De vanligaste frågorna om utomhusmålning

De vanligaste frågorna om utomhusmålning

Jotuns avdelning Teknisk Service besvarar dagligen många frågor från kunder under utomhussäsongen. Nu är säsongen igång för att måla utomhus, och i samband med det har vi bett dem om svaren på några av de vanligaste frågorna om utomhusmålning

Fråga 1: Kan jag måla med DEMIDEKK Utimate Täckfärg på trä målat tidigare med  oljefärg?

Svar: Ja, så länge underlaget är rent, fast och torrt så kan du måla med DEMIDEKK Ultimate Täckfärg, DEMIDEKK Helmatt och DEMIDEKK Brilliant White ovanpå en traditionell alkydoljefärg.

Fråga 2: Kan jag måla med DEMIDEKK Ultimate Täckfärg när det är minusgrader ute?

Svar: Nej, DEMIDEKK Ultimate Täckfärg är en vattenburen färg och det behöver vara 5 plusgrader eller mer.

Fråga 3: När skall trä grundat med VISIR Oljegrunning färdigstrykas?

Svar: Så snart som möjligt, men senast inom 1 månad.

Fråga 4: Kan man måla DEMIDEKK Oljetäckfärg (lacknaftaburen) ovanpå en vattenburen färg eller omvänt?

Svar: Ja, det går fint, så länge underlaget är rent, fast och torrt.

Fråga 5: Om man skall täckmåla på en tidigare laserad panel, vilket förarbete måste man göra, och måste man använda grundfärg?

Svar: Då måste du först tvätta med Jotun 2-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion. Därefter går du över panelen med en stålborste för att avlägsna lös lasyr och lösa träfibrer. Sedan grundar du med VISIR Oljegrunning pigmentert på de områden som är trärena, innan du målar.

Fråga 6: Kan man måla över linoljefärg med DEMIDEKK?

Svar: Vid övermålning av gammal linoljefärg finns det alltid risk för så kallade linoljeblåsor. Linoljeblåsor uppstår på trä som tidigare varit behandlat med linolja, lasyrer innehållande linolja eller linoljefärger utan reaktiva pigment som zink- och blyvitt. På grund av hydrolyseringsreaktion (sker i närvaro av fukt) bryts linoljan ned och återgår till flytande fas och därmed blir vidhäftningen till underlaget reducerad. När linolja åldras bryts den ned mer och mer vilket gör att allt eftersom tiden går så ökar risken för blåsbildning.

Då orsaken till blåsbildningen beror på den underliggande linoljans instabilitet kan denna typ av blåsor uppstå oavsett färgtyp som används ovanpå, även om man enbart målar med linoljebaserade produkter. På alla våra emballage varnar vi för risken med linolja i underlaget. Det innebär att det inte är någon ökad risk för blåsor om man väljer att måla över ytan med DEMIDEKK kontra andra fabrikat eller att fortsätta med linoljefärg. Det finns också fördelar med att istället välja en produkt som kulörstabil och har ett bra skydd mot mögel.

Fråga 7: Vad skall jag använda för att avlägsna gammal Terrasslasyr med?

Svar: DEMIDEKK Terrassfix. Den både avlägsnar existerande terrasslasyr, olja, grånat trä rengör och bleker på samma gång.

Så här laserar du en tidigare behandlad terrass.

Här kan du klicka vidare för att se fler gör-så-här-filmer för hur du målar utomhus. 

Fråga 8: Jag laserade terrassen förra sommaren med två strykningar DEMIDEKK Terrasslasyr och nu våren efter flagar det. Vad händer och vad skall jag göra?

Svar: DEMIDEKK Terrasslasyr skall påföras enbart med en strykning. Allt överskott som inte sugit in i träet skall torkas bort med luddfri trasa. Terrasslasyren skall ej bilda film på ytan. Om lasyren läggs i för tjockt skikt kommer den flagna efter att den utsatts för fukt över tid. För att komma tillrätta med flagnad lasyr på trallgolv måste man tvätta bort lasyren DEMIDEKK Terrassfix och lasera på nytt.

Fråga 9: Vilken färg skall jag använda att måla mitt staket med?

Svar: Till staket och andra föremål som utsätt för väder och vind från flera håll rekommenderas fönsterfärger såsom DEMIDEKK Ultimate Fönster. Även DEMIDEKK Ultimate täckfärg, DEMIDEKK Brilliant White samt DEMIDEKK Ultimate Helmatt fungerar på staket. Nytt hyvlat virke (även tryckimpregnerat) skall grundas med VISIR Oljegrunning och sedan påföras 3 strykningar färg vid första behandling. Detta för att säkra korrekt tjocklek på färgfilmen och lång hållbarhet. Tänk på att underlaget skall vara rent, fast bundet (inget nedbrutet grånat trä eller lös färg) och torrt vid målning!

Du har väl inte glömt måla grundmuren?

Fråga 10: Varför flagnar färgen på muren?

