DEMIDEKK - 50 år Kulörtrender genom tiderna

DEMIDEKK - 50 år

50 år av kulörtrender utomhus

50 år av kulörtrender utomhus

DEMIDEKK fyller 50 år! Sedan 1972 har DEMIDEKK skyddat och förskönat svenska trähus och är idag etablerat som ett av de starkaste varumärkena inom utomhusfärg. DEMIDEKK fortsätter att utveckla produkter som skyddar hus även i framtiden.

Med anledning av DEMIDEKKs 50-årsjubileum gör vi en återblick över kulörtrenderna utomhus under de senaste årtiondena. Vilken färg förknippar du med 70-talet? Minns du 80-talets poppiga pasteller eller 90-talets glada färgbomb till årtionde? Återspeglade sig dessa kulörtrender även på Sveriges husfasader? Svaret är: ja, delvis.

Skandinaver är traditionella i sina färgval utomhus. Utomhusfärger handlar mindre om trender och mer om estetik, hållbarhet och långa traditioner.

Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk kulörchef, Jotun

Vi lägger alltmer fokus på att skapa en enhetlig färgpalett utomhus. Därför presenteras alla våra utomhusfärger i en ny färgkarta, med rekommenderade färgkombinationer till hela huset. Vill du ha modern inspiration till färgsättning av ditt hus – se vår nyaste färgkarta här.

1970-talet – bruna hus dominerade

70-talet förknippas av de allra flesta med murriga färger – brunt, grönt och orange. Även på husfasaderna var det vid den här tiden brunt som gällde. De kulörer svenskarna målade sina hus i på 70-talet var varma rödbruna och gulbruna kulörer med namn som Dalabrun, Hassel och Mahogny.

Bruna hus 70-talet

Den här bilden prydde framsidan på en DEMIDEKK-färgkarta i mitten av 70-talet.

Brunt är än idag en populär kulör hos svenska husägare. Bruna färgnyanser uppfattas som harmoniska och tidlösa och kan sätta sin prägel på såväl klassisk som modern arkitektur. Med en brun nyans får huset en naturlig framtoning och val av detaljkulörer understryker stil och stämning. Jämfört med 70-talet är det mer brunsvarta färger som gäller idag, snarare än rödbruna.

Brunsvart Husfärg

Huset är målat med DEMIDEKK Infinity i kulören JOTUN 0734 Brunsvart – en av Jotuns mest använda utefärger. Här kan du läsa mer om en av Sveriges mest attraktiva husfärger. 

1980-talet – vita huskulörer mest populära

På 80-talet bytte vi inomhus ut furu och massiva möbler i mörka träslag mot glasbord och spegelväggar, men utomhus målade vi husen vita. Kanske slog det som en reaktion mot allt det 70-talsbruna över åt rakt motsatt håll och det var nu vitt som gällde på många husfasader. De färgnyanser som gällde var vita eller ljusgrå toner, ofta kombinerade med mörkbruna nyanser.

DEMIDEKK färgkarta 80-tal

DEMIDEKK-färgkarta från 80-talet. Fasad i Jotun 0731 Demivit och detaljer i 0028 Mörk Brun.

Vita färger kan skifta från kritvita till gråaktiga eller gyllene vita nyanser. Små olikheter i vit nyans kan göra relativt stor skillnad för intrycket när du målar en hel fasad och det är viktigt att vara medveten om det vid valet av vita utomhuskulörer. Våra storsäljande vita kulörer idag är Jotun 1001 Eggvit, Jotun 1453 Bomull och Jotun 9918 Klassisk Vit

Läs mer om moderna vita nyanser utomhus. 

Vita hus är eleganta, men smuts syns tydligare på ljusa kulörer och många upplever vita hus som särskilt krävande att hålla rena. Då är det bra att DEMIDEKK Infinity är självrengörande, vilket betyder att den har extremt liten smutsupptagning och gör att ditt hus ser nymålat ut länge. Den unika Infinity-teknologin hindrar smuts och pollen från att fästa sig på ytan och ger extra skydd mot beväxning.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Infinity Details

DEMIDEKK Infinity Details

 • Snabb torktid – regnsäker efter en timme
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet
 • Ser nymålat ut längst*

1990-tal – pigga gula husnyanser kommer tillbaka

90-talet var en härlig färgbomb till årtionde och interiört hämtades inspiration från Tricia Guilds färgstarka värld. Även utomhus tröttnade vi på det vita och längtade efter mer färg. Starka och klara gula nyanser som 0010 Solgul och 0348 Grändgul dominerade tillsammans med röda toner som Jotun 0025 Dalaröd. Både gult och rött är klassiska svenska husfärger som aldrig går ur tiden och fortfarande är populära över hela landet, men kanske i synnerhet utanför städerna.

