Ska du lasera terrassen? Här har du svar på vanliga frågor

Ska du lasera terrassen? Här har du svar på vanliga frågor

När man ska lasera terrassen har man ofta frågor som man vill ha svar på. Därför tänkte vi att det kunde vara på sin plats att tala med en som kan det och ställa några av de vanligaste frågorna kring terrasslasering. Kristian Sæther, produktchef på Jotun, ger oss svar.

 • Varför ska man lasera terrassen? Vilka fördelar har det?

– Terrasslasyr är en speciallasyr för impregnerat träverk (terrasser, möbler m.m.). Fördelen med terrasslasyr är att det framhäver och bevarar träverkets naturliga fina utseende. Den skyddar mot sprickbildning, ljusnedbrytning och fukt. Den innehåller också filmkonserverande medel mot svartmögel.

 • Vilka typer av lasyr finns det?

– På Jotun säljer vi lasyr för både vägg och terrass. Det är två olika produkter med olika formuleringar. TREBITT Oljelasyr är skräddarsydd för utvändiga väggar. För terrasser, trappor och utemöbler m.m. rekommenderar vi DEMIDEKK Terrasslasyr, som är anpassad för dessa underlag.

 • Vilken slags lasyr rekommenderar ni att man väljer? Hur vet man vilken man ska välja?

– Vi rekommenderar DEMIDEKK Terrasslasyr till terrassen. Om man har laserat eller oljat terrassen tidigare rekommenderar vi att man använder DEMIDEKK Terrassfix först.

 • Vad är skillnaden mellan olja och lasyr och vad bör man välja?

– Olja är i regel en klar behandling. Lasyr är pigmenterat och finns i många fina kulörer. DEMIDEKK Terraslasyr har upp till tre års underhållsintervall, medan olja kräver underhåll varje år. Därför rekommenderar vi DEMIDEKK Terrasslasyr. Se här för mer inspiration och vår färgkarta för terrasslasyr.Beise terrassen - svar på ofte stilte spørsmålGolv: DEMIDEKK Terrasslasyr 0623 Burmateak, Vägg: TREBITT Oljelasyr 0865 Dovrebrun

 • Hur gör man då? Förklara gärna hela processen steg för steg, inklusive förbehandlingen som man säkert måste göra.

– De här anvisningarna gäller tidigare laserat tryckimpregnerat furugolv på terrasser. Det är värt att notera att DEMIDEKK Terrasslasyr är ett enstrykningssystem där terrasslasyren ska tränga in i träverket och överskottslasyr ska torkas av med en luddfri duk.

Steg 1: Förarbete

Tidigare laserat terrassgolv: rengör med DEMIDEKK Terrassfix och skölj noggrant med vatten. På golv med fläckvis sliten lasyr och vid byte av kulör på lasyren rekommenderar vi att man använder DEMIDEKK Terrassfix så att underlaget blir så enhetligt som möjligt och för att träverket ska kunna ta till sig en ny lasyrbehandling. Det ger det bästa slutresultatet. Resta träfibrer slipas lätt bort med en slipbräda på ett förlängningsskaft.

 1. Rengör

Steg 2: Grundning

Tryckimpregnerade terrassgolv ska inte grundas innan man påför DEMIDEKK Terrasslasyr.

Steg 3: Lasering

Påför DEMIDEKK Terrasslasyr när träverket är torrt. Lasera 1–2 brädor i hela längden. Påför en tunn strykning och torka av eventuellt överskott med en torr, luddfri duk. Arbeta snabbt och effektivt. För att få ett jämnt och fint resultat rekommenderar vi att du avslutar med en tunn strykning in i det föregående fältet. Terrasslasyren ska tränga in i träverket, inte bilda en film. DEMIDEKK Terrasslasyr är en oljelasyr som tunnats ut med vatten. Det innebär att den torkar/härdar som en olja samtidigt som den är känslig för fukt under torkningen och härdningen.

 1. Se till att brädorna har liknande absorption och utseende.
 2. Påför DEMIDEKK Terrasslasyr på 1–2 brädlängder åt gången. Torka av överskottslasyr.
 3. Terrasslasyren får inte utsättas för fukt innan den har härdat helt.
 4. Var försiktig när du flyttar tunga föremål på golvet de närmaste dagarna efter att du börjat använda golvet igen.

Lasera terrassen – gör så här

Här kan du se en instruktionsfilm om hur du laserar en tidigare behandlad terrass.

Allmänna tips: Terrasslasyr tränger in olika i träverket runt kvistar och mjukare delar av virket. Det ger ett vackert spel i kulörerna, men slits snabbare där det inte har trängt in lika mycket. Undvik att lasera i fuktigt väder och vid låga temperaturer. Lasyren måste vara torr innan den utsätts för fukt. Låg temperatur, hög luftfuktighet och lasyr som bildar en tjock film på ytan förlänger torkningstiden avsevärt. Kom ihåg att det ofta kan vara låga nattemperaturer med dagg på våren och hösten. Kolla att det inte ska regna det första dygnet efter laseringen.

 • Man behöver alltså inte göra flera strykningar?

– Med DEMIDEKK Terrasslasyr räcker det i regel med en strykning.

 • När bör man göra det med tanke på årstid och väder?

– Undvik att lasera i direkt solljus och fuktigt väder och vid låga temperaturer. Kom ihåg att det kan vara problem med dugg efter låga temperaturer på natten på våren och hösten. Lasyren måste vara torr innan den utsätts för fukt. Kolla att det inte ska regna det första dygnet efter laseringen. Underlagstemperatur ska vara minst 10 °C.

 • Hur lång tid tar det innan man kan använda terrassen?

– Om det är det varmt och bra väder ute bör man kunna använda terrassen efter ungefär ett dygn.

Avatar

Allegro Dev

SÅ GÖR DU MIDSOMMARAFTONS GODASTE PAVLOVA

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken? Fira dagen med…

Drömstuga på Hvaler

Följ med hem till denna tjusiga stuga på Hvaler, Norge! Färgen är DEMIDEKK Infinity 4252 Kimrök Dämpad, en färg som…

Ingunns vackra trädgård

När man första gången ser Ingunns trädgård tar det nästan andan ur en! Innanför den lilla vita porten uppenbarar sig…

Lev livet ute i sommar!

Linda Elmin är inredningsstylist och driver nätbutiken Hviit.no. Hon hälsar oss välkomna till sin vackra altan i hennes hus i Lørenskog. Altanen…

Lantlig altan med ny färg

Letar du efter den perfekta bruna färgen till din altan? DEMIDEKK Terrasslasyr 90028 Skuggbrun är en läcker ny färg! Vackra färger…

Staycation på skön sommaraltan

Altandröm med nylaserat golv! Färgen är DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå. Soffa med grå kuddar och svart marmorbord: Furniturebox.no, flätad korg:…

Go to top