Planerar du att måla om huset under 2023?

Planerar du att måla om huset under 2023?

Drömmer du om ett krispigt vitt hus eller föredrar du en mörkare eller mer kulört nyans? Vi guidar dig genom färgdjungeln och ger dig tips och råd inför kulörvalen till huset.

Bilden ovan: Huset är målat med DEMIDEKK Infinity 1001 Eggvit. Foto: Patricia Thern

Att välja färg till huset är roligt!

Planerar du att måla om huset nästa år? Att välja färg och måla om sitt hus är nästan som att ge sig ut på en resa. Det är lika kul att planera och titta på olika färgalternativ som det är att till slut få ett harmoniskt färgsatt hus. Väljer du DEMIDEKK Infinity håller sig färgen vacker under många, många år.

Har du en idé om hur du vill att det ska se ut när det är färdigmålat men tycker att det är svårt att välja färg på fasad och detaljer? Här går vi igenom vad du bör tänka på för att få ett harmoniskt intryck med mycket ”wow-känsla”!

De senaste åren har det blivit väldigt populärt med svarta och gråa hus. Läs mer om det här!

DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart

Fasad målad med DEMIDEKK Infinity 9938 Naturligt Svart, altan målad med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande

 DEMIDEKK Terrasslasyr

DEMIDEKK Terrasslasyr

 • Vackra kulörer och lång hållbarhet
 • Hämmar beväxning på ytan
 • Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
 • Motverkar sprickbildning

*DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKK utomhusfärger.

DEMIDEKK 8025 Skodde

Här ser du klädskaparen Valerie Aflalos varmgrå villa, målad med DEMIDEKK Ultimate Täckfärg i 8025 Skodde. Grundmuren har målats med JOTUN Drytech i kulören 1402 CanvasLäs mer om Valeries hus här. 

JOTUN 8025 Skodde.JOTUN MUR 1402 Canvas.

 DEMIDEKK Ultimate Täckfärg

DEMIDEKK Ultimate Täckfärg

DEMIDEKK ULTIMATE Täckfärg
 • Mycket långa underhållsintervaller
 • Suverän glans och kulörstabilitet
 • Ser nymålat ut länge
 • AMA®teknologi – extra skydd och lång hållbarhet

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg – håller muren fin länge
 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

Välj en husfärg som passar omgivningen

När vi ser och upplever färg påverkas vi av alla färger runt omkring. Därför är det viktigt att tänka igenom vad du ser mer när du tittar på ditt hus. Vilka färger har dina grannar på sina hus och vad har du för färg på ditt tak? Hur ska detaljerna målas? Om du har tänkt att helt byta färg på huset kan det även vara bra att kolla upp med kommunen så att det är ok.

Börja med att kontrollera vilka färger dina grannar har målat sina hus i. Om du har ett vitt hus som närmsta grannen och själv vill ha ett vitt hus är det bra att fråga vilken kulör grannen har använt. Om grannen har målat sitt hus i en varmare vit ton kan det vara en god idé att själv välja en varmare vit. Om du istället väljer en kall vit färg så finns risken att ditt hus drar lite åt blågrått och grannens hus lite åt smutsigt gult när man tittar på husen samtidigt. Det kan bli en tråkig överraskning för båda. Det är viktigare än man kan tro att grannhusen harmoniserar med varandra – ni kommer ju faktiskt att ha utsikt mot varandra. 😉

Väggar och detaljer målade med DEMIDEKK Infinity 1105 Villavit.

JOTUN 1105 Villavit

Fasaden målad med DEMIDEKK Infinity 9918 Klassisk Vit.

JOTUN 9918 Klassisk Vit

Vilken färg har taket?

Vad har du för färg på taket egentligen? Taket är en stor yta och de flesta tak syns ihop med fasaden. Det kommer också att påverka hur man uppfattar färgen på fasaden. Många tak är ofta antingen i rött tegel eller svartmålad plåt och då fungerar de flesta utomhusfärger. Men om man till exempel har ett ljusgrått tegeltak kan en varmare grå färg på fasaden få taket att se blåaktigt ut. Tala om vad du har för tak när du köper färg så du får rätt nyans på den grå, gröna, rosa eller röda färgen du vill ha.

