Ska du lasera terrassen? Här får du svar på vanliga frågor

Ska du lasera terrassen? Här får du svar på vanliga frågor

Ska du lasera terrassen? Härligt. Här har vi samlat de vanligaste frågorna kring vad man ska tänka på när man laserar sin terrass. Kolla in svaren här! Terrassen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90029 Naturligt Silvergrå.

Varför ska man lasera terrassen? Vilka fördelar har det?

Terrasslasyr är en speciallasyr för impregnerat trä (terrasser, möbler m.m.). Fördelen med terrasslasyr är att det framhäver och bevarar trä naturliga fina utseende. DEMIDEKK Terrasslasyr är baserad på högkvalitativ alkydolja och den färgade behandlingen skyddar effektivt mot sprickbildning, solens nedbrytning och fukt i upp till 3 år med bara en strykning. Den innehåller också filmkonserverande medel som effektivt minskar risken för beväxning av svartmögel och alger.

Med en terrasslasyr kan man välja att färgsätta terrassen på ett unikt sätt. Ena gången vill man kanske ha ett vackert silvergrått terrassgolv och nästa gång kanske man vill ha en dämpad brun kulör som påminner om ädelträ. Möjligheterna är oändliga. Vid kulörbyte kan den gamla terrasslasyren kan enkelt tvättas av med DEMIDEKK Terrassfix och ny terrasslasyr i önskad kulör appliceras.

Behöver du hjälp med hur man laserar en terrass? Läs mer här. 

Vilken slags lasyr ska man använda på altanen?

Vi rekommenderar DEMIDEKK Terrasslasyr till altanen. Om man har laserat eller oljat terrassen tidigare rekommenderar vi att man använder DEMIDEKK Terrassfix först.

Vacker terrass! Den är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90029 Naturligt Silvergrå. 

Vad är skillnaden mellan olja och lasyr?

Olja är i regel en klar behandling. Lasyr är pigmenterat och finns i många fina kulörer. DEMIDEKK Terraslasyr har upp till tre års underhållsintervall, medan olja kräver underhåll varje år. Därför rekommenderar vi DEMIDEKK Terrasslasyr. Få mer inspiration här.

Vad ska jag tänka på när jag applicerar terrasslasyren?

Terrasslasyr tränger in olika i träet runt kvistar och mjukare delar av virket. Det ger ett vackert spel i kulörerna, men slits snabbare där det inte har trängt in lika mycket. Vid applicering är det viktigt att träet skall suga åt sig produkten och att överskotten som den inte sugit åt sig torkas av med en luddfri trasa. Då håller behandlingen längre.

Läckert uterum. Terrassen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 0683 Sotgrå och spaljén i 90001 Fjällbris.

När bör man göra det med tanke på årstid och väder?

Undvik att lasera i direkt solljus och fuktigt väder och vid låga temperaturer. Kom ihåg att det kan vara problem med dugg efter låga temperaturer på natten på våren och hösten. Lasyren måste vara torr innan den utsätts för fukt. Kolla att det inte ska regna det första dygnet efter laseringen. Underlagstemperatur ska vara minst 10 °C.

Hur lång tid tar det innan man kan använda terrassen?

Om det är det är torrt och varmt väder ute bör man kunna använda terrassen efter ungefär ett dygn.

Jag har nytt tryckimpregnerat virke i terrassen, när kan detta laseras?

Nytt tryckimpregnerat virke kan vara för blött för att behandla omgående. Enklast är att kontrollera det med en fuktmätare. När virket har en fukthalt på 18% eller lägre bör det behandlas snarast möjligt för att säkra att det är friskt, icke nedbrutet virke som laseras eller oljas. Om virket är mycket blött vid montering tar det ca. 6 veckor innan det är torrt och kan behandlas. Om träet har stått mer än 8 veckor innan behandling är det viktigt att tvätta ytan med DEMIDEKK Terrassfix för att få ett rent och fast bundet underlag att behandla.

Hur gör jag?

Så här gör du steg-för-steg.

Avatar
Avatar

Olivia Larsson – Digital Content & Product Manager

Olivia ansvarar för Jotun Sveriges digitala kanaler, samt PR och influencer marketing för Jotun LADY. I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister och samarbetspartners delar hon nyheter, trender och nyttig information med dig.

Vackra terrasslasyrkulörer till altanen

För att vi ska kunna njuta av sommaren på terrassen, måste vi säkerställa att träet är skyddat mot allt från…

Sommarens läckra uterum

Läcker oas! Den är som tagen från en italiensk trädgård. Här kan familjen som bor här njuta av sommaren på…

DEMIDEKK Sotad Svart sätter en vacker prägel på altanen

Våren är här och det är dags att göra i ordning terrassen. Om du gör en liten insats nu, så…

Enhetliga färgkombinationer lönar sig

Denna vita, ljusa kombination av kulörer sätter det naturliga uttrycket i fokus. Det är mjuka övergångar mellan den vita fasaden…

Svart är inte bara svart

Måla huset med DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart så får du ett hus som är svart men lite varmare i…

När innelivet flyttar ut – färgsättning av terrassen

När våren och värmen kommer flyttar innelivet ut. Vi kan äntligen inreda uteplatsen och göra oss redo för ännu en…

Go to top