Årets altantrender

Årets altantrender

Här är väggen målad i färgen Jotun 4116 Corvus Black / NCS S9000-N och träspjälorna är laserade med TREBITT oljelasyr 9076 Sandgrå. Foto: Therese Knutsen.

Den öppna spisen är Thereses egen design med gasfackling från Themagicoffire.com, rullvagn från Jysk, stolar från Oasiq.com, spegel från Bohus, lampa «Cooper» från Bohus (ej utelampa så den kan inte stå ute i ur och skur), brickbord «Gladom» från Ikea. Krukor i återanvända gummidäck från Bohus. Korgar från HM Home.

När uterummet ska färgsättas är det viktigt att tänka på hus och altan som en helhet. Golvet ska harmoniera med arkitekturen och övriga omgivningar.

Inredaren Elisabeth Heier gästbloggar hos oss och delar med sig av sina tips för uterummet denna säsong!

Årets altantrender

Det råder ingen tvivel om att vi lägger mycket tid på planering och användning av våra uterum. Sommarsäsongen ska avnjutas utomhus och förberedelserna är i full gång för många. Om det är några nya utemöbler, altangolvet som behöver en omgång terrasslasyr eller om det är nya plantor som ska införskaffas. De allra flesta av oss vill tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus när temperaturen äntligen tillåter det. Uterummet blir ett extra rum som helst ska kunna användas på flera olika sätt. Jag har tagit en titt på hur trenderna ser ut för altan och uterum den här säsongen, och pratat med några experter på området.

Naturtoner och mörka färger

Therese Knutsen arbetar som inrednings- och trädgårdsdesigner och är känd från det norska TV-programmet Hagetid. Det hon ser som de starkaste utomhustrenderna just nu, när det gäller färger, är naturtoner och mörka färger. Plantorna är gröna och lättplacerade och väljs framför blommor, dekorativa bladverk och olika gröna nyanser.

Hon ser också behovet av att skärma av och att skapa privata zoner i trädgården. Med mindre tomter vill vi ha privata oaser omslutna av träd och gröna växter. Skräddarsydda lösningar som både är praktiska och dekorativa används ofta när uteplatsen ska skapas.Terrasstrender 2019Här är husväggen målad med JOTUN Optimal 4116 Corvus Black /NCS S-9000N, träspjälor är laserade med DEMIDEKK oljelasyr 9076 Sandgrå. Foto och styling: Therese Knutsen. 

Rullvagn från Jysk, matbord är egen design, stolar är Ikea PS2012, uteköket är en «Ikealösning» av två «Klasen» rullvagnar från Ikea. Fotokonsten på metallplatta är beställt hos Cathrinfoto.no. Korgar från Kid och HM Home.

Vi vill gärna inreda uterummet som vi gör inomhus; med flexibla småmöbler, dekorering och förvaringsmöbler.

Zoner för matlagning

Therese ser också en ökande trend i att hennes kunder vill ha både kökslösningar och loungeområde ute. Maten ska gärna kunna tillredas ute och helst med råvaror odlade i den egna trädgården. Drivhus och pallkragar får därför också plats i våra trädgårdar. Och, vi tar med oss inredningstrenderna ut och vill gärna inreda uterummet som vi gör inomhus; med flexibla småmöbler, dekorering och förvaringsmöbler.

Interiör- och trädgårdsdesignern använder ofta speglar när hon inreder uterummet. Det är ett bra exempel på inredningsdetaljer som vi tar med oss ut. Vattenspegel skapar djup, ökar rumskänslan samt reflekterar växter, himlen och ljuset. Therese tror att vi kommer se mer av både speglar, färger på detaljer och unik och personlig konst i våra uterum.Terrasstrender 2019Foto: Therese Knutsen. Bålpannan är från Jysk.

Tips! Bålpannor är populära och kan användas till mycket. Som värmekälla, vattenspegel, vinkylare och planteringskar till exempel. Det är bara att plugga igen hålet i brunnen när den ska hålla vatten. Flera bra uterumstips från Therese kan du få via hennes hemsida eller via Instagram @bythereseknutsenno

Vattenspegeln skapar djup, ökar rumskänslan samt reflekterar växter, himlen och ljuset.