Färg upplevs annorlunda utomhus

En färg upplevs annorlunda utomhus än inomhus, även om det på pappret är exakt samma färg. Utomhus kommer färgen att upplevas ljusare och mer kulört, alltså se mer färgstark ut. Därför är utomhusfärger ”smutsigare” och mer dämpade på ett kulörprov eller i en färgburk och kan vid en första anblick kännas lite tråkiga.

När man är utomhus kan färg också upplevas kallare än vad den egentligen är. En gul färg kan till exempel kännas lite stickig och dra åt grönt om man väljer en kall gul nyans, medan en rosa färg kan dra lite åt lila om det är för mycket rött i den. Vi rekommenderar därför alltid att du provmålar din kulör innan du bestämmer dig – gärna på en större skiva som du kan flytta runt huset. Betrakta på lite avstånd och se din provmålning i olika ljus.

 JOTUN Kulörprov exteriör

JOTUN Kulörprov exteriör

 • Tryggt kulörval.
 • Rätt kulöråtergivning.
 • Torkar snabbt. Övermålningsbar inom 2 timmar.

Måla om sommarstugan

Fasad målad med DEMIDEKK Infinity i 1392 Gul Antik, grundmuren med JOTUN Drytech i 11130 Shade, terassen i kulören 90028 Skuggbrun. Läs mer om gula nyanser här.

JOTUN 1392 Gul Antik.JOTUN 11130 Shade.

Dags att välja husfärg

När du har stämt av med grannarna, kontrollerat färgen på taket och tänkt igenom vilken färg som kan passa ditt hus och omgivningarna, är det dags att fundera över vad som ska målas och i vilken kulör. Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränser men vill du ha ett vackert hus som upplevs harmoniskt, är det några saker du måste tänka på:

 • Är huset tillbyggt? – Måla då alla fasaddelar i samma kulör för att få ett sammanhållet intryck.
 • När du väljer kulörer till detaljerna kan det vara bra att inte skapa för starka kontraster. Ofta blir det bättre med en mjukare vit nyans istället för en kritvit till en mörk fasad om du vill ha vita knutar eller foder runt fönster.
 • Om du målar knutbrädor och vindskivor i en avvikande kulör så bör det passa arkitekturen. Det kan vara bra att tänka igenom det och inte slentrianmässigt välja vita knutar eller knutar i en annan avvikande kulör.
 • Fönstren är husets ögon. Fönster uppfattas oftast som mörka ytor. Om du väljer foder i en ljusare färg än fasaden kommer fönstren att kännas mindre och tvärtom, om du väljer fönsterfoder i en mörkare färg än fasaden så kommer de uppfattas som större. Läs mer om färgsättning av fönster.
 • Mörka hus ser mindre ut än ljusa.
 • Vattenavrinning som hängrännor och stuprör kan med fördel målas in i den kulör de angränsar mot. Det ger ett sammanhållet och harmoniskt intryck.
 • Glöm inte bort att välja färger till grundmuren och terrassen som passar ihop med fasadfärgen. I denna färgkartan hittar du flera inspirerande exempel.

Här kan du se några av våra fina detaljkulörer!

Fasad målad med DEMIDEKK Infinity 0025 Dalaröd.

Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i kulören 2279 Caput Mortum och grundmuren med JOTUN Drytech i kulören 1352 Form. Läs mer om röda nyanser här.

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger

 JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg

JOTUN DryTech Murfärg – håller muren fin länge
 • Håller muren fin länge
 • För alla typer av puts/betong/grundmur
 • Förebygger flagning och är smutsavvisande
 • 2-i-1 unik teknologi – både diffusionsöppen och vattenavvisande

Tips från stylisten Daniella Witte

Daniella Witte, en av Sveriges främsta stylister, berättar här hur hon tycker att man ska tänka kring färgval utomhus.

