Var med när @krickelin fräschar upp sin altan
Dags att tvätta altanen? Ta del av våra bästa tips och häng med när entreprenören och kreatören Kristin ”@krickelin” Lagerqvist förvandlar det slitna underlaget till en ljus, fräsch och härlig altan som man längtar efter att få hänga på! För rengöringen använde hon vår effektiva altanvätt DEMIDEKK Terrassfix. Hon provar även tre olika lasyrkulörer innan den slutliga laseringen med DEMIDEKK Terrasslasyr.
Altanen som fått ta stryk av väder och vind
Entreprenören och kreatören Kristin Lagerqvist, mer känd som ”@krickelin” på Instagram, bor i ett vackert 1920-talshus på västkusten – närmare bestämt i Varberg. Bakom huset finns en stor och lummig trädgård, ett vackert växthus och en härlig pool. En fantastisk plats att vara på under sommarhalvåret, med andra ord!
Kristin preppar altanen inför tvätt och lasering. Hunden Boris gör henne sällskap.
Men för att kunna njuta av sin uteplats är det viktigt att ha ett bra underlag. Altanen kan ta mycket stryk efter flera år av växlande väder och vind, speciellt om man bor längs kusten. Kristin insåg att altanen var väldigt sliten och tog hjälp av oss på Jotun för att fräscha upp den.
– Jag tittar ut över altanen vi lade vid poolbygget för fem år sedan och blir alldeles uppgiven. Hur kunde vi låta det gå så här långt? Trätrallen är otroligt smutsig och borde tagits om hand för länge sedan. Hur ska det här gå? frågar sig Kristin.
En altan i behov av uppfräschning.
Trätrallen är otroligt smutsig och borde tagits om hand för länge sedan. Hur ska det här gå?
Dags att tvätta altanen
Kristin är nog inte ensam om att låta det gå flera år mellan altantvättarna. Men bättre sent än aldrig! Hon tog hjälp av oss på Jotun – med Karin Mattsson, Technincal Service Manager på Jotun i spetsen – och sin lokala färgfackhandel Colorama Varberg.
– Jag har nu fått stöd och allt jag behöver för att både tvätta altanen ordentligt och sedan lasera den med produkter från DEMIDEKK – det bästa som finns på marknaden har jag hört från säkra källor. Nu är planen att den ska hålla i många år framöver och aldrig mer gå samma tråkiga öde till mötes, säger Kristin.
Dags att tvätta altanen! Detta är allt du behöver – en terrassdyna (till laseringen), en terrassborste och DEMIDEKK Terrassfix som effektivt rengör och avlägsnar gammal lasyr.
- Avlägsnar gammal lasyr
- Rengör och gör träet ljusare
- Gör det enkelt att byta kulör
- 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker
Efter tips av vår tekniker Karin väljer Kristin att tvätta altanen under en molnig dag då trallen fortfarande är blöt efter nattens regn. DEMIDEKK Terrassfix får nämligen inte torka ut då man stryker ut den över plankorna. Torrt tvättmedel har ingen verkan och det är därför viktigt att hålla underlaget vått under verkningstiden.
Steg 1: Rengöring
DEMIDEKK Terrassfix är en 3-i-1 produkt som effektivt rengör, bleker och tar bort gammal lasyr och olja. Tvätten är baserat på alkalier och andra biologiskt nedbrytbara ingredienser och används i koncentrerad form. Därför är det viktigt att ha handskar och stövlar på sig. Och även regnkläder eftersom det kan bli blött!
- Avlägsnar gammal lasyr
- Rengör och gör träet ljusare
- Gör det enkelt att byta kulör
- 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker
DEMIDEKK Terrassfix används i koncentrerad form och ska inte spädas ut.
Kristin berättar hur hon lägger upp arbetet med att tvätta sin 100 kvadratmeter stora altan.
