Se Kristins goda zoner i uterummet

Se Kristins goda zoner i uterummet

Kristin och hennes man Borgar Lindhjem önskade att få ut mesta möjliga av sin trädgård och den smala trädgårdsytan. De önskade sig flera funktionella zoner i stil med det nybyggda huset. Önskningarna blev uppfyllda – nu njuter de av varje vrå i trädgården!

Paret har byggt ett modernt och ursnyggt hus med en tjusig fasad, och har haft fokus på att trädgården och uterummet skulle passa den strama stilen. De önskade sig plats för många gäster under sommarkvällarna, och små, fina områden efter olika behov.

– Vi älskar att vara ute! Det var också viktigt för oss att det hela blev enhetligt och genomfört, säger Kristin. Planeringen blev viktig.

En trädgårdsdesigner satte planerna i verket, och mycket av jobbet gjorde de själva. Familj och vänner blev satta i arbete med att plantera 1800 krokusar!

Sittplats och blombänkar

Uterummet är utnyttjat maximalt, som här med smarta blomlådor och en mysig sittgrupp. Lådorna och bänken är laserade med DEMIDEKK 90002 Gråsvart. Golvet har färgen DEMIDEKK 9072 Naturgrå.

Delade upp tomten i områden

– Vi skissade tidigt på en lösning för indelningen av tomten i zoner, efter användning, förklarar Kristin. Det skulle vara ett område för parkering, ett område för många människor, ett område för en mindre frukostplats och ett avskärmat område för att vara ifred och njuta av lugn och ro.

Väder, vind och solförhållanden har också spelat en viktig roll. Då huset stod färdigt fick paret god hjälp av Christoffer Vårdal, som är trädgårdsanläggare och trädgårdsdesigner, för att lösa uppgiften.

– Han gjorde ett jättebra arbete med att få ut det maximala från den utgångspunkt han hade, säger Krisin, mycket nöjd med trädgårdsjobbet! Nu njuter hon av morgonsol på frukostplatsen och middagar med gäster under tak. Se mer inspiration på Instagram-profilen @studiolindhjem.

Kristin och Borgar Lindhjem delade uterummet i tre zoner

Park-känsla i trädgården

Parkeringen förlades i ytterkanten av tomten så att det var möjligt att göra plats för ett grönt område från parkeringen och fram till dörren – lite ”park-känsla” precis utanför dörren.

Ihop med sin man har Kristin planerat detaljer och smarta lösningar som hon hittat inspiration till. Så vann hon också pris för Norges vackraste hem 2017. Varken Kristin eller hennes man är arkitekter men intresset har alltid funnits där.

Lite ”ovanliga” krav

– Jag har alltid gillat att bli inspirerad av saker jag ser och hittar i tidningar. Det gör att jag ofta kommer med krav på lösningar som inte är så vanliga. Min man är ingenjör och händig hantverkare, och har byggt fyra hus tidigare. Han påstår av och till att jag är hans mest krävande kund, ler Kristin. – Det är ofta hantverkarna säger att det inte går, men Borgar hittar lösningar.

I tillägg till det hon har skapat som inredare, arbetar hon på kommunikationsbyrån Gambit, med bland annat ansvar för bygg och hem.

Se terrasstrender 2018

Gångbana med plattor från Modena

Framför huset önskade sig Kristin en gångväg över gräsmattan, som ger lite parkkänsla. Här har man använt plattor från Modena.

En zon för allt

Man har tagit hänsyn till olika behov och användningsområden; både lugn och ro – och många till bords, frukost och kväll, och inte minst både bra och dåligt väder.

– Vi har frukostterrassen som en zon, huvudterrassen som en annan och balkongen på andra våningen som en tredje zon. Denna terrass använder vi när vädret inte är det bästa. Här kan vi slappna av med en god bok eller se en film på filmduk med vår projektor.

Helhet och sammanhang

Både helhet och sammanhang var viktigt. På utsidan binds det hela ihop med gräsmattan.

– Plattorna vi valde är en utomhusplatta från Modena Fliser, som tål mycket och som man kan köra på. Vi såg framför oss att det vita gruset kunde passa perfekt till huset och mot de svarta fasadskivorna, kebonybeklädningen och överbyggnaden i Corten stål.

Skapa goda zoner på tarrassen

Terrass med växthus

Varje kvadratmeter med gräsmatta och plattor har en plats för allt! Olika nivåer, bänk och blomlådor laserat i DEMIDEKK 90002 Gråsvart skapar goda rum.

Sten, stål och trä i stilig kombination

Flera platåer blev lösningen för att skapa varma och goda områden. Bland annat är växthuset byggt några steg högre upp. – Det ger en fin översikt över resten av sittområdet på terrassen och gör att vi kan sätta krukor i trappstegen. Jag är ett fan av nivåer, erkänner Kristin.

Terrassgolvet i DEMIDEKK 9072 Naturgrå skapar fina kontraster.
– Jag gillar den grå kalla lasyren, som passar både till husets fasad och svarta trösklar. Samtidigt lyfter det ljusa terrassgolvet fram de mörka möblerna bättre.

Måla fina blomkrukor

Växthus på terrassen, laserat med JOTUN

Terrassen med växthus ger ett extra uterum under tak. Växthuset blev upplyft en nivå och blev ett varmt hörn.

Kristin och Borgar Linhjem utnyttjar varje zon av uteplatsen

Trädgårdsdesignern valde bambu och härdiga palmer till de laserade bäddarna.

Uterum i tre zoner

Se flera bilder och bli inspirerad av Kristins trädgård på bloggen och på Instagram-profilen @studiolindhjem.

Alla foton: Jorunn Tharaldsen
Nu kan sommar’n bara komma!
Avatar

Eli Tørud

Lev livet ute i sommar!

Linda Elmin är inredningsstylist och driver nätbutiken Hviit.no. Hon hälsar oss välkomna till sin vackra altan i hennes hus i Lørenskog. Altanen…

Lantlig altan med ny färg

Letar du efter den perfekta bruna färgen till din altan? DEMIDEKK Terrasslasyr 90028 Skuggbrun är en läcker ny färg! Vackra färger…

Staycation på skön sommaraltan

Altandröm med nylaserat golv! Färgen är DEMIDEKK Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå. Soffa med grå kuddar och svart marmorbord: Furniturebox.no, flätad korg:…

Sommardrömmar

– Kanske drömmer du om en härlig uteplats där du kan bara vara i sommar? Altanen på bilden är laserad…

Svart är inte bara svart

Måla huset med DEMIDEKK Infinity 0734 Brunsvart så får du ett hus som är svart men lite varmare i uttrycket…

Barfotaliv på altanen

– Skapa den bästa platsen att vara på i sommar genom att ta hand om din altan och lasera den…

Go to top