Ultimat färgguide för dig som ska måla huset!

Ultimat färgguide för dig som ska måla huset!

När man ska välja färg till husets fasad finns det några saker som är bra att tänka på. En utomhusfärg är trots allt något som du ska leva med länge – och då är det viktigt att valet blir rätt! Omgivning och terräng, arkitektur och stil, grannhusen, ljusa kontra mörka kulörer, huvudkulör och detaljfärger – allt hänger ihop och skapar helhetsintrycket.

Så här hittar du rätt färg till ditt hus. När alla beslut är fattade och kulörerna bestämda, rekommenderar vi Jotuns bästa utomhusfärg DEMIDEKK Ultimate för ett hus som behåller sitt nymålade utseende i många år. Demidekk Ultimate Täckfärg är baserad på AMA®teknologi, en unik kombination av alkydolja och akryl. Resultatet blir extra skydd och lång hållbarhet. Det gör att huset upplevs som nymålat länge.

Ta hänsyn till att kulörerna ska vara utomhus!

Färger som används på t.ex. väggar inomhus förändras påtagligt när de kommer utomhus. Se därför alltid till att titta på färgerna ute i dagsljus. En grå färg kan t.ex. upplevas neutral, ren och grå inomhus, men när den kommer ut blir den både lila och blåtonad. Orsaken är att det är stor skillnad på det skarpa dagsljuset och på ljuskällorna du har inne i huset. En tumregel är att de flesta färger uppfattas som lite ljusare och kallare utomhus jämfört med inomhus.

Vilken färg bör du välja?

Är du osäker på kulören?

  • Med Jotun Kulörväljare kan du ladda upp bilder av ditt eget hus och få en bra uppfattning om hur det kommer att se ut i olika färger. Tänk på att du aldrig kan få ett helt korrekt intryck av färgen på dataskärmen – för det måste du se färgen i verkligheten.
  • Måla upp några kulörer på lösa brädor. Placera dem mot väggen och se hur de ser ut i dagsljus såväl som i eftermiddagssolen.
  • Hämta kulörprover hos din färghandlare. Jotuns kulörprover är målade med riktig färg så att du kan vara säker på att kulören verkligen blir som den ser ut på provet.

Detaljkulörerna påverkar fasadfärgen

Hur fasadfärgen upplevs påverkas i stor grad av vilka färger du väljer på alla husets detaljer, t.ex. dörr- och fönster foder, vindskivor och altan m.m. Också takbeläggning och den närmsta omgivningen kring huset (sten, gräs eller grus) påverkar intrycket. Backa undan några steg så att du kan se huset på lite avstånd. Tänk på helheten.

Ljus inramning kring fönstren skapa en illusion av mindre fönster, medan mörk inramning har motsatt effekt. Ju större kontrast du väljer mellan fasad- och detaljkulör, desto mer fokus hamnar på detaljerna. Ett mer diskret uttryck får du genom att välja mindre kontrast mellan detaljer och fasad. Ton-i-ton-färgsättning är då ett bra alternativ. Eventuellt kan du välja samma färg på alla ytor – effekten blir då att allt flyter ihop.

Mer om hur du väljer rätt kulör på husets detaljer, finns att läsa här.

Ultimat guide till utvändig färgsättning

Huset är rent och vitt i kulören Jotun 9918 Klassisk Vit som bryts av med neutrala grå fält i kulören Jotun 9930 Frostdis.

Vitt är inte bara vitt!

Det finns många olika vita färger. Vilken nyans av vitt du väljer kommer att påverka fasadkulören på ditt hus. Visste du förresten att Jotun har lanserat en ny färgtyp specialutvecklad för just vita hus?

Har du fabriksmålade vita dörrar är chansen väldigt stor att de har kulören 1453 Bomull/S 0502-Y, som är en gulaktig vitton. Väljer du då t.ex. en kritvit kulör på fasaden, som Klassisk Vit, kommer dina fabriksmålade detaljer att se gula och lite smutsiga ut i jämförelse. Då är det en bättre idé att välja samma vita färg som du har på fönstren och dörrarna, så att allt blir likadant. I det stora hela kommer huset att se mer vitt och enhetligt ut.

