En av Sveriges mest attraktiva husfärger?

En av Sveriges mest attraktiva husfärger?

Vissa färger har den unika egenskapen att de upplevs som både tidlösa och moderna. Genom att kombinera färger på olika sätt kan du se vilken stil som passar ditt hus bäst. En bra färgkombination lyfter fram en vacker arkitektur och framhäver detaljer.

Allt fler väljer en mörkare färg till huset

Vita färger är de som säljer mest i Sverige, men enligt statistik väljer allt fler en mörkare färg till huset. JOTUN 0734 Brunsvart är en populär färg av de mörkare kulörerna. Det är en av de mörkaste färgerna bland gyllene toner som går från helt ljusa, nästan vita, beigea färgtoner över till de mörka, nästan svarta tonerna. Beigea och bruna toner används över hela landet, från tätbebyggda villaområden, till landsbygden, kusten och mindre samhällen. De gyllene varma färgerna faller naturligt in bland grannskap, natur, berg och hav.

Använd den nya digitala färgkartan för att se vilken färg som passar just dig.

JOTUN 0734 Brunsvart

JOTUN 0734 Brunsvart har den unika egenskapen att upplevas som både tidlös och modern. Genom att kombinera färger på olika sätt kan du se vilken stil som passar ditt hus bäst. En bra färgkombination lyfter fram en vacker arkitektur och framhäver detaljer.

JOTUN 0734 Brunsvart

En mörkt brun, nästan svart ton. Kulören är mörkt brun och upplevs nästan som helt svart. Man kan säga att den upplevs som svart men att den har en varmare underton. JOTUN 0734 Brunsvart passar bra till en mängd färger – som en mörk kontrast till den den ljusa, beigea, men och också intill många av de kulörta i form av både gula, gröna och röda färger. Många gillar den skarpa kontrasten mellan det helt ljusa och det mörka – och det är den mest använda kombinationen. Då är vita toner som JOTUN 1376 Froströk är en bra alternativ.

Stora hus passar bra i en mörkare färg

Välj en färgkombination som lyfter fram stilen och uttrycket du önskar att ditt hus ska ha. Stora hus kan med fördel målas i en något mörkare färg. Mörka hus framstår som mindre framträdande än vita och ljusa hus. Ha omgivningen i åtanke när du väljer färg, en mörkare kulör på huset ger en mjukare övergång till vegetationen runt huset.

Jotun ColourDesign App

Ladda upp en bild av ditt eget hus

Men den nya appen Jotun ColourDesign kan du ladda upp bilder på ditt egna hus och färgsätta det digitalt. Det är ett bra verktyg för att se vilka toner som passar ditt hus.

Ladda ner appen här: AppStore och Google Play. Se även denna sida för tips och råd hur du färgsätter ditt hus.

Spännande kombinationer mellan ljust och mörkt

Ju större kontraster mellan fasadfärg och detaljer, desto mer hamnar detaljerna i fokus. På så sätt kan du dölja eller framhäva detaljer på husets fasad. Om du önskar ett diskret och elegant uttryck väljer du en svagare kontrast. Ton-i-ton färger fungerar utmärkt för att uppnå denna effekt.

Väggen är målat med DEMIDEKK Ultimate täckfärg i färgen 0734 Brunsvart och de ljusa detaljerna är laserade med TREBITT Oljelasyr i färgen 0810 Heigul. Muren är målad i JOTUN Premium Mur i färgen 1491 Slipsten och terrassen är målad i DEMIDEKK Terrasslasyr i färgen 9074 Nordiskt Trä.

Läs mer om vackra och hållbara utomhusfärger som skyddar ditt hus. 

I den nya DEMIDEKK-färgkartan för utomhusfärg hittar du våra mest användbara färger, hela 72 stycken. Läs mer här.

Brunsvart Varmgrå Eggvit

Våga att använda färg, och välj den kombination som framhäver stilen och uttrycket du önskar för ditt hus. Huset på bilden ovan är målat i DEMIDEKK Ultimate täckfärg i färgen JOTUN 0734 Brunsvart och JOTUN 0394 Varmgrå. Detaljerna är målade med DEMIDEKK Infinity Details i färgen JOTUN 1001 Eggvit.

Läs mer om varför du behöver en specialfärg till fönster och andra detaljer på huset. 

Välj en husfärg som håller länge

När du hittat en färg till huset rekommenderar vi att använda Jotuns bästa utomhusmålning, DEMIDEKK Ultimate täckfärg, som gör att det dröjer länge innan du måste måla om igen. Ska du byta färg på huset, så är det dessutom en färg som täcker riktigt bra. DEMIDEKK Ultimate finns dessutom i en helmatt variant, som gör sig bra på mörkare hus. Den är lika hållbar som DEMIDEKK Ultimate täckfärg.

 DEMIDEKK Ultimate Täckfärg

DEMIDEKK Ultimate Täckfärg

 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Suverän glans och kulörstabilitet
 • Ser nymålat ut länge
 • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet
 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst
 DEMIDEKK Ultimate Helmatt

DEMIDEKK Ultimate Helmatt

 • Unik kulörupplevelse
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Långvarig glans- och kulörhållbarhet
 • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

Omfattande färgtester garanterar hög kvalitet

Under mer än 40 år har Jotun kontinuerligt testat och utvecklat DEMIDEKK för att tåla det skandinaviska klimatet. DEMIDEKK har suverän glans- och kulörstabilitet. Den unika AMA® teknologin ger extra skydd och lång hållbarhet. Välj DEMIDEKK nästa gång, så kan du njuta av känslan av ett nymålat hus länge – för det kommer dröja länge tills du behöver måla om huset igen.Läs mer om hur Jotun testar sina färger här.

Färgprov

Vårt viktigaste råd till dig är att inspektera alla kulörer i dagsljus, eftersom det är i detta ljus som färgen kommer att synas. Provmåla några brädor och ställ upp dem mot väggen för att få ett korrekt intryck av färgen. Alla Jotuns kulörer går att få i provburkar.

Kulörtrygghet

Alla våra kulörer utvecklas med unika recept, speciellt anpassade för Jotuns produkter. Därför garanterar vi att kulören du väljer från våra färgkartor eller kulörcenter ser likadan ut när den blandas i alla Jotuns färgprodukter.  Med Jotun kulörtrygghet kan vi garantera att du får just den färg som du har valt.

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Så skapar du en mysig uteplats

Härlig uteplats för hela familjen. Med enkla medel kan du förnya och fräscha upp barnbordet. Här använde vi kulören Jotun…

Drömmer du om ett rött hus? Här är våra tips!

Ett rött hus ger värme och energi till omgivningarna. Hitta den perfekt röda färgen till ditt hus!   Bild ovan:…

Friskt med blågröna detaljer ute

Med nya, blågröna detaljer kan du skapa en helt ny atmosfär utomhus. – Läs mer om hur du kan friska…

50 år av kulörtrender utomhus

DEMIDEKK fyller 50 år! Sedan 1972 har DEMIDEKK skyddat och förskönat svenska trähus och är idag etablerat som ett av…

Vinnare av nymålat hus 2021

Vinnarhuset är målat med DEMIDEKK Infinity i Jotun 1376 Froströk, altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i Jotun 9072 Naturgrå och…

Gula hus sprider glädje i grannskapet

Gula hus går aldrig riktigt ur tiden. De gula husfärgerna har långa traditioner i Sverige, både starka gula toner och…

Go to top