Svar: Som regel är det fukt i underlaget. Om du har ett hus med dålig dränering och utan Platonmatta, tränger fuktigheten in i putsen under marknivå och rör sig uppåt i putsen (detta kallas kapillärkraft). När fukten skall ut igen och tar den alltid lättaste vägen – som är att trycka på färgfilmen så att den flagnar av och komma ut den vägen.

Fråga 11: Måste jag tvätta mitt hus innan jag målar om det?

Svar: Ja, det samlas lika mycket smuts på en husvägg som på fönstren under ett år. Målar man på smutsen kommer färgen att få dålig vidhäftning och riskerar att flagna från väggen. Underhållsintervallet blir därmed kortare. Det är också viktigt att avlägsna mögel och alger då de annars kan växa upp genom färgfilmen och sprida sig på ytan. Innan målning skall ytan vara ren, fast bunden och torr!

Fråga 12: Hur länge måste jag vänta efter jag har tvättat huset tills jag kan måla det?

Svar: Normal två till fyra dagar. Detta beroende på väder och vind. Det bör inte gå mer än 4 veckor innan ytan målas. Går det längre tid skall ytan tvättas på nytt.

Fråga 13: Måste jag måla 2 gånger när jag ska måla om? Räcker det inte med en gång? Mitt hus är ju i så bra skick ändå.

Svar: Ja, det finns flera anledningar till att man skall påföra 2 strykningar vid en ommålning. Dels för att ett gammalt underlag kan suga in färgen ojämnt vilket kan leda till ett skäckigt, ojämnt utseende om man bara målar en gång. Dels för att man ska få på ett tillräckligt tjockt lager färg som skyddar träet så länge som möjligt. Allt för att få så långa underhållsintervall som möjligt.

2 strykningar gör även så att man får på tillräckligt mycket fungicider som reducerar risken för beväxning, t.ex. mögel och alger, på väggen.

Korrekt mängd färg säkrar längsta möjliga hållbarhet.

Måla fönster

Fråga 14: Vilka delar av fönstret kan jag använda inomhusfärger till?

Svar: De delar som du kan måla inifrån huset utan att öppna fönstret går det använda inomhusfärger till. Allt annat skall målas med fönsterfärger för utomhusbruk.

Fråga 15: Vad står AMA-teknologi® för?

Svar: AMA står för alkydoljemodifierad akryl. Detta är ett bindemedel baserat på alkydolja och akryl. Denna bindemedelskombination har Jotun använt i de flesta exteriörprodukter ända sedan 70-talet. Orsaken till detta är att de olika bindemedlen är bra på olika saker.

Alkydolja är bra på att penetrera ner i sugande, porösa underlag och säkrar därmed god vidhäftning. Den bidrar också till att hålla träet torrt, vilket är viktigt för att minska risk för rötskador. Dock är detta bindemedel mindre bra på att bibehålla glans och kulör länge. Akryl är däremot mycket bra på att bibehålla glans och kulör, men relativt öppen för fukt. Genom att kombinera de två bindemedelstyperna får man bra vidhäftning, torrt trä och ett hus som ser nymålat ut länge.

Det finns tusentals varianter alkydolja och tusentals varianter av akryl och dessa varierar naturligtvis i kvalitet. Den senaste och bästa bindemedelsteknologin kallas för AMA-teknologi® och används i DEMIDEKK Ultimate Täckfärg, DEMIDEKK Brilliant White och DEMIDEKK Ultimate Helmatt.

Vanliga frågor om utomhusmålning

Obehandlad panel grundas med VISIR Oljegrunning pigmentert.

Hittade du svaret på det du undrade över? Om inte kan du alltid kontakta Teknisk Service på Jotun, så hjälper de dig att få svar på dina frågor.

Kvalitet är viktigt för oss på Jotun. Läs mer om hur vi testar våra produkter här. 

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Vår populäraste färgkarta – utomhus

Jotun lanserar en ny utgåva av vår populäraste färgkarta med utomhusfärger; Vackra hållbara utomhuskulörer. Färgkartan presenterar Jotuns populäraste utomhusfärger, i…

Modernt och svart med stylad uteplats

Daniella Witte, en av Sveriges främsta stylister och en duktig fotograf, har stylat det här uterummet inför fotografering och inspelning av…

Att välja färg till sitt hus

Planerar du att måla om huset i år? Tycker du att det är svårt att välja färg på fasad och detaljer? Här får du bra tips för att få ett harmoniskt intryck.

Håll huset rent med självrengörande färg

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Färgen är självrengörande, vilket hindrar smuts och pollen från att fästa på fasaden.

Fem skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Teknologin bakom färgen är helt ny. Här får du fem bra skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity.

Är ditt hus skyddat mot framtidens klimat?

Regnar det mycket? Orolig för ditt hus? Lär dig hur du skyddar ditt hus mot framtidens klimat. DEMIDEKK Infinity är vattenavvisande och håller träet torrt.

Go to top