Gula nyanser till huset

Ett klassiskt gult hus, målat med DEMIDEKK Infinity i Jotun 1465 Demigul – en av våra mest sålda gula toner. De vita detaljerna är målade med DEMIDEKK Infinity Details i den gyllene vita Jotun 1001 Eggvit och fönstren i den behagligt dämpade gröna kulören Jotun 8413 Herrgårdsgrön. (Huset kommer från Sävsjö Trähus)

När du sätter färg på fasaden får huset en stark karaktär, och vackra gula färger låter huset skina. De gula färgerna har långa traditioner i Sverige, både starka gula toner och ljusare varianter.

Moderna gula husfärger är ofta lite mer dämpade och i årets färgkarta finns två nya vackra gula nyanser – Jotun 10168 Muted Yellow, en behaglig och tidsriktig ockranyans som vi tror kommer att bli en ny favorit hos många och Jotun 12136 Gentle Yellow är en beigeaktig, gul nyans med ett mjukt och dämpat uttryck.

Här hittar du mer inspiration till moderna gula husfärger som sprider glädje i grannskapet. 

Jotun 0042 Vildvin - röda hus

Även rött är en klassisk husfärg som var populär på 90-talet. Fasad målad med DEMIDEKK Infinity i kulören Jotun 0042 Vildvin, en röd nyans med en gyllene och lite brunaktig underton. Grundmur målad med JOTUN DryTech Murfärg i Jotun 1491 Slipsten. 

2000-tal – ljust och fräscht så långt ögat når

På 2000-talet övergav vi terrakotta, koboltblått och lejongult och de vita och ljusa kulörerna dominerade återigen. Ljust och fräscht var devisen på allas läppar och seklets första decennium karaktäriserades av vitt, vitt, vitt och åter vitt – både inomhus och utomhus.

DEMIDEKK färgkarta 2000-tal

Fasad Jotun 1037 Sandsten, detaljer Jotun 8115 Landskap och Jotun 1624 Lätthet.

Färgställningen på bilden ovan blev mycket populär i mitten av 2000-talet. Vitt är en klassisk färg som går att variera i det oändliga. Från bländande kritvitt till gyllene, varma vita och gråvita nyanser.

Är du inne på att måla huset i en klassisk vit kulör? Läs mer om vita och luftiga nyanser utomhus. Tänk på att en blank, vit vägg lätt blir bländande i solljuset. Då kan det vara smart att välja en matt färg som inte reflekterar solljuset på samma sätt och gör det mer behagligt när solen skiner.

 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

2010-tal – grått blir det nya vita

Förra decenniet ville vi åter ha mer färg, men ändå något neutralt och jordnära. Grått blev det nya vita och jakten på den perfekta greige nyansen tog sin början. Alla ville hitta den där perfekta blandningen mellan grått och beige som liksom syns utan att synas för mycket.

DEMIDEKK färgkarta 2010-tal

 

Framsidan på DEMIDEKK-färgkartan från 2015. Fasaden är målad i Jotun 0394 Varmgrå, fortfarande en av våra mest populära grå nyanser. Utomhus upplevs den som en behaglig och varm färg som står fint till natur och omgivningar. För ett motsvarande utseende målar du med DEMIDEKK CleanTech

 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge

Drömmer du om ett grått hus? Varma grå toner upplevs som vänligare och mer harmoniska i samklang med naturen. De innehåller gult och rött som balanserar det skarpa ljuset utomhus och ger ett varmare intryck. Varma grå toner passar de flesta byggnader, gamla som nya.

Till hus med en mer modern arkitektur, med inslag av stål och betong, kan även neutrala grå kulörer fungera. Uttrycket blir rent, svalt och mer modernt i mångas ögon. Tänk dock på att neutrala grå nyanser kommer att upplevas som kalla utomhus, trots att de kallas neutrala. Det gör att de kan se blåaktiga och lila ut i skarpt ljus, vilket kan bli en olycklig överraskning för den som föreställde sig en varmare grå ton.

Jotun 8558 Balmy Grey

Varma grå och vita toner skapar en bra harmoni med omgivningarna. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i  Jotun 8558 Balmy Grey.

Balmy Grey är en av våra nyaste greige kulörer, perfekt för att skapa ett varmt och harmoniskt intryck av fasaden.

2020-tal – svart, vitt eller mer färgstarkt

De vita kulörerna går aldrig ur tiden och vitt är än idag den kulör som flest husägare väljer att måla sina hus med. Men allt fler väljer också en riktigt mörk färg till huset. Mörka hus framstår som mindre upptornade än vita och ljusa hus och ger ofta en mjukare övergång till vegetationen runt huset.

