Skapa en harmonisk färgsättning

Skapa en harmonisk färgsättning

Har du lagt märke till det vackra huset på årets utomhusfärgkarta? Den klassiska villan har fått en harmonisk och enhetlig färgsättning i samklang med omgivningarna. Fasad målad med JOTUN 10293 Ljus Hampa, fönster och detaljer i JOTUN 10416 Pärlvit, fönster- och dörrfoder i JOTUN 0546 Vika, dörr i JOTUN 0745 Grön Umbra och grundmur och trapp i JOTUN 1462 Grå Skiffer. För motsvarande utseende målar du fasaden med den vackra supermatta fasadfärgen DEMIDEKK Infinity Pure Matt, detaljerna med DEMDIEKK Infinity Details och grundmuren med JOTUN DryTech Murfärg. 

För att skapa en harmonisk färgsättning av hela huset är det viktigt att ta hänsyn till både omgivningen, husets stil och vald huvudkulör. Bakom kulörvalet till den vackra 100-åriga villan ovan, som också pryder framsidan av årets DEMIDEKK-färgkarta, ligger mycket arbete.

Elin, som bor i den sörmländska villan tillsammans med sin familj, berättar att det tog mycket tid och många provmålningar innan de landade i den slutliga färgsättningen.

– Det var verkligen inte bara att åka till färgaffären och se ut färger som passade. Man tänker inte att en färg ska ändra sig så mycket beroende på vad den har bredvid sig, men det gör den, säger Elin.

För att uttrycket runt hela huset ska få en harmonisk framtoning är det viktigt att alla detaljer passar ihop med både husets stil och vald huvudkulör.

Fasad målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa

Färger påverkas av omgivningen. Det röda tegeltaket har spelat en huvudroll i färgsättningen av den här villan. Fasaden är målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa. Få samma utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fönster och detaljer målade i JOTUN 10416 Pärlvit och fönster- och dörrfoder i kulören JOTUN 0546 Vika. Liknande resultat får du med detaljfärgen DEMIDEKK Infinity Details

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

I den nya DEMIDEKK-färgkartan hittar du många trygga, vackra huskulörer. Alla kulörer presenteras med rekommenderade färgkombinationer för hela huset – till grundmur, terrass, fönster, dörr och detaljer. I framsideshuset bor Elin med sin familj – och här berättar hon hur den harmoniska färgsättningen togs fram med hjälp av Jotuns kulörchef Birgit Torkildsby, smakråd från familj och vänner – och många, många provmålningar!

Årets utomhusfärgkarta DEMIDEKK

Färgupplevelsen påverkas av omgivningen

När vi ser och upplever färg påverkas vi av alla färger runt omkring. Därför är det viktigt att tänka igenom vad du ser mer när du tittar på ditt hus. Vilka färger har dina grannar på sina hus och vad har du för färg på ditt tak? Hur ska detaljerna målas?

Om du har tänkt att helt byta färg på huset kan det även vara bra att kolla upp med kommunen så att det är ok.

– Vårt hus är inte K-märkt, men anses vara av historiskt värde, så vi behövde ha okej från kommunen innan ommålning. Vi fick svar att det mesta var okej, så länge som det var en dov färg, säger Elin.

Innan ommålningen var huset målat i en stark gul färg, men eftersom Elin själv är uppvuxen i ett gult hus var hon inte sugen på att behålla den gula färgsättningen. Jotuns kulörchef, Birgit Torkildsby, hjälpte familjen att ta fram en harmonisk färgsättning som passade den klassiska villan.

Vill du också ha hjälp med färgsättningen av ditt hus? Här kan du kontakta Jotuns kulörrådgivare och få kulörråd helt kostnadsfritt.

Skapa en harmonisk färgsättning

Hus av historiskt värde, med många vackra detaljer. Fasad målad med JOTUN 10293 Ljus Hampa, fönster och detaljer i JOTUN 10416 Pärlvit, fönster- och dörrfoder i JOTUN 0546 Vika, dörr i JOTUN 0745 Grön Umbra och grundmur och trapp i JOTUN 1462 Grå Skiffer. För motsvarande utseende målar du fasaden med den vackra supermatta fasadfärgen DEMIDEKK Infinity Pure Matt, detaljerna med DEMDIEKK Infinity Details och grundmuren med JOTUN DryTech Murfärg. 