– Jag häller upp DEMIDEKK Terrassfix i en stor hink och tänker att jag delar in altanen i fyra delar. Tar en del i taget. Jag har dessutom min pool att ta hänsyn till och funderat på om jag behöver använda silvertejp runt pooltäcket för att absolut inte få ner det smutsiga vattnet i poolen. Beslutar mig för att vara extra försiktig när jag skrubbar runt poolen och ta det som det kommer, säger Kristin.
Eftersom altanen är så stor valde Kristin att göra en fjärdedel i taget.
Kristin fortsätter att berätta om arbetet med att tvätta altanen.
– När man tar på DEMIDEKK Terrassfix så kan man använda ett tråg och påföra produkten med roller eller pensel. Jag doppade borsten i rengöringen och strök på en fjärdedel av altanen. Nu kan man gå och ta en kaffe för rengöringsmedlet ska verka i 15-20 minuter. Här är det bra att hålla koll så det inte torkar dock – i så fall får man rolla på mer, säger Kristin.
Efter att DEMIDEKK Terrassfix påförts på altandäcket ska det verka i 15-20 minuter. Perfekt för en kaffepaus!
Läs även: Så laserar du altanen steg för steg.
Nu kan man gå och ta en kaffe för rengöringsmedlet ska verka i 15-20 minuter. Här är det bra att hålla koll så det inte torkar dock – i så fall får man rolla på mer.
Steg 2: Tvätta och skrubba
Nu är det dags att tvätta och skrubba bort gammal lasyr, alger och mögel. Kristin var imponerad över det snabba resultatet!
– Jösses – ser ni skillnaden. Otroligt effektiv tvätt! säger Kristin.
När terrassfixen legat och verkat i 15-20 minuter är det bara att börja tvätta och skrubba bort beläggningarna.
Jösses – ser ni skillnaden. Otroligt effektiv tvätt!
Till sin stora altan fick hon hjälp av sin svärfars golvtvätt. Då gick arbetet lite lättare och lite snabbare.
– Jag inser ganska snabbt att det här kommer ta en evighet eftersom vår altan är så himla stor. Vi behöver hjälp! Min svärfar blir räddaren i nöden och dyker upp med en golvtvätt som sprutar vatten och borstar maskinellt, säger Kristin.
En golvtvätt gör skrubbningen lite enklare!
Steg 3: Spola rent
Nu är det dags att spola golvet noga med rent vatten. Här ska man använda trädgårdsslang, eftersom högtryckstvätt skadar träytan på altanen.
Har du frågor kring att tvätta altanen? Ställ dem till våra tekniska experter via chattfunktionen på jotun.se (nere i högra hörnet).
När du spolar rent, undvik högtryckstvätt då det skadar träytan. Använd istället en trädgårdsslang.
Kristin är lättad över förvandlingen.
– Man tror ju knappt det är sant! Vilken lycklig känsla att se smutsen försvinna. Är dessutom riktigt härligt att arbeta utomhus med kroppen konstaterar vi. Det gäller bara att ha rätt sorts kläder och utrustning så blir allt jättebra, säger Kristin. Skönt med gummistövlar och regnkläder när man spolar rent!
Man tror ju knappt det är sant! Vilken lycklig känsla att se smutsen försvinna.
Snart är halva altanen rengjord! DEMIDEKK Terrassfix både avlägsnar gammal lasyr, rengör altanen och bleker träet.
- Avlägsnar gammal lasyr
- Rengör och gör träet ljusare
- Gör det enkelt att byta kulör
- 3-i-1 – avlägsnar, rengör, bleker
Steg 4: Slipa lite lätt
Altanen är som ny! Då återstår bara lite lätt slipning, eftersom träfibrerna kan resa sig under rengöringen.
Från en mörk och sliten altan, till en ljus och fräsch. Vilken känsla!
– Hokus pokus filiokus – man kan knappt tro sina ögon! En skinande ren altan som ser ut som ny. Är både överraskad och imponerad av terrassfixen och oss själva. Nu ska vi slipa lite på träplankorna för att träfibret reste på sig vid tvätten, säger Kristin.