Terrasslasyr 90002 GraåsvartHär är golvet laserat med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart och väggen är målad med DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart. De mörka färgerna harmonierar med naturen runtom och blir en vacker bakgrund till växter och möbler.

 DEMDIDEKK Infinity

DEMDIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Extra skydd mot beväxning
 • Torkar snabbt
 • Motverkar sprickbildning
 • Lång hållbarhet med bara en strykning
*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger

Terrasstrender 2019

Den nya färgen DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturlig Silvergrå är snygg ihop med moderna utemöbler i svart!

Terrasslasyr i nya färger!

Efterfrågan av naturliga och vackra färger är stor och Jotun har utvecklat två nya färger för terrassen i år. DEMIDEKK 90029 Naturlig Silvergrå och DEMIDEKK 90028 Skuggbrun är behagliga och vackra färger som passar bra till Jotuns exteriörfärger. Alla färger i DEMIDEKK Terrasslasyr passar fint till Skandinavisk bebyggelse och natur och förutom att framhäva träet, skyddar lasyren träet mot både vatten och sol.

Läs mer om de nya Terrasslasyr-färgerna här!

Terrasstrender 2019Ny färg! DEMIDEKK Terrasslasyr 90028 Skuggbrun.

Terrasstrender 2019DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturlig Silvergrå

När du ska göra bra färgval för terrassen är det ett bra tips att ta utgångspunkt i färger som passar till huvudfärgen på ditt hus eller din stuga. Det skapar en fin helhet i uterummet.

Tips!utefarger.jotun.se kan du se vilka terrasslasyrfärger som rekommenderas till de olika fasadfärgerna.

Terrasstrender 2019Japansk-inspirerad trädgård och uterum, indelad i zoner, visad av IKEA. Hattholmen bord och Stackholmen pall. Foto: IKEA

Inspiration från Japan

Som alltid har IKEA noga anpassat sin stil och i år tycker jag speciellt de japansk-inspirerade möblerna utmärker sig. De visar hur enkla linjer och gröna växter skapar ro och harmoni i uterummet. Det skapas inramade zoner genom användning av spjälväggar som släpper igenom ljus och luft och det blir plats för rekreation. Det här är ett bra tips om du vill skapar olika zoner i din trädgård och spjälväggar som dessa kan laseras med terrasslasyr i den färg som du gillar bäst för att få ett personligt uttryck.Terrasstrender 2019

Naturliga material från IKEA. Bord i eukalyptus, servis i stengods och bordsunderlägg i sjögräs.

Plats till familj och vänner

Om vi har gott om plats utomhus, är en av de största trenderna att skapa rumsliga loungeområden som har plats för både familj och vänner. Tak gör att utesäsongen blir längre och vi inreder som vi gör inomhus med komfortabla sittmöbler, flexibla småbord och lampor som ersätter ljuset från solen när sommarkvällen mörknar.Terrasstrender 2019IKEAs nya möbelserie Havsten kan användas till både stora loungeområden och till små balkonger.

Balkongen i stan

Stadsbalkongen är lika viktig och vi inreder den på ett liknande sätt fast i mindre skala. Den blir ett extra rum under sommarhalvåret. Både sittkomfort, möjlighet att äta, odling av egna grönsaker och örter görs på några få kvadratmeter.Terrasstrender 2019Foto: IKEA. Den nya Havsten-serien passar också på balkongen!

Personligt uttryck

Kreativa ledaren hos IKEA Norge, Jøril Korperud Johnsen, berättar att många i städerna också drömmer om att ha sin trädgård i framtiden men att bristen på tid gör att det blir värdefullt att kunna vara utomhus på en balkong.

”Vi har mer och mer behov av ett hem som känns öppet och luftigt och vi vill också omge oss med grönt. Tid i trädgårdar, balkonger eller andra gröna områden nära hemmet, där vi är tillsammans med andra eller tillbringar tid ensamma och njuter av naturen nära hemmet, blir som en förlängning av vårt hem.”

