Så fungerar självrengörande fasadfärg

Så fungerar självrengörande fasadfärg

Vitt och vackert – fasad målad med JOTUN 1001 Eggvit. Många upplever vita hus som särskilt krävande att hålla rena. Målar du huset med en självrengörande fasadfärg från JOTUN, som DEMIDEKK CleanTech får du ett hus som ser rent och nymålat ut mycket länge – oavsett kulör.

Det är svårt att undvika smuts. Den finns i luften i form av avgaser, nedfall av partiklar, pollen som virvlar runt, med mera. Smutsen fastnar ofta där vi inte vill ha den, till exempel på husfasaden. Smuts på husväggen ger också en ökad grogrund för beväxning av svartmögel och alger.

Men det finns en lösning på smutsproblemen – att använda en fasadfärg som har självrengörande egenskaper och hindrar smutsen från att fästa på färgfilmen.

Med självrengörande fasadfärg ser ditt hus rent och nymålat ut länge.

JOTUN 0042 Vildvin

Även på röda färger syns vissa typer av smuts tydligt. Använd en självrengörande färg från DEMIDEKK så slipper du smutsproblem. Fasad målad med JOTUN 0042 Vildvin och grundmur med JOTUN 1491 Slipsten. Grundmuren målar du med JOTUN DryTech Murfärg

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • *DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla Demidekks utomhusfärger

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

Självrengörande fasadfärg är smutsavvisande

Vi frågar Sigve Fjelde, Senior Chemist R&D, som arbetar på Jotuns färglaboratorium i Norge om han på ett enkelt och begripligt sätt kan förklara hur självrengörande färg fungerar.

– En självrengörande färg är smutsavvisande. Det innebär att ytan har minimal absorption av smuts. Effekten är långvarig och ytan håller sig ren och snygg under lång tid, säger Sigve.

Han berättar att det ute på Jotuns testfält syns stor skillnad på färger som är självrengörande och de som inte är det. Självrengörande färg ger ett rent och nymålat utseende länge, eftersom smuts, mögel och alger inte fastnar lika lätt, utan tvättas bort när det regnar.

– Vanliga färger kan få en slöja av smuts (avlagringar av partiklar som svävar i luften) som kan vara svår att ta bort. Detta är den stora skillnaden mellan självrengörande färger och traditionella produkter, fortsätter Sigve.

Jotun 1453 Bomull

En husfasad målad med självrengörande färg ser ren och nymålad ut länge. Fasad och fönster målade med JOTUN 1453 Bomull och fönsterfoder med JOTUN 7053 Lärdal. För ett utseende som liknar det på bilden kan du måla med nyheten DEMIDEKK CleanTech som har självrengörande och smutsavvisande egenskaper.  

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

Men, fungerar självrengörande färg mot alla typer av smuts?

– Vi har sett att alla typer av smuts som vanligtvis fastnar på ytan, inklusive mögelsporer och alger, lättare tvättas bort med denna teknik jämfört med andra typer av färg. Ytan är också lättare att tvätta med traditionella metoder, som vatten och JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion, om man får särskilt svår smuts som har satt sig på ytan, säger Sigve.

 JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion

JOTUN 3-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion

 • 3-i-1 Allt i ett tvättmedel utomhus
 • Kraftigt specialtvättmedel – före ommålning utomhus
 • Universal tvättmedel för enklare underhåll
 • Långtidsverkande effekt mot beväxning

En smutsig fasad håller sämre

Smuts och alger på husfasaden är inte vackert. Men smuts på husväggen är inte bara ett problem rent estetiskt, det minskar också hållbarheten. Sigve förklarar varför det är så viktigt att hålla huset rent:

– Smuts kan bidra till att fukten stannar kvar längre på ytan. Om ytan är mycket smutsig kan färgfilmen få en högre fuktbelastning. Mögel och alger kommer då också att trivas bättre och en mycket smutsig yta får ofta en kortare livslängd, vilket innebär att du riskerar att behöva måla oftare.

En smutsig yta har kortare livslängd, vilket gör att du behöver måla oftare.

Självrengörande färg Jotun

Alla Jotuns färger testas grundligt under många år för att säkerställa att de verkligen klarar det tuffa och varierande skandinaviska klimatet. Här ser vi Sigve Fjelde tillsammans med Kristian Kaltenborn från Kiwa Teknologisk Institutt, ute på ett av Jotuns testfält. 

Läs mer om hur Jotun testar utomhusfärger här. 

Jotun 20118 Amber Red

Oavsett vilken färg du väljer att måla fasaden med vill du att den ska hålla sig ren, snygg och se nymålad ut länge. Här har fasad, fönster och detaljer målats i den dämpade terrakottanyansen JOTUN 20118 Amber Red. För ett utseende som det på bilden målar du med den vackra, supermatta DEMIDEKK Infinity Pure Matt. 

Självrengörande färg är bättre oavsett fasadkulör

Vita och ljusa färger är populära utomhuskulörer och väljs därför ofta när husägare ska måla om sina hus. Ljusa hus är vackra, men de kräver också mer underhåll. Smuts syns tydligare på ljusa kulörer och många upplever vita hus som särskilt krävande att hålla rena. Men är självrengörande färg bara för dig som har tänkt måla huset i en ljus nyans?

– Den bästa effekten av tekniken ses i ljusa färger, men även mörkare färger har en bra visuell effekt av de självrengörande egenskaperna och den smutsavvisande förmågan är lika bra i alla kulörer. Den självrengörande tekniken gör också att mörka färger ser fräschare, renare och mer nymålade ut, säger Sigve Fjelde.

