Så lyckas du med båtvården

Så lyckas du med båtvården

Snart dags att sjösätta båten för säsongen? Det här bör du tänka på för att lyckas med årets båtvård och få ett bra resultat som håller hela båtsäsongen.

1. Följ med i väderprognosen

Att måla i direkt solljus, en oväntad regnskur, snabbt sjunkande temperaturer eller en allt för kall yta kan förstöra målningsarbetet. Kontrollera utomhustemperaturen och väderprognosen innan du börjar arbeta med båten för att undgå onödiga överraskningar.  Läs mer om de vanligaste båtvårdstabbarna du bör undvika här. 

Så lyckas du med båtvården

2. Rör om!

De aktiva beståndsdelarna i bottenfärgen är tunga och sjunker fort till botten av färgburken. Kom ihåg att röra om färgen innan du börjar, men också emellanåt när du målar båten. Då fördelas de aktiva beståndsdelarna jämnt i färgen och därmed också på skrovet.

Rör om innan du målar

3. Kontrollera batchnummer på burkarna med bottenfärg

Det kan förekomma nyansskillnader i bottenfärg med olika batchnummer. Kontrollera batchnumren på framsidan av burken och blanda burkarna innan du börjar måla. Då undviker du att den bakre delen blir ljusare än den främre, eller att det blir färgskillnad mellan babords och styrbords sida.  Läs mer i artikeln om båtvårdstabbarna du bör undvika.

Blanda olika batchnummer

4. Välj rätt bottenfärg

Rätt bottenfärg är avgörande för en lyckad båtsäsong, eftersom det är svårt att få skrovet rent när det väl fått beväxning. Beväxning leder bland annat till lägre hastigheter, högre bränsleförbrukning och sämre manövrerbarhet. Vad som är rätt bottenfärg för dig och din båt beror på var i landet båten ligger och hur den används. I Sverige skiljer sig regelverket åt beroende på i vilket vatten båten huvudsakligen ligger. Är du osäker på vilken bottenfärg du ska välja till just din båt får du vägledning i artikeln Välj rätt bottenfärg till din båt.

 NonStop VK

NonStop VK

 • Självpolerande bottenfärg med unikt skydd mot beväxning
 • Godkänd för användning på västkusten
 • God täckförmåga

 NonStop EC

NonStop EC

 • Självpolerande bottenfärg med unikt skydd mot beväxning
 • God täckförmåga
 • Godkänd för användning på ostkusten

 Watershield

Watershield

 • 3-i-1: försegling, grundfärg och bottenfärg i ett
 • Mycket kort torktid ger snabb sjösättning
 • Hård yta som är lätt att tvätta och underhålla
 • Enkel att applicera

5. Vad är båten målad med tidigare?

Det är viktigt att den bottenfärg du vill använda är kompatibel med den färg båten är målad med tidigare. Det kan annars finnas risk för dålig vidhäftning och avflagning och därmed beväxning under säsongen. Kontrollera Jotuns rekommendationer i övermålningstabellen i broschyren Allt om Båten. Om du är osäker på vad båten tidigare är målad med kan du säkra upp genom att lägga på en strykning med Vinyl Primer som fungerar som en spärrgrund som också förbättrar vidhäftningen. Läs mer om Vinyl Primer och den viktiga grundmålningen.

6. Ren, fast och torr yta

Ytan som ska målas måste vara ren, fast och torr. Om bottenfärgen flagar, slipa ner lager för lager tills ytan är helt fast. Tvätta ytan noga med färskvatten och låt den torka ordentligt innan du börjar måla.

7. Torktider och övermålningsintervall

Det är viktigt att följa rekommenderade torktider och övermålningsintervall för att inte riskera krackelering, blåsor eller avflagning. Kontrollera yttertemperatur och – om möjligt – temperaturen i ytan som ska målas, samt produktens tekniska datablad för att säkerställa rätt torktid och övermålningsintervall. Tekniska datablad hittar du på produktsidorna på Jotun.se.

8. Anpassa produkterna efter hur mycket tid du har

Önskar du bästa möjliga resultat som håller hela båtsäsongen? Använd en ren polish eller rubbing (beroende på vilket skick gelcoaten är i) och därefter ett vax av hög kvalitet som förseglar och beskyddar genom hela säsongen. Jotun rekommenderar Marine PolishMarine Rubbing och Hard Wax for bäst resultat.

Önskar du en snabb och enkel vårrengöring? Solens strålar bryter snabbt ner en gelcoat som inte har något skydd mot UV-strålarna. En 2-i-1-produkt som Shiny innehåller både polish och vax. Det ger en lättare rengöring och visst skydd mot solens påverkan, men gör i gengäld behandlingen av båten ovanför vattenlinjen snabb och enkel genom att du bara behöver en produkt för att bli färdig.

Tips: Shiny är också en utmärkt underhållsprodukt att ha liggande i båten under säsongen. Läs mer om hur du håller båten blank hela sommaren.

 Marine Polish

Marine Polish

 • Flytande polish för maskin- och handpolering
 • Djupgående rengöring
 • Ger gelcoat och målade ytor hög glans

 Marine Rubbing

Marine Rubbing

 • Kemiskt renande rubbing
 • Avlägsnar små repor, oxidering, mögel och envisa fläckar

 Hard Wax

Hard Wax

 • Vax baserad på nanoteknologi
 • Lämplig för nya och rena ytor
 • Ger ett långvarigt skydd

 Shiny

Shiny

 • Rengör
 • Polerar
 • Skyddar

Håll båten fin genom hela säsongen

9. Låt maskinen göra jobbet för dig

Blir du trött och sliten i både armar och axlar efter bara en halv skrovsida? Investera i en poleringsmaskin som gör jobbet enklare, roligare och ger ett lika bra resultat från början till slut. Roterande maskiner känner de flesta till, men de oscillerande maskinerna har också gjort intåg på marknaden de senaste åren. Tillsammans med effektiva produkter som Marine Rubbing och Marine Polish gör maskinen det ännu enklare för de allra flesta båtägare att få en riktigt blank och vacker båt!

10. Låt Jotuns experter svara på dina frågor

Är du osäker på hur du ska göra eller har frågor om produkter? Jotuns färgexperter på Teknisk Service svarar på dina frågor måndag till fredag. Det enklaste är att kontakta dem via chatten på startsidan på Jotun.se.

Lycka till med årets båtvård!

Så lyckas du med årets båtvård

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Go to top