Enhetliga färgkombinationer lönar sig

Enhetliga färgkombinationer lönar sig

Denna vita, ljusa kombination av kulörer sätter det naturliga uttrycket i fokus. Det är mjuka övergångar mellan den vita fasaden och den naturligt beigea tonen runt detaljer och grundmur. Helhetsintrycket blir behagligt och tidlöst. 

Fokus på harmonin utomhus

Det råder ingen tvekan om att vi har blivit mer angelägna om att skapa en enhetligt uttryck utomhus. Fokus på det harmoniska och enhetliga har länge följt med i inredningen inomhus, men nu har det även fått fäste som ett starkt önskemål utomhus. Vi lägger mer pengar än någonsin på utekök, eldstäder, sittplatser, uteplatser och zoner för både mat och umgänge.

Många ser på uteplatsen som ett slags ’showroom’ – det är ju ändå den som många passerar när de går förbi huset.

Vi vill att husets fasadfärg ska harmonisera med kulören på fönster, dörrar, detaljer, grundmur, garage och uteplats. Med det sagt betyder det inte att alla kulörer ska gå i vitt, grått eller neutralt, tvärtom! Det betyder endast att de färgval du gör passar fint ihop, oavsett om de är neutrala eller färgrika.

En lugn svart kombination

Färgerna i denna kombination är mörka på både fasaden och på terrassen, men de varma beigea inslagen på väggen och grunden mjukar upp hela uttrycket och skapar en varm kombination. Detta är ett utmärkt sätt att ”ofarliggöra” svarta och mörka färger.

Jotun hus svart enhetligt skärgård

Huset på bilden är målat med Jotuns senaste innovation – DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg någonsin. Kulören är den snygga 9938 Naturligt Svart.

JOTUN 9938 Naturligt Svart.JOTUN 10254 Brun Jord.JOTUN 11130 Shade.

Vi ger dig fem skäl att välja DEMIDEKK Infinity när du ska måla fasaden.

 DEMDIDEKK Infinity

DEMDIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

Planlägg uterummet

En välplanerad uteplats gör ditt hem mer attraktivt. – Särskilt för dem som ska sälja sina bostäder. Det kan fastighetsmäklare Hans Westby slå fast.

Hans-Westby_fastihetsmäklare_blogg

– Bortsett från att bostadens läge spelar har stor betydelse vid försäljning, så märker jag att nyrenoverade bostäder där köparen kan flytta in direkt säljer bäst. Bostäder någonstans mittemellan, som kräver renovering inom 5 – 10 år faller ofta mellan stolarna. Betydelsen och intresset av en färdigrenoverad bostad tycks därför snarast ha ökat senaste tiden, där köparen helst vill att allt ska vara klart, inifrån och ut. Därför kan det vara värt att lägga den extra finishen på uteplatsen, säger fastighetsmäklaren Hans Westby. Om detta är gjort verkar det som om det finns en större betalningsvilja från köparna än annars med tanke på de måste själva slipper renovera, samt behöver ta alla de svåraste kulör- och materialvalen.

Den utvändiga delen av huset har även blivit viktigare för köparen, fortsätter Hans. Kulörval och arkitektur spelar större roll nu än det har gjort tidigare. Uteplatsen har därför fått ett ökat fokus. Frisk luft i vackra omgivningar är suverän rekreation och lockar många köpare, vilket jag tror kan bero på att man associerar det med till exempel ett lantställe. De som har lantställen önskar kanske återskapa något av glädjen med lantstället även i permanentboendet, medan de som saknar lantställe kan behöva skapa en fristad eller ett område för daglig reflektion. På så sätt blir uteplatsen en viktig aspekt för många köpare.

Hur du skapar ett enhetligt hus och uteplats

När du ska välja färg till ditt hus finns det några punkter du bör tänka på.

Tänk på omgivningen

Det kan vara en bra idé att se ditt hus som en del av något större. Dina färgval kommer trots allt påverka din omgivning, oavsett om det är naturen eller dina grannar. Alla vinner på att färgerna harmonierar med varandra så att både omgivningen och naturen visas från sin bästa sida.

Det sitter i detaljerna

Vilken kulör har husets alla detaljer som fönster, dörrar och garageportar? Kom ihåg att inte alla vita toner fungerar ihop med alla fasadfärger. Om du har fabriksmålade vita detaljer, var noga med att kolla färgkoden. Det som kallas standardvit är ofta 1453 Bomull / S0502-Y eller 1001 Eggvit / 0502-Y. Fler och fler erbjuder också 9918 Klassisk Vit / S0500-N. Om du har detaljer i en RAL-färg, bör du även kolla upp dessa. Här finns det flera variationer av vitt, svart och grått som kan visa sig bli fel.

Grön bänk Jotun

Ge gärna uteplatsen några färgrika detaljer för att skapa lite mer färg till en annars neutral palett. Här är bänken målad med Jotun 8413 Herrgårdsgrön. Detaljer och möbler målas med DEMIDEKK Infinity Details.

JOTUN 8413 Herrgårdsgrön

En dämpad, gulaktig grön ton. Detta är en mycket behaglig, dämpad grön färg. Undertonen är gyllene, vilket gör att den smälter in fint i natur och växtlighet. Den här sortens gröna toner fungerar utmärkt med både vita och beige toner, men också tillsammans med kulörta ockratoner. Grönt och ockra är en färgkombination som har långa traditioner. Se då gärna på färger som JOTUN 0152 Staverngul för en skarp kontrast, eller på den mer dämpade JOTUN 1223 Höststämning.