Vi planterar och skördar också på små balkonger, i våra växande, hållbara liv. En liten balkong kräver funktionella möbler som kan täcka flera behov men det är även viktigt med uttrycket, vem jag är och vad jag står för – också på en liten plats. Personifieringen är en ökande trend i hemmet som betyder att vi vill visa vem vi är och vad vi står för i våra hem och det förväntas också påverka balkong-, terrass- och trädgårdstrenden i sommar och en tid framöver.”

Vi planterar och skördar också på små balkonger i vårt växande hållbara liv.

Flexibla utemöbler

Sittbänkar är ett bra tips till uterummet. Flexibiliteten är stor och efter behov kan de tjäna som sittplatser vid bordet, som avlastningsbord, hylla för plantor med mera. Sundays gör fina bänkar i aluminium i många färger.

Tips! Även om de tål att stå ute hela året är detta en möbel som kommer vara en fin avlastningsmöbel vid entrén när utesäsongen är över.Terrasstrender 2019Foto: Sundays. Sundays gör flexibla och snygga möbler i norsk design och produktion.

Lätta och underhållsfria utemöbler är en ökande trend och Skagerak har också ett fint urval av detta. Dessa möbler är lätta att flytta runt vilket är praktiskt om man gärna följer solen runt på terrassen.Terrasstrender 2019Foto: Skagerak, Mira lounge chair.

En terrass - två stilar

Här har golvet laserats med DEMIDEKK Terrasslasyr 9074 Nordiskt Trä, vägg målad med DEMIDEKK Infinity 1624 Lätthet och detaljer Jotun 0394 Varmgrå. Foto: Bjørn Johan Stenersen, nyanser.no.

Inne som ute

Uteområdet inreds som inne med komfortabla soffor, flexibla bord och växter som ger liv och personlighet. Om möjligt vill vi gärna flytta ut både vardagsrum och kök och leva vårt liv utomhus, på sommaren. Det finns både mattor och kuddar avsedda för utomhusbruk. Textilier mjukar upp och gör det fint och behagligt.Terrasstrender 2019Växter ger liv och färg! Kombinera med planteringslådor och krukor i en fin kontrastfärg. Terrakotta är fint till grönt. Här planteringslåda från Ferm Living till blekgrönt gräs. Golv: DEMIDEKK Terrasslasyr 9074 Nordisk Trä.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Extra skydd mot beväxning
 • Torkar snabbt
 • Motverkar sprickbildning
 • Lång hållbarhet med bara en strykning
Barbro
Barbro

Barbro – Digital redaktör

Barbro har lång erfarenhet av interiör och färger. Hon arbetar med utveckling av Jotuns många färgkartor. Genom olika designsamarbeten, mässor och inredningsprogram, skapar hon inspiration till förnyelse av ditt hem.

Ny färgkarta för terrasslasyr!

Vi önskar oss vackra uterum för långa ljusa dagar utomhus! I vår nya färgkarta för terrasslasyr hittar du vackra lasyrfärger, som…

När innelivet flyttar ut – färgsättning av terrassen

När våren och värmen kommer flyttar innelivet ut. Vi kan äntligen inreda uteplatsen och göra oss redo för ännu en…

Enkelt att ändra färg på terrassen

Nya DEMIDEKK Terrassfix gör det enkelt att ändra färg på altanen. Den här altanen är laserad med en av säsongens…

Undvik terrasstabbarna!

Sommarsäsongen är snart här och det är dags att pyssla om uteplatsen. Många sätter igång utan att först ta reda…

Ska du lasera terrassen? Här får du svar på vanliga frågor

Ska du lasera terrassen? Härligt. Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring vad man ska tänka på när man…

Så här laserar du terrassen

Är det dags att lasera terrassen, men vet inte hur man gör? Vi hjälper dig! Följ vår steg-för-steg guide för…

Go to top