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

Harmonisk färgsättning

Färgupplevelsen påverkas av omgivningen. Med en vacker komplett kulörpalett tillsammans med högkvalitativa produkter får du ett vackert hus som håller länge.

Första förslaget var ett rosa hus

I det första förslaget som Jotuns kulörchef Birgit Torkildsby presenterade var huvudkulören till fasaden en rosa nyans. Elin hade sett ett rosa putshus i grannskapet som hon tyckte mycket om och var positiv till att prova.

– Det kändes kul med ett rosa hus – något som inte alla andra har. Även om jag inte hade sett så många rosa trähus så är vi inte de som säger nej till att testa, säger Elin.

Familjen började att provmåla garaget och ett fönster där, men ganska snart upptäckte att den rosa nyansen inte harmonierade med det röda tegeltaket. De gav dock inte upp, utan åkte och hämtade fler provburkar och provade fler rosa nyanser och hittade till slut en som skulle kunnat fungera.

– Men vi har ett hörn på huset som är ett innerhörn, med två väggar, där taket kommer ner ganska långt och det ligger marksten som också är tegel – och vi upplevde att hela hörnet blev rosa! Då tänkte vi om och började istället titta  på gröna kulörer, berättar Elin.

Färgsätt hela huset

 

Familjen samlade på uteplatsen, framför hörnet som blev alltför rosa. Fasaden målades till slut i JOTUN 10293 Ljus Hampa. Det vackra, matta utseendet får du om du målar med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fönster och detaljer är målade i JOTUN 10416 Pärlvit och fönster- och dörrfoder i kulören JOTUN 0546 Vika. Till detaljerna rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Details

Är du sugen på att måla huset rosa? Ta en titt på den nya utomhuskulören JOTUN 0239 Mellanrosa, en traditionell, gyllene rosa kulör som passar bra till klassiska villor. Du kan se mer av den här. 

JOTUN 10293 Ljus hampa

Den vackra gamla garagelängan var en gång i tiden vit. Nu är den, precis som huvudbyggnaden, målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa. Få liknande utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Dörrarna är målade i den mörkt gröna JOTUN 0745 Grön Umbra, en varm och gyllene grön nyans. Fönster och detaljer JOTUN 10416 Pärlvit och fönster- och dörrfoder JOTUN 0546 Vika. Till detaljerna rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Details

En neutral huvudkulör skapade lugn och harmoni

Familjen tänkte om, övergav det rosa, och började istället titta på gröna kulörer. Men Elin berättar att många av de gröna nyanserna kändes väldigt mintiga och lite blåaktiga mot det röda tegeltaket, så det blev inte heller bra.

– Till slut landade vi i en beige färg, som gav ett mycket lugnare intryckIhop med tegeltaket och de gröna träden runt omkring går den faktiskt lite åt det gröna hållet, så det blev perfekt! säger Elin.

Kulören som till slut valdes som huvudkulör i färgsättningen av den vackra Sörmlandsvillan är JOTUN 10293 Ljus Hampa, en dämpad gulaktig grön färg. Det är en varm nyans som befinner sig mitt emellan något som uppfattas som gyllene, grönt och beige.

Familjen känner sig mycket nöjda med det slutliga valet av huvudkulör till fasaden. Elin berättar att hon tycker särskilt mycket om att det är en ljus och harmonisk färg, som speglar omgivningarna mycket – och kan ta upp det gröna mer på sommaren och det vita mer på vintern. Även om hon faktiskt tyckte att färgen nästan såg ännu grönare ut mot snön.

– Jag har mina aningar om att huset har varit vitt från början – garaget har åtminstone varit det. Så det kändes väldigt bra att gå tillbaka till en lugnare färg från det knallgula, säger Elin.

JOTUN 10293 Ljus Hampa befinner sig mitt emellan något som uppfattas som gyllene, grönt och beige.

