Svolvär.

JOTUN 2006 Husmansröd.JOTUN 10254 Brun Jord.JOTUN 1284 Svolvär.

Härligt med en gul accentfärg som poppar mot det svarta. Bänken är målad i Jotun 1124 Skagengul. Få ett slitstarkt och vackert resultat med DEMIDEKK Infinity Details.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Grundmuren lyfter helhetsintrycket

Många av oss glömmer ofta grundmuren när huset ska färgsättas – även om den utgör en viktig del av husets helhetsintryck. Grundmuren bildar en bro mellan husets huvudkulör och marken det står på. Därför är det viktigt att du väljer en grundmurskulör som passar både omgivningen och husets huvudkulör.

Vacker kombination! Väggen är målad i Jotun 0042 Vildvin och grundmuren i Jotun 1491 Slipsten.

JOTUN 0042 VILDVIN.JOTUN MUR 1491 Slipsten.

Mur malt med Jotun 1931 KokosMånga väljer vitt till grundmuren, men detta skapar en stark och något olycklig kontrast mellan huset och marken det står på. En sober, beige grundmur kommer att skapa ett mjukare och mer harmoniskt utseende. Denna grundmuren är också målad i Jotun 1491 Slipsten – en populär grundmurskulör som passar perfekt till de flesta fasader.

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg – håller muren fin länge
 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

Jotun har utvecklat en rad vackra kulörer speciellt för grundmuren. I färgkartan kommer alla huvudkulörer med en rekommenderad grundmurskulör – så att du får det perfekta resultatet med våra vackra, hållbara exteriörkulörer.

Terrasslasyr som förnyar och skyddar

Altanen bör alltid laseras i en kulör som harmoniserar fint med huvudkulören. I färgkartan har alla huvudkulörer fått en rekommenderad terrasslasyrkulör för att göra valet enklare. De fina lasyrkulörena kommer inte bara förnya uttrycket, utan även skydda träet!

Det är enkelt att skifta färg på terrassen eller altanen med DEMIDEKK Terrasslasyrså här gör du steg för steg.

Benk foran vegg malt med 12136 Gentle Yellow fra Jotun.Sommarglädje och sänkta axlar. Lugna toner ger uterummet en avslappnad stil och trevlig atmosfär – här är det härligt att vara! Vägg: Jotun 12136 Gentle Yellow. Altan: Jotun 9074 Nordiskt Trä.

JOTUN 12135 Gentle Yellow.JOTUN 9074 Nordiskt Trä.
Här är det också härligt att vara! Denna uteplats har fått ett annat uttryck – raka, strama linjer och kalla nyanser. Så snyggt! Altanen har fått kulören Jotun 9073 Skimmergrå.
JOTUN 9073 Skimmergrå

Supermatt fasade med DRYGOLIN Nordic Extreme SupermattDessa kulörer gifter sig fint tillsammans! Altanen är laserad i kulören Jotun 90028 Skuggbrun, bänken är målad i 7053 Stockholmsgrön och väggen i 7053 Lärdal. Få det matta uttrycket på fasaden med DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

Se hela terrasslasyrfärgkartan här.

Jotun Natural BeigeSnyggt med supermatt finish, eller hur? Väggen är målad i JOTUN 1141 Natural Beige. Få det supermatta utseendet med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Altanen är laserad i kulören JOTUN 90028 Skuggbrun och liknande resultat kan du få med DEMIDEKK Terrasslasyr.  Fönster och dörr är måldae i Jotun 1376 Froströk.

Jotuns kulörtrygghet

Alla våra kulörer är framtagna med unika recept speciellt anpassade för Jotuns produkter. Jotun garanterar därför korrekt kulöråtergivning och kvalitet endast vid användning av Jotuns produkter blandade i Jotun Multicolor Color System. Du kan vara säker på att den kulör du har valt är den kulör du kommer att få när du väljer Jotuns kulörer och produkter.

Se exteriörfärgkartan här.

Lycka till med kulörvalen! Och glöm inte att du kan fråga våra kulörrådgivare om du behöver hjälp.

Läs även: Så påverkar glansgrader kulörupplevelsen.

Julia Karlsson
Julia Karlsson

Julia Karlsson – Digital Content Manager

Julia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Nymålat hus hos Emelie i Spånga

Välkommen hem till Emelie Sundberg! Inspireras av ett nymålat hus i Spånga och få tips på hur man bäst väljer…

Valerie Aflalo trivs i sin varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Husets detaljer och utemöbler kräver specialfärg

Fönster, dörrar, staket, utemöbler och andra utvändiga detaljer är ofta gjorda av​ hyvlat virke som kräver bra utflytning. Därför har…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Upptäck våra nya blå utomhuskulörer

I årets utomhusfärgkarta presenterar vi två nya blå kulörer: JOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue! De är båda…

Solgult sommarhus i Norge

Sommaren närmar sig med stormsteg! I detta härliga sommarhus i Norge, målat i JOTUN 1124 Skagengul, kan sommaren nyttjas till…

Go to top