Daniella Witte berättar om hur du kan tänka vid färgsättning utomhus.

Färgkartan hjälper dig

Om du tycker att det här med färgsättning av huset är svårt, och det gör de flesta, så kan du ta hjälp av denna utomhusfärgkartan. Där finns många vackra fasadkulörer som blir fina utomhus och förslag på kulörer till detaljer, grundmur och terrass som passar ihop med respektive fasadkulör. De olika kulörerna är grupperade så att de fungerar ihop.

Har du behov av mer personliga kulörråd och hjälp med färgsättning av ditt eget hus – ställ din färgfråga till våra färgexperter via vår Kulörrådgivning (eller klicka uppe till höger i menyn). Här kan du ladda upp en bild på ditt hus och få hjälp, helt kostnadsfritt.

Grönt är skönt! Fasaden är målad med DEMIDEKK Infinity i en av våra populäraste gröna kulörer, 8413 Herrgårdsgrön. Terassen har laserats med JOTUN 9074 Nordiskt Trä och trappan med JOTUN 9805 Sotad Svart.

Här är fasaden målad med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i 7653 Stockholmsgrön, fönstret i 9938 Naturligt Svart och grundmuren med Jotun DryTech1432 Grå Skiffer.

Måla hela huset på en gång!

Måla allt när du ändå är igång. Ofta behöver man en byggnadsställning eller en skylift för att nå alla ytor på sitt hus. Då är det ekonomiskt att samtidigt måla vindskivor, knutbrädor, takutsprång mm på samma gång. Det ger också ett prydligt och fräscht intryck om allt är målat samtidigt.

Ett långsiktigt färgval

Ett genomtänkt och harmoniskt färgval är värt att lägga ner tid på. Med DEMIDEKK Infinity kommer färgen att hålla i många många år och då blir det extra viktigt att välja färg med både hjärta och huvud, och bortse från trender. Det viktiga är att du tycker om färgen, att den passar in i omgivningen och att den passar ditt hus, för den kommer hålla länge!

 DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity – vår bästa utomhusfärg
 • Skyddar huset längst*
 • Överlägsen glans- och kulörhållbarhet*
 • Ser nymålat ut längst*
 • Självrengörande
 • * DEMIDEKK Infinity håller längst av alla DEMIDEKKs utomhusfärger
JOTUN KULÖRTRYGGHET

Visste du att alla våra färger utvecklas med unika recept speciellt anpassade till Jotuns 
produkter? När du väljer våra produkter, lovar vi att färgen blir som färgen du valde från 
våra färgkartor eller Jotun inspirationscenter ute. Med Jotun Kulörtrygghet kan du vara 
säker på att du får precis den färg du har bestämt dig för.
Avatar
Avatar

Annika Lindskog – Kulörrådgivare

Annika arbetar med färgsättning och hjälper andra att få en genomtänkt och harmonisk färgsättning. Hon älskar när folk hon hjälpt blir nöjda och känner den harmoni som rätt färgsättning kan skapa. Annika brinner för färg och form och pratar och skriver gärna om detta.

Ett hus blir ett hem

Välkommen hem till Caroline Klinker, entrepenören bakom det populära Instagramkontot Ett hus blir ett hem. Där delar hon med sig…

Tips till målning av huset på hösten

Det är en skön känsla att ha ett nymålat hus, särskilt när hösten och ruskvädret kommer och sätter huset och…

Dags att måla om sommarstugan?

Funderar du på att måla om sommarstugan? Det finns många alternativ till utvändig färgsättning av sommarstugan – oavsett om den…

Populärt med grå och svarta hus

Att måla huset i en grå eller svart nyans är populärt. Huset på bilden ovan är målat med DEMIDEKK Infinity i…

Tänk på miljön när du målar utomhus

Att tänka hållbart när du ska måla om huset innebär framför allt att tänka till ordentligt redan innan du startar…

Så skapar du en mysig uteplats

Härlig uteplats för hela familjen. Med enkla medel kan du förnya och fräscha upp barnbordet. Här använde vi kulören Jotun…

Go to top