JOTUN 10293 Ljus Hampa

Här, på den lilla förrådsbyggnaden, ser man tydligt hur färger påverkas av omgivningen. Mitt i de grönskande odlingarna, ser färgen nästan mer grön än beige ut. Men så är det också en färg som befinner sig någonstans mellan det beige, gröna och gyllene. Vägg JOTUN 10293 Ljus Hampa, dörr JOTUN 0745 Grön Umbra, fönster och detaljer JOTUN 10416 Pärlvit och fönster- och dörrfoder JOTUN 0546 Vika

Ska du måla om huset och gillar naturliga toner? Då är beige och bruna nyanser ett bra alternativ. De framstår som lugna, harmoniska och tidlösa och de kan sätta sin prägel på klassisk såväl som på modern arkitektur. Huset får en naturlig framtoning och genom valet av detaljkulörer kan du understyrka husets stil och stämning.

Här kan du se fler lugna färgkombinationer för huset i beige och brunt. 

JOTUN 10293 Ljus Hampa

 

Med tegel både på taket och uteplatsen blev det för mycket av det goda med en rosa nyans och huvudkulören till fasaden blev istället JOTUN 10293 Ljus Hampa, en dämpad gulaktig grön nyans. Fönster och detaljer målade i JOTUN 10416 Pärlvit, fönster- och dörrfoder i JOTUN 0546 Vika. För motsvarande utseende målar du fasaden med den vackra supermatta fasadfärgen DEMIDEKK Infinity Pure Matt och detaljerna med DEMDIEKK Infinity Details.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

Tegeltaket blev avgörande i färgsättningen

2021 köpte Elin och hennes man huset i Sörmland som sin första gemensamma bostad. De hade räknat med att göra lite renoveringar, eftersom huset är gammalt och hade tänkt måla om det så småningom. Men det gick snabbare än de hade trott – redan första året fick de en takläcka och var tvungna att byta hela taket på huvudbyggnaden. Det blev ett nytt tak i rött tegel, vilket påverkade färgvalet till fasaden en hel del.

– Det var svårt med ett tegelrött, nästan orange tak. På pappret lät det så coolt med ett rosa hus, men det var tur att det inte blev så, för det blev verkligen blårosa mot taket. Man tänker inte att en färg ska ändra sig så mycket beroende på vad den har bredvid sig, men det gör den, säger Elin.

Taket är en stor yta och de flesta tak syns ihop med fasaden, så det kommer att påverka hur man uppfattar färgen på fasaden. Många tak är i svartmålad plåt och då fungerar de flesta utomhusfärger. Men har man istället ett grått eller rött tegeltak kan det få stor påverkan på färgupplevelsen.

Få fler tips kring färgsättning av hela huset. 

JOTUN 10293 Ljus Hampa

Garaget användes för provmålning. Nu är det målat med JOTUN 10293 Ljus Hampa. Få liknande utseende med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Dörrarna är målade i den mörkt gröna JOTUN 0745 Grön Umbra och detaljerna med JOTUN 10416 Pärlvit. Till detaljerna rekommenderar vi DEMIDEKK Infinity Details

Matt fasadfärg som håller

Elin berättar att huset, som var målat i en knallgul färg när familjen tog över det, hade målats om bara sex år innan det såldes. Familjen hade därför egentligen inte planerat att måla om riktigt så snart, men de insåg snart att det var nödvändigt.

– Färgen var inte så gammal, men när taket blev helt nytt såg fasaden plötsligt väldigt skruttig ut. Det var slarvigt gjort innan och färgen flagade redan, säger Elin.

Hon berättar att det därför var viktigt för dem att göra jobbet ordentligt och att välja en färg som verkligen håller.

– Jag är uppvuxen på gård, där det alltid finns byggnader som behöver målas, och jag vet att det är stor skillnad på färg och färg. Det är viktigt med en färg som håller, och jag vet att DEMIDEKK är en bra färg, därför valde vi den. Vi har målat med Jotuns produkter inomhus också. 

Huset är målat med förra årets nyhet – den helmatta fasadfärgen DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Färgen ger en supermatt finish och ett dämpat, unikt utseende på fasaden. När du målar med en helt matt utomhusfärg får mörka kulörer en mättnad och ljusa kulörer en dämpad, mjuk upplevelse. En matt färg reflekterar inte heller ljuset tillbaka till omgivningarna, vilket betyder att du får den vackraste och mest naturliga kulöråtergivningen av den kulör du har valt.