Guide till att färgsätta huset

Vägg: Jotun 1001 Eggvit. Foder: 1001 Eggvit. Veranda: DEMIDEKK Terrasslasyr 0623 Burmateak

Även om vita kulörer som Bomull och Eggvit har en gulaktig ton, kommer de att upplevas som vita utomhus, eftersom det skarpa dagsljuset påverkar dem i en lite kallare riktning. Detta innebär samtidigt att de helt kritvita tonerna kan upplevas som näst intill blåtonade utomhus.

Mörka kontra ljusa kulörer

Om ditt hus passar bäst i en mörk eller ljus färg, beror både på omgivningen och på husets storlek. Mörka färger gör att huset ser mindre ut, medan ljusa färger gör det större.

Stora kritvita hus kan lätt verka nästan hotfulla och i kontrast med sin omgivning. Stora hus kan därför med fördel målas mörka. Eventuellt kan man välja en mjukare vit nyans som hjälper till att ge ett mjukare intryck. Mörka hus passar annars också bäst in i omgivningar med mycket skog och växtlighet, och i fjällandskap.

Ett litet hus kommer att se större ut än det faktiskt är, om det målas i en ljus färg. Ljusa färger kommer särskilt väl till sin rätt på hus som ligger i öppna landskap eller vid vatten.

Mörk eller ljus färg på fasaden?

Ett stort, respektingivande hus har här fått den mörka kulören Jotun 0734 Brunsvart. De vita detaljerna kommer fram fint i kulören Jotun 1376 Froströk. Grundmuren är nymålad och fin med Jotun PREMIUM MUR i kulören Jotun 1402 Canvas. Den mörka fasaden får huset att se mindre hotfullt och mer inbjudande ut.

Välj rätt kulörkombinationer

När du har bestämt om huset ska vara ljust eller mörkt, är det dags att bestämma färg. Här är möjligheterna många och det är kul att undersöka de olika alternativen. Vill du ha ett vitt hus? Grått? Eller ska du kanske dra till med rött? Det handlar i stort sett om tycke och smak, men det finns många olika färgkombinationer som också kommer att ge olika intryck.

Vi hjälper dig att välja rätt färg till fasaden

Härligt, gammalt hus med läckra gråtoner som framhäver de vackra vita detaljerna. Fasaden målad i Jotun 1973 Antikgrå och de vida detaljerna i 1624 Lätthet.

Glöm inte grundmuren!

Många är duktiga på att hålla träfasaden fin medan grundmuren lever sitt eget liv. En väl underhållen grundmur är lika viktig för helheten som fasaden. Den får verkligen inte bli bortglömd! Här är det viktigt att välja en kulör som binder samman fasaden med marken. Även om vitt är en populär färg på husfoten, bör man komma ihåg att vitt trots allt kan upplevas väldigt hårt mot en grön gräsmatta eller mörk stenläggning. Hur du färgsätter grundmuren och andra bra kulörtips hittar du här. 

Mörk eller ljus färg på huset?

Ett vackert, gyllene hus med rött tak. Fasadkulören Jotun 1812 Vårlig gör sig fint mot både det röda taket och till den naturliga stenfoten i bruna toner. Snygg helhet!

JOTUN KULÖRTRYGGHET: Genom att använda Jotuns produkter kan du vara säker på att resultatet blir som på våra kulörprover.

Avatar
Avatar

Emelie Ljungberg – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och kunskap med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Skapa en harmonisk färgsättning

Har du lagt märke till det vackra huset på årets utomhusfärgkarta? Den klassiska villan har fått en harmonisk och enhetlig färgsättning…

7 fasadfaror att undvika

Försumma inte det viktiga kulörvalet! Rött är en klassisk och välkomnande kulör som skapar energi och glädje. Huset ovan är…

Välj den DEMIDEKK som passar dig

Visst känns det bra när huset är nymålat? Välj en fasadfärg från DEMIDEKK, så kan du njuta av den känslan…

Årets utomhusfärgkarta med fem nya kulörer

Nu lanserar vi en helt ny färgkarta för 2024 med massor av vackra utomhuskulörer, speciellt framtagna för skandinavisk arkitektur och…

Nyhet! DEMIDEKK CleanTech – låt fasaden rengöra sig själv

Jotun lanserar DEMIDEKK CleanTech – en helt ny självrengörande utomhusfärg! DEMIDEKK CleanTech är en flexibel akryl av mycket hög kvalitet….

Nyhet – DEMIDEKK Performance

Jotun lanserar helt nya DEMIDEKK Performance – en utomhusfärg som är lätt att lyckas med! DEMIDEKK Performance är en modern…

Go to top