Även svarta färger finns i en mängd olika varianter. Helt svarta hus kan i vårt kalla vinterljus se lite hårda ut. Om du tillför en gnutta varmt pigment i den svarta färgen får du ett hus som fortfarande är svart men har ett stråk av värme i sig. Ta till exempel en titt på en av våra mest populära svarta färger, Jotun 9938 Naturligt Svart. Den kan beskrivas som en ”mjuk” svart färg som har en gråaktig underton.

DEMIDEKK färgkarta 2020

Grafiskt svart och vitt på framsidan av DEMIDEKK-färgkartan år 2020. 

Vägg JOTUN 0175 Tjärbrun_Gul vägg JOTUN 10168 Muted Yellow

Till en fasad målad i en riktigt mörk färg kan det vara fint med en mer kulörstark detalj, som här en gul vägg målad med DEMIDEKK Infinity i kulören Jotun 10168 Muted Yellow och en grön bänk. Fasaden till vänster är målad i kulören Jotun 0175 Tjärbrun

Vad föredrar du? Svart eller vitt? Gult eller rött? Eller kanske rentav blått eller grönt? Efter en period med mycket svart och vitt ser vi nu också att de mer färgstarka kulörerna börjar återvända. Varför inte ta en titt på vår nya gröna storsäljare – Jotun 8426 Dewy Green? Dämpade gröna nyanser gör sig fantastiskt bra utomhus!

Oavsett vilka färger du tilltalas av hittar du färgkombinationer för hela huset i vår nya färgkarta. Den är indelad i sju inspirerande och översiktliga teman som gör det lättare att välja färg på allt från grundmur och altan till fönster, dörrar och detaljer när du ska måla utomhus. Färgkartan är en perfekt vägledning vare sig du ska måla om hela huset eller bara någon detalj.

Oavsett om du har tänkt dig en neutral färgpalett eller önskar dig ett hus med en färgstarkare framtoning kommer den här färgkartan hjälpa dig att hitta vackra färgkombinationer som varar länge. – Skapa en personlig och enhetlig färgskala även utomhus!

DEMIDEKK Herrgårdsgrön

Kombinera ljuvliga, ljusa gröna toner tillsammans och få en läcker harmoni. Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören 7053 Lärdal, bordet med DEMIDEKK Infinity Details i 8413 Herrgårdsgrön och altanen är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr i 90029 Naturligt Silvergrå.

Ett långsiktigt färgval

Ja, det var fem årtionden av utomhuskulörer och nog kan vi konstatera att det i viss mån går trender även i vilka färger vi väljer att måla våra hus i. Vi rekommenderar dock att du inte lägger så stor vikt vid trender utan istället lägger tid på ett genomtänkt och harmoniskt färgval, för om du målar med DEMIDEKK kommer färgen att hålla länge. Det viktigaste är att du tycker om kulören, att den passar in i omgivningen och att den passar ditt hus.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger
 DEMIDEKK Infinity Pure Matt

DEMIDEKK Infinity Pure Matt

 • Överlägsen kulörhållbarhet*
 • Självrengörande
 • Supermatt och vackert utseende
 • Snabb torktid
 • * DEMIDEKK Infinity-serien håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger
 DEMIDEKK CleanTech

DEMIDEKK CleanTech

 • Smutsavvisande egenskaper – håller huset rent
 • Utmärkt glans- och kulörhållbarhet
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Ser nymålat ut mycket länge
 DEMIDEKK Performance

DEMIDEKK Performance

 • Effektiv applicering och snabb torktid
 • Långvarigt skydd och väderbeständig
 • Nymålat utseende länge

Ska du måla om huset i sommar? Här får du 5 skäl att välja DEMIDEKK Infinity.

Följ gärna Jotun Sverige på Instagram för mer inspiration!

(* DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger)

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Ny färgkarta för TREBITT Oljelasyr

TREBITT Oljelasyr finns i en rad unika transparenta färgnyanser, inspirerade av naturen. Lasyrkulörerna i den nya färgkartan för TREBITT Oljelasyr…

Fasadlasyr med matt och diskret utseende

TYRILIN Matt Lasyr är en helmatt fasadlasyr för fasader av trä. Finishen är helt matt och utan glansreflektioner. Huset på…

Gröna sköna huskulörer

Gröna huskulörer smälter in fint i naturen och upplevs uppfriskande och behagliga. De skapar ett levande grannskap och färgglada kvarter…

Så skapar du en mysig uteplats

Skapa en mysig uteplats för hela familjen! Du behöver vare sig måla om hela huset eller köpa nya trädgårdsmöbler –…

Go to top