Sudda ut gränsen mellan ute och inne

Sudda ut gränsen mellan ute och inne

När trädgårds- och inredningsarkitekten Therese Knutsen och hennes man skulle göra om uteplatsen samt fasaden av deras hus ville de fortsätta på den stil som paret hade inomhus.

Snygg och enhetlig stil

Efter ett par år av renovering inomhus var det även på tiden att utsidan av huset, uteplatsen och fasaden, fixades till.

Det första som gjordes var att måla om fasaden för att ge huset mer karaktär och ett modernare uttryck. Huset målades i svart. Både panel, dörrar och fönsterkarmar fick samma kulör. Genom att ha samma kulör på fönster och dörrar, fick huset en mycket mer enhetlig stil. Väggarna blev målade med Jotun Optimal i kulören Jotun 4116 Corvus Black (NCS S9000-N), och fönstren med Jotun Optimal Fönster, förklarar Therese.

 OPTIMAL

OPTIMAL

 • Håller huset vackert – i år efter år efter år
 • Suverän kulör- och glanshållbarhet
 • Extra skydd mot beväxning
 • Torkar snabbt – två strykningar på en dag

Terrass-Therese-Knutsen

Vi ville undvika en dyr totalrenovering så vi har arbetat med att byta uttryck med nya färger och små materialjusteringar, säger Therese.

Enhetligt med en mörk murfärg

Muren runt fönstret och vid spisen, samt flera betongkrukor blev målade med JOTUN Original Akryl Murfärg. Färgvalet är detsamma som på fasaden, Jotun 4116 Corvus Black  (NCS S9000-N). Spisen gjorde vi om från en vedspis till en gasspis, eftersom skorstenen ändå inte kan användas. Ytan är för närvarande bara slipad betong, så vi får se om vi målar den framöver. Slutligen fäste vi en laserad träpanel på väggen runt fönstret för att bryta av i färg och material mot det svarta, säger Therese.

 JOTUN Original Akryl Murmaling

JOTUN Original Akryl Murfärg

 • Traditionell akryl-murfärg
 • Passar utmärkt för betong
 • Mycket god glans- och kulörhållbarhet
 • Slitstark och tvättbar

Terrass-Therese-Knutsen

Fin harmoni

Genom att måla väggar, räcken och detaljer i samma färg som huset har Therese skapat ett lugnt och harmoniskt uttryck. Den platsbyggda sittbänken med förvaring är också målad i samma färg och smälter fint in i bakgrunden.

– Den ljusa träpanelen är en vacker kontrast mot den svarta fasaden och är målad i Trebitt Oljelasyr i kulören 9076 Sandgrå. Dessutom kommer alla gröna växter fram extra väl till de mörka väggarna och hjälper till att ljusa upp mot allt det svarta, förklarar Therese.

 TREBITT Oljebeis

TREBITT Oljelasyr

 • Naturligt vacker yta
 • Skyddar och bevarar
 • Kräver ingen grundning

Naturens egna färger

Alla färg- och materialval som Therese har gjort utomhus går i linje med inredningen inne i huset. Färgerna och kulörerna är hämtade från naturen, med svart som tyngd och kontrast till det vita, gröna samt inslagen av trä. På så sätt suddas gränsen ut mellan ute och inne, och hemmet får en enhetlig stil i varje rum, även på uteplatsen, berättar Therese.

Här kan du läsa mer om årets nya terrasstrender.

Utekök-Therese-Knutsen

Therese har gjort ett vackert och praktiskt utekök. Den laserade träpanelen ger fin färgkontrast till det svarta!

Innan renoveringen!

– Så här såg det ut innan renoveringen påbörjades! Med små medel har det verkligen blivit stora förändringar!

Innan-renovering-Therese-Knutsen

Innan renoveringen

Vi håller tummarna för många ljuvliga sommarkvällar här i år!

Stort tack till Therese Knutsen, @bythereseknutsenno, för bilder och inspiration!

Barbro

Barbro – Digital redaktör

Barbro har lång erfarenhet av interiör och färger. Hon arbetar med utveckling av Jotuns många färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och inredningsprogram, skapar hon inspiration till förnyelse av ditt hem.

Naturnära hus vid havet

Anders Öfvergårds stora grå hus är målat i den grå färgen DEMIDEKK Infinity 4056 Dark Chimney. Smälter in i naturen…

Tips till målning av huset på hösten

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten och ruskvädret kommer och sätter huset och…

Kvarngårdens altan

Sofia och Nils Odiers stora altan på Kvarngården är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart. 250 m2 altan Sofia Odier,…

Innergårdskänsla med rött plank

Anne Linden, arbetar som inspiratör, har skapat en härlig innergårdskänsla med hjälp av ett rött plank som målats med DEMIDEKK…

SÅ GÖR DU MIDSOMMARAFTONS GODASTE PAVLOVA

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken? Fira dagen med…

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Huset kommer från Trivselhus. Fotograf: Kjell…

Go to top