Tvätta huset utvändigt nu!

Tvätta huset utvändigt nu!

Så snart det är plusgrader där du bor bör du tvätta huset utvändigt för att få en bra start på utomhussäsongen. Du har allt att vinna på att tvätta huset. Det är din viktigaste ägodel och behöver tas om hand ordentligt. Sätter du av några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna reducerar du faran för röta och huset ser ofta nymålat ut direkt. Nu är det också enklare än tidigare.

Du har allt att tjäna på att tvätta huset. Huset är din viktigaste ägodel och måste tas om hand väl. Avsätt några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna, så minskar du risken för röta. Enkelt är det också.

Njut av det nytvättade huset hela sommaren

Tvättar du huset nu på våren kan du sitta och se på det rena fina huset hela sommaren med gott samvete. Då får du samtidigt en bra översikt över allt annat underhåll som du bör planera den här säsongen. Det kan vara en panelbräda som behöver bytas, en vägg som behöver lite färg m.m. Om det fortfarande är frost på natten där du bor bör du vänta lite innan du börjar.

DEMIDEKK 1105 Villavit

Det här huset har målats med den nya, självrengörande färgen DEMIDEKK Infinity i kulören 1105 Villavit. Bänken är målad i Jotun 8413 Herrgårdsgrön.

Nytt och mer effektivt tvättmedel

Jotun 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion är en rengöring som desinficerar alger och mögel. Du behöver inte skrubba lika kraftigt och algerna kan i regel tas bort med en högtryckstvätt. Om det är mycket smuts och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten.

Tips! Var försiktig med högtryckstvätten och använd inte för hård stråle. Det kan skada fasaden.

Observera att den nya hustvätten har en långtidsverkande effekt och att det kan ta några veckor innan möglet släpper taget. Har du oljefärg på husväggen kritar dessa ofta, testa genom dra handen över ytan och se om färgen kritat av sig. Hustvätten avlägsnar i första hand smuts, men även kritning så att huset får tillbaka sin glans.

Läs också om nyheten DEMIDEKK Infinity – med självrengörande egenskaper – vår bästa utomhusfärg någonsin.

Årlig tvätt

Rekommendationerna är tydliga: huset mår bäst med en årlig tvätt. Det tar bort både smuts och skadlig mögel- och algbeväxning, och huset ser rent och välunderhållet ut efter bara några timmars arbete. Det nordiska klimatet är så varierande och numera har vi ofta högre temperaturer och flera dagar med kraftigt nederbörd under året. Mögel och alger trivs dessvärre i fuktigt väder och hittar oftare vägen till husväggen där de snabbt spride.

 

Jotun Husvask

Var noga med hur du tvättar och underhåller huset. Det nya tvättmedlet både rengör och förebygger.

Se vår 60-sekunders film om hur du tvättar huset

Så här tvättar du fasaden

Börja alltid med att plocka fram nödvändiga redskap. Du behöver: JOTUN 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion, påföringsflaska, borste och vattenslang eller högtryckstvätt. Använd gärna handskar och skyddsglasögon. JOTUN 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion är inte skadligt, men kan vara irriterande om det kommer i kontakt med ögonen och huden.

  1. Följ det rekommenderade blandningsförhållandet för tvätt och vatten och häll i påföringsflaskan.
  2. Påför ett jämnt lager Jotun 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion, påför nerifrån och upp på väggen.
  3. Låt medlet verka ca 5 minuter, bearbeta sedan ytan med borste om det behövs.
  4. Spola av med vatten. JOTUN 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion missfärgar inte glas (var dock försiktigt med själrengörande fönsterglas), så du kan tryggt spraya fönsterlisterna. Var försiktig när du använder högtryckstvätten mot ytterväggarna – alltför kraftigt tryck kan skada träpanelen och högtryckstvätt bör inte användas på gamla fasader.

Om du ska tvätta huset innan ommålning rekommenderar vi istället att du använder Jotun 2-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion.

Se fler filmer som snabbt och enkelt visar hur du tvättar, målar och laserar utomhus.

 

Emelie Nilsson
Emelie Nilsson

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Vår populäraste färgkarta – utomhus

Jotun lanserar en ny utgåva av vår populäraste färgkarta med utomhusfärger; Vackra hållbara utomhuskulörer. Färgkartan presenterar Jotuns populäraste utomhusfärger, i…

Modernt och svart med stylad uteplats

Daniella Witte, en av Sveriges främsta stylister och en duktig fotograf, har stylat det här uterummet inför fotografering och inspelning av…

Att välja färg till sitt hus

Planerar du att måla om huset i år? Tycker du att det är svårt att välja färg på fasad och detaljer? Här får du bra tips för att få ett harmoniskt intryck.

Håll huset rent med självrengörande färg

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Färgen är självrengörande, vilket hindrar smuts och pollen från att fästa på fasaden.

Fem skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity

DEMIDEKK Infinity är Jotuns bästa utomhusfärg någonsin. Teknologin bakom färgen är helt ny. Här får du fem bra skäl att måla huset med DEMIDEKK Infinity.

Är ditt hus skyddat mot framtidens klimat?

Regnar det mycket? Orolig för ditt hus? Lär dig hur du skyddar ditt hus mot framtidens klimat. DEMIDEKK Infinity är vattenavvisande och håller träet torrt.

Go to top