Tvätta huset utvändigt nu!

Tvätta huset utvändigt nu!

Så snart det är plusgrader där du bor bör du tvätta huset utvändigt för att få en bra start på utomhussäsongen. Du har allt att vinna på att tvätta huset. Det är din viktigaste ägodel och behöver tas om hand ordentligt. Sätter du av några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna reducerar du faran för röta och huset ser ofta nymålat ut direkt. Nu är det också enklare än tidigare.

Du har allt att tjäna på att tvätta huset. Huset är din viktigaste ägodel och måste tas om hand väl. Avsätt några timmar till en ordentlig tvätt av ytterväggarna, så minskar du risken för röta. Enkelt är det också.

Njut av det nytvättade huset hela sommaren

Tvättar du huset nu på våren kan du sitta och se på det rena fina huset hela sommaren med gott samvete. Då får du samtidigt en bra översikt över allt annat underhåll som du bör planera den här säsongen. Det kan vara en panelbräda som behöver bytas, en vägg som behöver lite färg m.m. Om det fortfarande är frost på natten där du bor bör du vänta lite innan du börjar.

DEMIDEKK 1105 Villavit

Det här huset har målats med den nya, självrengörande färgen DEMIDEKK Infinity i kulören 1105 Villavit. Bänken är målad i Jotun 8413 Herrgårdsgrön.

Nytt och mer effektivt tvättmedel

Jotun 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion är en rengöring som desinficerar alger och mögel. Du behöver inte skrubba lika kraftigt och algerna kan i regel tas bort med en högtryckstvätt. Om det är mycket smuts och alger kan du däremot behöva hjälpa till lite med borsten.

Tips! Var försiktig med högtryckstvätten och använd inte för hård stråle. Det kan skada fasaden.

Observera att den nya hustvätten har en långtidsverkande effekt och att det kan ta några veckor innan möglet släpper taget. Har du oljefärg på husväggen kritar dessa ofta, testa genom dra handen över ytan och se om färgen kritat av sig. Hustvätten avlägsnar i första hand smuts, men även kritning så att huset får tillbaka sin glans.

Läs också om nyheten DEMIDEKK Infinity – med självrengörande egenskaper – vår bästa utomhusfärg någonsin.

Årlig tvätt

Rekommendationerna är tydliga: huset mår bäst med en årlig tvätt. Det tar bort både smuts och skadlig mögel- och algbeväxning, och huset ser rent och välunderhållet ut efter bara några timmars arbete. Det nordiska klimatet är så varierande och numera har vi ofta högre temperaturer och flera dagar med kraftigt nederbörd under året. Mögel och alger trivs dessvärre i fuktigt väder och hittar oftare vägen till husväggen där de snabbt spride.

 

Jotun Husvask

Var noga med hur du tvättar och underhåller huset. Det nya tvättmedlet både rengör och förebygger.

Se vår 60-sekunders film om hur du tvättar huset

Så här tvättar du fasaden

Börja alltid med att plocka fram nödvändiga redskap. Du behöver: JOTUN 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion, påföringsflaska, borste och vattenslang eller högtryckstvätt. Använd gärna handskar och skyddsglasögon. JOTUN 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion är inte skadligt, men kan vara irriterande om det kommer i kontakt med ögonen och huden.

  1. Följ det rekommenderade blandningsförhållandet för tvätt och vatten och häll i påföringsflaskan.
  2. Påför ett jämnt lager Jotun 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion, påför nerifrån och upp på väggen.
  3. Låt medlet verka ca 5 minuter, bearbeta sedan ytan med borste om det behövs.
  4. Spola av med vatten. JOTUN 2-i-1 Husvask och mögeldesinfektion missfärgar inte glas (var dock försiktigt med själrengörande fönsterglas), så du kan tryggt spraya fönsterlisterna. Var försiktig när du använder högtryckstvätten mot ytterväggarna – alltför kraftigt tryck kan skada träpanelen och högtryckstvätt bör inte användas på gamla fasader.

Om du ska tvätta huset innan ommålning rekommenderar vi istället att du använder Jotun 2-i-1 Kraftvask och mögeldesinfektion.

Se fler filmer som snabbt och enkelt visar hur du tvättar, målar och laserar utomhus.

 

Avatar

Emelie Nilsson – Digital redaktör

I samarbete med Jotuns färgexperter, stylister, designers mfl. delar Emelie nyheter, trender och nyttiga med dig som är intresserad av inredning, färg och design eller bara är ute efter tips kring färg och målning.

Kvarngårdens altan

Sofia och Nils Odiers stora altan på Kvarngården är laserad med DEMIDEKK Terrasslasyr 90002 Gråsvart. 250 m2 altan Sofia Odier,…

Innergårdskänsla med rött plank

Anne Linden, arbetar som inspiratör, har skapat en härlig innergårdskänsla med hjälp av ett rött plank som målats med DEMIDEKK…

SÅ GÖR DU MIDSOMMARAFTONS GODASTE PAVLOVA

Visst är det något fantastiskt med midsommarafton? Kanske för att det är vårt tydligaste sommar- och semestertecken? Fira dagen med…

Supermatt och trendigt med helmatt fasad

Huset ovan är målat med DEMIDEKK Ultimate Helmatt i kulören JOTUN 9938 Naturligt Svart. Huset kommer från Trivselhus. Fotograf: Kjell…

Valeries bänk blir grön

Varför inte fräscha upp dina utemöbler med lite färg! Här har modedesignern och influencern Valerie Aflalo målat barnens bänk i…

Drömstuga på Hvaler

Följ med hem till denna tjusiga stuga på Hvaler, Norge! Färgen är DEMIDEKK Infinity 4252 Kimrök Dämpad, en färg som…

Go to top