2825 Effekt röd stol trädgård

Roströda och brända toner är inte bara trendigt inom inredning just nu – dessa färger kan bidra till en härlig färgklick utomhus! Denna är snygg till både en mörk palett som visas ovan, eller som ett piggt inslag i en ljus palett som du ser nedan. Färgen heter Jotun 2825 Effekt, och möbler som denna målar du med Jotuns färg för utomhusdetaljer och möbler; DEMIDEKK Infinity Details. 

JOTUN 2825 Effekt

Tänk igenom färgvalet på grundmuren

En bra grundmursfärg är en färg som skapar en fin övergång mellan marken som huset står på och husets fasad. Idag väljer många vitt av gammal vana, men i många fall kommer en vit grund att upplevas som ”hård” och skarp mot både marken och fasadfärgen. Vi rekommenderar därför att överväga en mer jordnära kulör. Jordaktiga beige, bruna och gråa nyanser är ofta mycket bättre på en grundmur eftersom de lägger sig mer naturligt mot marken de står på. Läs mer om Jotuns murfärger.

Grundmur Jotun Smoky-Grey

Jordnära färger på grundmuren skapar en mjuk och fin övergång mellan husets fasad och grunden den står på. Här är muren målad med JOTUN DryTech Murfärg i kulören 11129 Smoky Grey. Det är heller ingen hemlighet att en sådan färg tål mer innan den ser smutsig ut. 

JOTUN 11129 Smoky Grey

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

Altanen är en del av helheten

Även altanen är en viktig del i ett enhetligt uttryck. Man bör tänka på att altanens kulör även ska gå ihop med fasaden samt marken nedanför huset, oavsett om det är gräs, sten eller grus. Det kan vara en bra idé att provstryka några lösa plankor och lägga på altanen för att se om kulören passar innan man börjar måla. DEMIDEKK Terrasslasyr finns i många fina kulörer.

Terrass Trebitt helhet

DEMIDEKK Terrasslasyr i kulören 90029 Naturligt Silvergrå är en lugn grå ton som går fint ihop med ett flertal olika kulörer. Här ser vi den i en lugn och naturlig kombination med vita kulörer och naturmaterial. Den passar även lika bra till gråtoner som 1462 Grå Skiffer, 1434 Elegant, den svartare 9938 Naturligt Svart, eller till de ljusare 1973 Antikgrå eller 1024 Tidlös.

Jotun_90029-Naturlig_Silvergrå_detalj_päron

Detaljer fotograferade på terrassen som är målad i DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå.  

Denna kulör är även tuff till blågråa kulörer som 4252 Kimrök Dämpad eller till en kraftigt röd kulör som 2006 Husmansröd. Den passar även bra till våra populära vita toner som 1001 Eggvit, 1453 Bomull och 1024 Tidlös, för att nämna några.

JOTUN 4252 Kimrök Dämpad.JOTUN 2006 Husmansröd.

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

Liv och glädje till omgivningen

Tänk på omgivningen och vilken roll din bostad spelar i grannskapet. Glada och gula färger, som denna gula ockranyans, ger liv och glädje till både omgivningen och grannarna. Men tänk på att ditt hus är grannarnas utsikt och att det i vissa områden kan krävas bygglov för att byta kulör på huset.

0152-Staverngul Gult Hus Jotun

Denna typ av ockraton passar mycket fint bland vegetation och landsbygd. Tillsammans med jordiga beige toner på grundmuren och mörkgröna detaljer skapas en enhetlig och fulländad kombination där det gyllene står i fokus. Detta hus har detaljer i både 1453 Bomull, 0745 Grön Umbra och 0734 Brunsvart.

JOTUN 1453 Bomull.JOTUN 0745 Grön Umbra.JOTUN 0734 Brunsvart.

Lär dig mer om våra vackra hållbara färger

I Jotuns färgkarta Vackra hållbara färger hittar du Jotuns mest populära färger för fasad, mur och uterum. Färgerna är sorterade för att göra färgvalet enklare, samtidigt som du hittar förslag på matchande kombinationer för detaljer, grundmur och altan för varje vald fasadfärg. Det kan inte bli lättare!

Demidekk Terass Röd Kudde Gul Blomma

Lycka till med dina färgval och en riktigt färgglad sommar önskar vi på Jotun!

(* DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger)

Nina
Nina

Nina – Skandinavisk kulörchef - Jotun

Nina har alltid full överblick över de senaste trenderna. Hon tar fram de vackraste färgkombinationerna och hennes råd i färgsättningsfrågor är alltid träffsäkra. Tillsammans med Jotun-teamet trollar hon fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Ny färgkarta för TREBITT Oljelasyr

TREBITT Oljelasyr finns i en rad unika transparenta färgnyanser, inspirerade av naturen. Lasyrkulörerna i den nya färgkartan för TREBITT Oljelasyr…

Fasadlasyr med matt och diskret utseende

TYRILIN Matt Lasyr är en helmatt fasadlasyr för fasader av trä. Finishen är helt matt och utan glansreflektioner. Huset på…

Gröna sköna huskulörer

Gröna huskulörer smälter in fint i naturen och upplevs uppfriskande och behagliga. De skapar ett levande grannskap och färgglada kvarter…

Så skapar du en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats för hela familjen! Du behöver vare sig måla om hela huset eller köpa nya trädgårdsmöbler –…

Go to top