– Jag väljer alltid så matt färg som möjligt inomhus, för det är snyggast, så när jag fick reda på att det fanns en supermatt utomhusfärg var det självklart att vi skulle måla med den, säger Elin. – Det är verkligen snyggt att färgen är matt! Det ser fräscht ut, men inte supernymålat – det är som när killar går till frisören, snyggast när det inte är helt nyklippt.

Med DEMIDEKK Infinity Pure Matt, kan du välja en supermatt glansgrad utan att behöva kompromissa med varken kulörhållbarhet eller kvalitet. DEMIDEKK Infinity Pure Matt har överlägsen kulörhållbarhet och får ditt hus att se nymålat ut länge!

Huset är din viktigaste ägodel. Välj en färg som både skyddar fasaden och får huset att se nymålat ut länge.

Är du osäker på vilken DEMIDEKK som passar dina behov? Här kan du läsa om skillnaderna.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

Helmatt fasadfärg

 JOTUN 10293 Ljus Hampa harmonierar fint med den tegelröda markstenen och den mörkröda bänken. Den supermatta DEMIDEKK Infinity Pure Matt ger kulören ett klassiskt och dämpat uttryck. Detaljer JOTUN 10416 Pärlvit. Till detaljerna väljer du detaljfärgen DEMDIEKK Infinity Details.

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

JOTUN 10293 Ljus Hampa

Här bor Elin, som jobbar med hållbart samhällsbyggande, tillsammans med man, barn och hund. Fasad målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa. Fönster och detaljer målade i  JOTUN 10416 Pärlvit, fönster- och dörrfoder i JOTUN 0546 Vika. Grundmur och trapp i JOTUN 1462 Grå Skiffer. För motsvarande utseende målar du fasaden med DEMIDEKK Infinity Pure Matt, detaljerna med DEMDIEKK Infinity Details och grundmuren med JOTUN DryTech Murfärg.

Detaljerna viktiga för helhetsintrycket på huset

Även detaljerna är viktiga för en harmonisk färgsättning och för det helhetsintryck man får av huset. Familjens villa, som firade 100-årsjubileum samma år som den målades om, har många vackra detaljer som förtjänade att framhävas.

– Intentionen var hela tiden att ge huset en vacker fasadkulör som klär huset och ser bra ut såväl sommar som vinter. Vi ville också färgsätta lister, bröstpanel, spaljéer och dörrar så att husets vackra arkitektoniska detaljer framhävdes. Det ger fin karaktär åt den här klassiska villan och ligger också i linje med färgsättningstraditioner från den här tiden, säger Jotuns kulörchef Birgit Torkildsby.

Elin berättar att de velade ganska länge med färgsättning även av detaljerna och särskilt spröjsen. Skulle de vara mörkgröna eller vita?

– Vi provade med mörkgrönt, men då försvann de lite, så vi behöll dem vita, för att de skulle komma fram och valde en mörkare kulör till fönsterfodren för att framhäva spröjsen ännu mer, säger Elin.

För att på bästa sätt framhäva villans vackra detaljer målades fönster och detaljer med JOTUN 10416 Pärlvit, fönster- och dörrfoder i JOTUN 0546 Vika och dörrarna i den mörkt gröna JOTUN 0745 Grön Umbra. När dörrfodren målades sparades också en smal vit kant, som gjorde att dörrarna framhävdes ännu mer.

Ljus Hampa - utomhusfärgkarta 2024

– Vi testade olika färger i flera omgångar för det här huset, och familjen gjorde ett fantastiskt jobb med att provmåla både olika fasadkulörer och kulörer på lister, spröjs etc. så att vi till slut kom fram till det här fina resultatet, säger Birgit Torkildsby.

I årets nya utomhusfärgkarta hittar du även rekommenderade detaljkulörer för grund, terrass, dekoration och andra detaljer, vilket gör det enkelt att skapa ett sammanhängande uttryck.