Till slipningen behöver du ett förlängningsskaft och några slippapper.
En skinande ren altan som ser ut som ny. Är både överraskad och imponerad av terrassfixen och oss själva.
Steg 5: Provlasera olika kulörer
Innan man laserar hela altanen är det viktigt att provlasera några olika kulörer. Ibland blir kulören något helt annat i dagsljus än vad man tänkt sig!
Små 0,75 L-burkar med DEMIDEKK Terrasslasyr finns hos de flesta av våra återförsäljare. Perfekt när man ska provlasera flera kulörer! Sök upp din närmaste återförsäljare här.
- Vackra kulörer och lång hållbarhet
- Hämmar beväxning på ytan
- Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
- Motverkar sprickbildning
– Jag har egentligen bestämt mig för 90029 Naturligt Silvergrå men vill ändå se hur det känns med två andra, säger Kristin.
Kristin valde ut en avskild plats och laserade två träplankor åt gången med samma kulör. Den grå nyansen heter JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå och den ljusare varianten heter JOTUN 9072 Naturgrå.
Kulörer från vänster: JOTUN 9072 Naturgrå, JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå och JOTUN 90000 Terrassbrun.
- Vackra kulörer och lång hållbarhet
- Hämmar beväxning på ytan
- Torkar snabbt – regnsäker efter 1 timme
- Motverkar sprickbildning
Kulörerna som provlaserades var den ljusa 9072 Naturgrå, den gråa 90029 Naturligt Silvergrå och den mörkbruna 90000 Terrassbrun. När man ska välja kulör till sin altan är det viktigt att tänka på hur nyansen står sig till kulören på fasaden samt ta hänsyn till omgivningen och naturen.
Behöver du färgsättningshjälp? Kontakta vår kulörexpert via Jotuns Kulörrådgivning.
Kristin jämför de olika kulörerna. Vilken tycker du passar bäst? Närmast i bild ser vi JOTUN 90000 Terrassbrun, i mitten JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå och längst bort JOTUN 9072 Naturgrå.
De tre nyanserna fick Kristin att tveka på sitt ursprungliga val.
– Vilken stor skillnad det var på dessa tre – 90029 Naturligt Silvergrå, 9072 Naturgrå och 90000 Terrassbrun. Nu vet jag inte längre. Kanske jag inte är säker på 90029 Naturligt Silvergrå nu när jag ser hur det blir med de andra alternativen. Bra att jag testade först! säger Kristin.
Vilken kulör tycker du att Kristin ska välja?
Kanske jag inte är säker på 90029 Naturligt Silvergrå nu när jag ser hur det blir med de andra alternativen. Bra att jag testade först!
Att välja kulör avgörs också av vilken känsla man vill åt – vill man ha en ljus och fräsch känsla, eller mörkare och mer robust?
Ser fram emot att njuta på sin altan
Vilken nyans valet föll på, ja det får ni se i ett kommande inlägg. Håll utkik! Där får du också tips på vad som är bra att tänka på när man laserar. Nu återstår det för Kristin att få bort lasyrproverna och vänta in en bra dag för lasering.
– Snart ska jag tvätta bort dessa tre prover med min effektiva Terrassfix och sedan ska jag kolla i kalendern efter en dag med regnuppehåll. Därefter ska jag stryka på min lasyr. Längtar så himla mycket efter att ställa upp mina trädgårdsmöbler, fylla de stora krukorna med vårblommor, dra av pooltäcket och sitta och njuta på mina nya terrass med en kopp kaffe i solen. Njutet är nära nu! säger Kristin hoppfullt.
Se filmen där Kristin tvättar och provlaserar sin altan
Nyfiken på slutresultatet? Se artikeln ”Gör uteplatsen vårfin med @krickelin”.
Läs även: Hemma hos Krickelin i Frankrike
Bilder: Kristin Lagerqvist