Faktum är att vissa typer av smuts, såsom pollendamm, syns extra tydligt på röda hus och hus i mörkare kulörer. Så oavsett vilken färgnyans du har valt till ditt hus vill du förstås att smutsupptaget på fasaden ska vara så lågt som möjligt.

Självrengörande färg får alla hus, oavsett kulör, att se fräschare, renare och mer nymålade ut.

JOTUN 1624 Lätthet

När du väljer en självrengörande färg behöver du inte heller tvätta huset lika ofta, och kan istället njuta av sommaren. Men glöm inte att tvätta före ommålning! Fasad målad med JOTUN 1624 Lätthet, trall laserad med JOTUN 9072 Naturgrå, bänk i JOTUN 0745 Grön Umbra och grundmur målad med JOTUN 1402 Canvas. För ett utseende likt det på bilden ovan målar du fasaden med produktnyheten DEMIDEKK CleanTech.

Välj en självrengörande färg från DEMIDEKK

Det finns flera fasadfärger från DEMIDEKK med självrengörande teknologi. Vill du ha vår allra bästa utomhusfärg väljer du DEMIDEKK Infinity – eller om du föredrar ett helt matt utseende, DEMIDEKK Infinity Pure Matt.

– Vi har arbetat med den självrengörande teknologin i många år nu och har optimerat recepten efter noggranna tester i laboratoriet och på testfältet, säger Sigve Fjelde.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*

JOTUN 1141 Natural Beige

Fasad målad med JOTUN 1141 Natural Beige, fönster och dörr JOTUN 1376 Froströk och altan laserad med JOTUN 90028 Skuggbrun. För en liknande supermatt yta som dessutom är självrengörande och håller längst av alla DEMIDEKK-produkter målar du fasaden med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Till detaljerna använder du DEMIDEKK Infinity Details och till altanen DEMIDEKK Terrasslasyr

Huset på bilden ovan är Vanessa Lindblads härliga sommarhus i skärgården – se mer av det här.

En nyhet för i år är DEMIDEKK CleanTech, vars ”Self-Cleaning technology” gör att färgen är självrengörande och har smutsavvisande egenskaper som håller huset rent.

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

– DEMIDEKK CleanTech är formulerad på ett speciellt sätt som gör att ytan blir slätare och får en något mer hydrofil yta. Det gör det lättare för vattendroppar att rinna av färgen och ta upp smutspartiklar på vägen. Dessutom torkar ytorna snabbare så att färgen i genomsnitt torkar snabbare än konventionella färger. Det ger ett bra skydd och mindre smuts och påväxt över tid, berättar Sigve.

Läs mer om nyheten DEMIDEKK CleanTech. 

Självrengörande färg ger nymålad känsla länge

Sigve Fjelde berättar att det är skillnad på den självrengörande teknologin i DEMIDEKK Infinity-familjen och i DEMIDEKK CleanTech – olika metoder har använts för att uppnå ett liknande resultat. Alla produkterna är självrengörande, men DEMIDEKK Infinity-produkterna håller längst.

– Det är inte så att vi bara kan tillsätta en råvara som ger en självrengörande effekt. Alla råvaror måste samverka för att ge bästa möjliga självrengörande effekt. Sammansättningen av alla råvaror i en färg är mycket viktig och optimeras för att ge en bra självrengörande effekt, samtidigt som produkten måste ha ett mycket bra skydd och långa underhållsintervaller. I Jotuns produkter har vi använt lite olika sätt att uppnå den självrengörande effekten, berättar Sigve.

Självrengörande färg

Självrengörande färg ger ett hus som ser nymålat ut längre. Fasad målad med JOTUN 7653  Stockholmsgrön, fönster och detaljer med JOTUN 1024 Tidlös och grundmur med JOTUN 1394 Os. För ett liknade utseende målar du med fasaden med DEMIDEKK Infinity och detaljerna med DEMIDEKK Infinity Details

Avslutningsvis – varför ska man som husägare med ett argument välja en självrengörande fasadfärg?

– Du får ett bättre slutresultat – ett hus som ser rent och nymålat ut under längre tid, säger Sigve Fjelde, R&D Senior Chemist på Jotun.

Självrengörande färg har en slätare yta som gör att smuts inte fastnar så lätt.

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • Skyddar och ser nymålat ut längst*

Har du svårt att veta vilken färg du ska välja? Gå in på jotun.se och klicka på chattfönstret i nedre högra hörnet, så får du direkt kontakt med våra tekniska experter som hjälper dig!

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Nymålat hus hos Emelie i Spånga

Välkommen hem till Emelie Sundberg! Inspireras av ett nymålat hus i Spånga och få tips på hur man bäst väljer…

Valerie Aflalo trivs i sin varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Husets detaljer och utemöbler kräver specialfärg

Fönster, dörrar, staket, utemöbler och andra utvändiga detaljer är ofta gjorda av​ hyvlat virke som kräver bra utflytning. Därför har…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Upptäck våra nya blå utomhuskulörer

I årets utomhusfärgkarta presenterar vi två nya blå kulörer: JOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue! De är båda…

Solgult sommarhus i Norge

Sommaren närmar sig med stormsteg! I detta härliga sommarhus i Norge, målat i JOTUN 1124 Skagengul, kan sommaren nyttjas till…

Go to top