En bra detaljkulör ger det lilla extra till uterummet, samtidigt som den kompletterar husets huvudkulör.

Harmonisk färgsättning med JOTUN 10293 Ljus Hampa

Den omgivande naturen påverkar kulörupplevelsen. Fasad målad i JOTUN 10293 Ljus Hampa. För ett motsvarande utseende målar du fasaden med DEMIDEKK Infinity Pure Matt. Fönster och detaljer målade i JOTUN 10416 Pärlvit, fönster- och dörrfoder i JOTUN 0546 Vika, grundmur och trapp i JOTUN 1462 Grå Skiffer. Till detaljerna använder du DEMDIEKK Infinity Details och till grundmuren JOTUN DryTech Murfärg.

Provmåla alltid innan du väljer färg

Avslutningsvis frågar vi Elin om hon har något tips till andra som ska måla om huset och välja färg.

– Välj en färg som håller länge, provmåla innan du bestämmer dig – och tänk på att målningen alltid tar längre tid än du tänkt dig! säger Elin.

Jotun rekommenderar alltid att provmåla innan du väljer kulör – antingen på större skivor av trä som går att flytta runt, eller som Elins familj gjorde, direkt på väggen. Betrakta på lite avstånd och se din provmålning i olika ljus. Även den omgivande naturen med träd, gröna ytor, berg eller vatten påverkar hur vi upplever fasadfärgen.

– Att provmåla är alltid ett bra tips, och i det här fallet var det till stor hjälp, eftersom taket byttes ut på huvudbyggnaden och är i en ganska stark kulör, säger Jotuns kulörchef Birgit Torkildsby, som hjälpte till med färgsättningen.

 JOTUN Kulörprov exteriör

JOTUN Kulörprov exteriör

 • Tryggt kulörval.
 • Rätt kulöråtergivning.
 • Torkar snabbt. Övermålningsbar inom 2 timmar.

– Garaget såg ut som en regnbåge till slut – vi provmålade alla olika färgkombinationer på garaget. Sen hade vi omröstning bland släkt och grannar, men det var inte många som tyckte samma! säger Elin.

I den nya DEMIDEKK-färgkartan hittar du många trygga, vackra huskulörer från Jotuns stora kulörutbud. Alla kulörer presenteras med rekommenderade färgkombinationer för hela huset – till grundmur, terrass, fönster, dörr och detaljer. En vacker komplett kulörpalett tillsammans med högkvalitativa produkter ger ett vackert hus som håller länge.

Skapa en harmonisk färgsättning

– Vi tänkte att nu gör vi det här ordentligt. Vi ska bo här länge – och sen vill vi bara kunna njuta av huset, säger Elin.

Stort tack till Elin och resten av familjen för att vi fick prata med er om färgsättningen av ert fina hus som pryder framsidan av årets utomhusfärgkarta!

För ett motsvarande utseende använd dessa produkter

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning
Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Nymålat hus hos Emelie i Spånga

Välkommen hem till Emelie Sundberg! Inspireras av ett nymålat hus i Spånga och få tips på hur man bäst väljer…

Valerie Aflalo trivs i sin varmgrå villa

Valerie Aflalo är kvinnan bakom modemärket Valerie. När familjens hus skulle målas om var det inte helt lätt att välja färg. Här berättar hon hur hon tänkte och kom fram till rätt färg. Se här hur fint huset blev med den varmgrå JOTUN 8025 Skodde.

Husets detaljer och utemöbler kräver specialfärg

Fönster, dörrar, staket, utemöbler och andra utvändiga detaljer är ofta gjorda av​ hyvlat virke som kräver bra utflytning. Därför har…

Så gör du midsommaraftons godaste Pavlova

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken. I detta inlägget…

Upptäck våra nya blå utomhuskulörer

I årets utomhusfärgkarta presenterar vi två nya blå kulörer: JOTUN 4710 Duggblå och JOTUN 5556 Nordic Blue! De är båda…

Solgult sommarhus i Norge

Sommaren närmar sig med stormsteg! I detta härliga sommarhus i Norge, målat i JOTUN 1124 Skagengul, kan sommaren nyttjas till…

Go to top